Foto: AP/Scanpix
10 gadu vecumā šunelis Sina, melnais labdradors, kas savulaik dienējis Afganistānā, iemidzināts, lai pārtrauktu viņa ciešanas, ziņo "The Guardian". Šis notikums piesaistījis vairāku mediju uzmanību.

Cienījamā vecuma suns atvaļināts 2014. gadā. Minēts, ka Sina dienējis arī Afganistānā, kur viņa pienākums bijis uziet mīnas. Lai arī nu suns neesot aktīvi piedalījies dienestā, notikumi Mičiganas štatā ASV pierāda, ka dienesta suņi netiek aizmirsti arī pēc viņu pienākumu pildīšanas beigām.

Diemžēl šuneļa vecumdienas netika aizvadītas saulainā noskaņā. Sinam nesen, vien pirms dažām nedēļām, konstatēts nāvējošs kaulu audzējs, kas stipri ietekmējis labradora dzīvi. Jūras kājinieks un Sinas saimnieks Džefs Dejangs ievērojis, ka viena no sunīša priekšķepām kļūstot vājāka, kas arī radījis aizdomas par kādu nopietnāku kaiti. Četrkājainais draugs vairs nevarējis veikli pārvietoties, sunītis dzīvojis sāpēs, tāpēc nemitīgi atradies dažādu medikamentu ietekmē. Lai atvieglotu ciešanas, nolemts sunīti iemidzināt, pirms tam pienācīgi izrādot mīlulim godu.

"Sina ar mani bijis visu manu pieaugušā dzīvi. Kad biju 19 gadus vecs un atrados otrā okeāna pusē, mācoties būs atbildīgs, man līdzās bija Sina. Tagad man ir 27 gadi un man jāatvadās no lielas daļas manas dzīves," teicis Dejangs, sunīša gādīgais saimnieks. Kājinieks uzņēmies rūpes par Sinu pēc tam, kad sunītis atvaļināts, taču abi kopīgi dienējuši Afganistānā. Tamdēļ vīrietim sunīša zaudējums bijis īpaši smags, ziņo "The Independent".

Foto: AP/Scanpix

Kājinieks ar dienesta suni satuvinājies arī aktīvā darbībā, kad viņi viens otru sargājuši karalaukā. Pirms 27. jūlija, kad Sina iemidzināts, Dejangs savā "Facebook" profilā publicējis ziņu: "Mana pēdējā nakts ar Sinu... Vārdi nespēj izteikt manas sajūtas un domas. [..] Viņa dēļ man ir ģimene. Viņa dēļ esmu dzīvs. Lai Dievs man piedod par to, ko es darīšu rīt. Un lai Dievs tevi sagaida ar atplestām rokām un pakasa tev aiz auss."

No Sinas atvadīties atnākuši ne tikai Dejanga kolēģi, bet arī citi vietējie iedzīvotāji, kas jutuši līdzi sunītim. Vispirms Dejangs ar Sinu un citiem atbalstītājiem devies izbraucienā pa ielām atvērtā džipā. Vēlāk kājinieks savu uzticamo draugu paņēmis rokās un ienesis Maskegonas muzejā, kas izvietots uz kuģa. Tur slimais mīlulis iemidzināts. Savukārt pēc tam mīlulis no kuģa iznests, ievietots zārkā, kas atbilstoši militārajām normām pārklāts ar ASV karogu, tā izrādot augstāko godu sevi pierādījušam sunim.

"Telegraph" norādīts, ka Dejangs suni savulaik adoptējis, lai cīnītos ar pēctraumatisko stresu, kas skar daudzus kara veterānus un kājiniekus, kas piedalījušies karadarbībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!