Foto: Kadrs no video

Rīgas Zooloģiskajā dārzā no Ventspils pludmales nogādāts šogad pirmais roņu mazulis, ziņots zoodārza "Facebook" lapā.

Secināts, ka ronēns ir apaļīgs, taču tam uz kakla ir liela un sastrutojusi rēta. Pieļauts ka posta nodarītājs nav suns, bet gan kāda ledus šķautne vai motorizēts ūdens transports.

Zoodārza speciālisti brūci ir sakopuši, taču apgalvot, ka mazulim viss būs kārtībā, pagaidām nevar. Laiks rādīs, kā ronēnam veiksies.


Sastopot pludmalē ronēnus, jāturas no tiem pietiekamā attālumā un nevajag tos dzīt ūdenī, atgādina zoodārā. Suņus jāvadā pavadā. Ja ronim nepieciešama palīdzība, zvaniet Dabas aizsardzības pārvaldei (DAP) pa tālruni 29198590.

Arī DAP pārstāvji informē, ka roņiem, kas sastopami jūras krastā, tuvoties nevajadzētu. "Atrodoties roņu tuvumā, cilvēkiem jābūt īpaši piesardzīgiem. Nevajadzētu tiem tuvoties un tos jebkādi traucēt, roņu mazuļus nedrīkst tramdīt, dzīt ūdenī, barot vai citādi ietekmēt. No ronēniem drošā attālumā jātur arī četrkājainie mīluļi. Šos nosacījumus neievērojot, sekas var būt bēdīgas kā ronēniem, tā arī to traucētājiem," pauž DAP ģenerāldirektora vietniece Gunta Gabrāne.

"Bieži vien liedagā guļošs, vientuļš ronēns cilvēkos raisa līdzjūtību un vēlmi dažādos veidos palīdzēt, taču jāatceras, ka ne vienmēr šāds ronēns ir bezpalīdzīgs. Iespējams, viņš izlīdis no ūdens sasildīties un pagulēt, tādēļ pirmais un būtiskākais priekšnosacījums, atrodot roņu mazuli, ir novērtēt situāciju. Jāzina atšķirība starp ronēnu, kuram nepieciešama palīdzība, no ronēna, kurš itin labi var izdzīvot arī bez cilvēku iejaukšanās," iepriekš skaidroja DAP Dabas aizsardzības departamenta vecākais eksperts un ilggadējs roņu pētnieks Valdis Pilāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!