Foto: Shutterstock
Suņa augums ir viens no galvenajiem faktoriem, ko pirms iegādes apsver topošais mīluļa saimnieks. Vai četrkājainais draugs iedzīvosies šaurākā mājoklī? Varbūt mūžam paliks tik mazs, ka to varēs satvert ar vienu roku? Ja esi kādreiz prātojis, kuri ir lielākie un mazākie savas sugas pārstāvji, turpinājumā vari iepazīties ar vairākām suņu šķirnēm. Kādu no tiem noteikti būsi sastapis savā ceļā!

Jau izsenis dažādi saimnieki izvēlējušies savam dzīvesveidam piemērotākos suņus. Viens vēlēsies labu sargsuni, bet cits lielāko uzmanību veltīs tam, vai suns ir labs medībās. Turpretim vēl kādam būs svarīgi, lai suns labi justos lauku sētā. Savukārt mazo šķirņu sunīši, kurus sauc arī par dekoratīvajiem suņiem (viņu galvenais uzdevums ir nevis aktīvs darbs, bet būšana par cilvēka kompanjonu), gan agrākos laikos, gan tagad bijuši populāri karaļnamos, "parasto" ļaužu ģimenēs un citur.

Jāpatur prātā, ka ne tikai suņa augums ir noteicošais šķirnes izvēlē, jo pat visai maziem suņiem var būt nepieciešama liela fiziskā slodze, kas nozīmē, ka ar mīluli nevarēs vis tikai laiskoties visu dienu. Atbildīgam saimniekam būs jānodrošina ne tikai ikdienas pastaigas, bet arī kāds aktīvāks pasākums (piemēram, kopīga skriešana), kas palīdzēs sunīti uzturēt formā, mazināt mīluļa enerģiju un veicināt labāku dzīves kvalitāti (protams, gan sev, gan četrkājainajam draugam).

Nevar noliegt, ka suņa augums ir tas, kā dēļ garāmgājējs uz mīluli bieži vien atskatās. Kuriem četrkājainajiem draugiem tas ir īpaši iespaidīgs?

Mazi vien bērnībā. Trīs skaistuļi, kas izaugs par milzu suņiem

Foto: Shutterstock

Kurš gan spēj pretoties mazam, mīlīgam, nedaudz neveiklam kucēnam, kurš vēl tikai iepazīst pasauli un vēlas dauzīties ar katru, kurš viņam gatavs veltīt uzmanību? Diemžēl šis laiks ir visai īss, un mazais ķipars ātri vien sāk augt, kļūstot par pieaugušu, spēcīgu un nobriedušu mājas mīluli. Turklāt daudzi no kucēniem nākotnē kļūs par ārkārtīgi lieliem suņiem, par ko daudzi cilvēki, ieraugot apburošo kucēnu, kuru tā vien gribas paņemt azotē un aiznest uz mājām, nemaz neaizdomājas.

Ne velti suņu šķirnes ir dažādas. Dekoratīvie sunīši, pie kuriem pieskaitāms, piemēram, populārais Jorkšīras terjers un mazais draiskulis čivava, ir kā radīti dzīvei šaurākā mājoklī, jo mīluļi ir neliela auguma un ērti iedzīvojas līdzās cilvēkam. Turpretim suņiem, kuri laika gaitā iegūst visai raženu augumu, dzīve četrās sienās var kļūt nogurdinoša un pat destruktīva, ja saimnieks viņiem nenodrošina visas attiecīgās aktivitātes, fizisko slodzi un treniņus prāta asināšanai.

Lūk, pie pēdējiem ir pieskaitāmi trīs skaisti un milzīgi suņi: vācu dogs, īru vilkusuns un sanbernārs! Jā, kucēna vecumā visi mazie dauzoņas tā vien aicina sevi sabužināt, samīļot un kopā padraiskoties, taču pieauguša suņa gadi var būt saimniekam pat negaidīti. Vācu dogs allaž tiek minēts starp lielākajiem un garākajiem suņiem pasaulē, turklāt šīs suņu šķirnes kontā ir arī daudzi rekordi. Savukārt sanbernārs, par kura popularitāti savulaik parūpējusies arī populārā filma "Bēthovens", ne tikai ir liels, bet arī siekalojas. Savukārt īru vilkusuns raksturots kā lielisks mājas mīlulis, kuram nepieciešama pietiekami liela slodze, lai viņš mājās justos labi.

Lasīt vairāk

Mazi un viegli: septiņi sunīši, ko ērti satvert plaukstā

Foto: Shutterstock

Mazi, mīlīgi, draiskulīgi un pat parocīgi – tādi ir daudzi sunīši no plašā šķirņu saraksta. Lai arī daudziem cilvēkiem labāk patīk tieši liela auguma suņi, kas spēj aizstāvēt sevi un savu saimnieku, citiem labpatīk maza izmēra mīluļi, kuri lieliski iekļaujas ģimenes dzīvē mājoklī. Tāpēc turpinājumā var lasīt par īpaši maziem šuneļiem, kurus cilvēki var ērti pārvietot, paņemt klēpī vai paķert azotē, ja jādodas uz kādu vietu.

Suņa izvēlē gan vienmēr jāpatur prātā, ka ne tikai mīluļa augumam ir nozīme. Jāpievērš uzmanība arī tam, kā par sunīti jārūpējas, cik daudz laikam būs jāpavada, kopjot kažociņu (ja spalva ir gara, tā noteikti prasīs nedaudz vairāk rūpju, laika un uzmanības). Turklāt allaž var sazināties ar speciālistiem un audzētājiem, lai noskaidrotu, kādas ir šķirnes īpašības. Audzētājs noteikti varēs padalīties arī ar pieredzes stāstiem un padomiem, kādam dzīvesveidam suņuks vislabāk ir piemērots.

Protams, nevar noliegt, ka tieši vizuālais izskats ir pirmais, kas mudina uzņemties rūpes par konkrētās suņu šķirnes pārstāvi. Taču atbildīgs saimnieks noteikti izvērtēs visus faktorus, un tikai tad jaunais mājas mīlulis varēs nokļūt pie gādīgajiem saimniekiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!