Robins Huds nelaupīja bagātniekus, lai Šērvudas mežā pabarotu nabagus, bet viņš bija cīnītājs par brīvību, kurš no Kentas grāfistes centās padzīt franču iebrucējus – vismaz tā apgalvo jaunākais vēsturnieku pētījums.

Kā apgalvo britu vēsturnieks Šons Makglinns (Sean McGlynn) no Plimutas universitātes, leģendāro varoni, kurš, kā apgalvo, dzīvojis Notingemas rajonā, patiesībā saukuši Viljams Kenšems.

Tieši Viljams vadījis partizānu karu pret Francijas prinča Luija karaspēku, kas Anglijā iebruka 1216. un 1217. gadā.

Akadēmiķis Makglinns savu pētījumu publicējis izdevumā History Today, un tajā viņš raksta, ka Viljams komandējis loku šāvēju vienību, kura būtiski ietekmējusi 18 mēnešus ilgušās franču okupācijas izbeigšanos.

"Grūti iedomāties citu pretendentu uz Robina Huda lomu, kurš vienlaicīgi būtu gan varonis, gan noziedznieks. Viljamā apvienotas divas īpašības: cīnītājs par taisnību, kas ir uzticīgs savai valstij un karalim, neapšaubāmi varonis, bet, no Luija skatpunkta, noziedznieks, kurš met izaicinājumu jaunā režīma varai," raksta Makglinns.

Akadēmiķis uzsver, ka citi pretendenti uz leģendārā varoņa prototipa lomu, piemēram, Rodžers Gogberds, dzīvoja vai nu citā laikā, vai arī bija vienkārši zagļi, kuriem ar "varoņa statusu" nebija nekāda sakara.

Tāpat viņš raksta, ka Viljams, neapšaubāmi, bieži bijis Notingemas rajonā, jo tolaik tur atradās Anglijas armijas galvenais štābs.

Tiesa, vēsturnieks pieļauj, ka Viljams Kenšems nav bijis vienīgais personāžs, kas iedvesmojis radīt leģendu par Robinu Hudu, un ļoti iespējams, ka cēlsirdīgā Robina tēls radīts no Viljama un citu tā laika cilvēku tēlu apkopojuma.

"Kolektīvā apziņa izveidoja šo sabiedrībai nepieciešamo Robina Huda tēlu un nomitināja viņu Šērvudas mežā," skaidro vēsturnieks, lai gan zināms, ka savulaik dzīvojis arī kāds reāls cilvēks ar šādu vārdu.

Angļu (jo ir arī velsiešu versija) Robins Huds oficiālos Jorkšīras dokumentos pirmo reizi pieminēts 1230. gadā, kur viņš tiek aprakstīts kā kāds Robertuss Huds, kurš nav varējis ierasties uz tiesu.

Daži vēsturnieki uzskata, ka viņš ir augstmanis, iespējams, grāfs Lokslijs, kuram alkatīgie klerikāļi atņēma zemes. Seni avoti vēsta, ka viņš patiešām palīdzējis karalim Ričardam Lauvassirdij atgūt Anglijas troni pēc viņa atgriešanās no krusta gājieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!