Foto: Shutterstock
Jūlijs ir karstākais vasaras mēnesis un, kad pienāk pavisam lielā tveice, jādomā, kā pielāgot savu dzīvesvietu, lai pēc iespējas sekmīgāk pārciestu karstās dienas. Paveicies tiem, kuri var baudīt kondicionētu telpu priekus, un tiem, kuri mitinās senās mūra mājās, kas karstumā tik ļoti nepiesilst. Ko darīt pārējiem? Piedāvājam vienkāršus un efektīvus veidus, kā padarīt māju vai dzīvokli patīkamāku dzīvošanai vasaras saulītē.

Izmanto terases vai verandas potenciālu!

Terase vai veranda ir tās “tilts”, kas savieno māju ar dārzu, tāpēc jācenšas pēc iespējas izmantot to piedāvātais potenciāls. Parūpējies, lai dārza mēbeles atjaunotas, papildini cietākus koka sēžamos ar krāsainiem spilveniem un mīkstākiem plediem, kas lieti noderēs vēsākajiem augusta vakaros. Vasaras otrajā pusē daudzviet dārza mēbeles var iegādāties ar ievērojamām atlaidēm - izmanto to! Ja ir bažas par šo mēbeļu izmantošanu ārpus sezonas, neraizējies - arī ziemas laikā vasaras krēslus vari novietot vannas istabā vai koridorā, ienesot telpā rotaļīgāku noskaņu.

Lai zied un zaļo!

Vasaras vidū dārza puķes un augi ir pašā plaukumā un ziedēšanas trakumā - vari pārstādīt puķes atsevišķos podos vai kastītēs un izvietot šīs kastītes stratēģiskās vietās tā, lai tās būtu redzamas no dažādiem atrašanās punktiem t.sk. no ielas un mājas iekšpuses dzīvojamajām telpām. Pašās tveicīgākajās dienās, kad dārza ziedi puķu dobēs nedaudz sanīkst, droši tos vari griezt un likt vāzēs istabu patvērumā ēnā - atceries regulāri nomainīt ūdeni un dārza grieztie ziedi priecēs tevi un mājiniekus vairāku dienu garumā, piepildot telpas ar svaigu aromātu.

Vieglums un krāsainība it visā

Ātrs veids, kā ienest vasaru un vieglumu ikvienā telpā, ir nomainīt tekstila izstrādājumus - smagos ziemas pledus aizstāj ar viegliem kokvilnas pārklājiem, guļamistabā segu vietā izmanto atvēsinošus linu palagus. Lins kopumā ir ļoti piemērots materiāls vasaras dienām - tas labi elpo, ir pilnīgi dabisks un vizuāli piestāv vai ikvienam interjeram. Aizvāc arī smagos paklājus, jo tad ar vēsām pēdām sajutīsi veldzējošo grīdas pamatu un varēsi tik ļoti neuztraukties par paklāju regulāru tīrīšanu.
Par krāsām - ja dzīvo pludmales mājā, tekstila izstrādājumos un mājas dekora priekšmetos izvēlies gaiši zilos un gaišos pasteļa toņus, kā arī strīpas. Tie labi saskanēs ar kopējo jūras tematiku un radīs gaisīguma un plašuma iespaidu dzīvojamajās telpās. Vasaras mājā savukārt nebaidies no spilgtajiem toņiem un ziedu motīviem un košākiem, jo tie piešķir dinamikas un dzīvīguma elpu.

Aktivitātēs iesaisti bērnus

Bērni vasaras brīvlaiku pavada spēlējoties un atpūšoties. Iesaisti viņus arī kādā lietderīgā nodarbē - viņi var doties uz jūrmalu un salasīt dekoratīvus gliemežvākus un citus dabas materiālus, ar ko izdekorēt dzīvojamo istabu. Palūdz bērnus sakārtot ziedus vāzēs vai pagatavot vienkāršus salātus dārza svētkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!