Noslēpumainā dāma, kura attēlota mākslinieka Leonardo da Vinči gleznā Mona Liza, gadsimtiem ilgi nodarbinājusi pētnieku prātus. Izskanējušas neskaitāmas versijas, kas ir attēlā redzamā būtne, taču tagad, šķiet, mistērija beidzot atšķetināta. Arheologi apgalvo, ka atraduši Monas Lizas kapu.

Viena no versijām, kura aprakstīta 1550. gadā publicētajā Džordžo Vazāri veidotajā Leonardo da Vinči biogrāfijā, vēsta, ka gleznā atainotā sieviete ir Liza Gerardini del Džokonda - Florences zīda tirgoņa Frančesko Džokondas sieva.

Jau vēstīts, ka pirms vairākiem gadiem kādā pamestā un izpostītā Florences klosterī arheologi zem altāra uzgāja kapenes, kurās atdus sievietes kauli. Beidzot ekspertīzē gūts apstiprinājums, ka mirstīgo atlieku vecums datējams ar laiku, kad nomirusi Liza Gerardini.

Izdevums The Daily Mail ziņo, ka arheoloģisko pētījumu ekspedīcijas vadītājs Silvio Vinsenti pavēstījis, ka ekspertīžu rezultāti apliecinājuši - pirms vairākiem gadiem atraktie kauli, visticamāk, tiešām ir Džokondas mirstīgās atliekas.

Pēc vīra nāves Liza kļuvusi par mūķeni Svētās Ursulas klosterī. Viņa mirusi 1542. gadā 63 gadu vecumā un pēc tam apbedīta klostera velvē. Bija nepieciešami vairāk nekā trīs gadi, lai atraktos kaulus identificētu un veiktu visas nepieciešamās ekspertīzes.

Tiesa, mirstīgās atliekas pamatīgi apskādējis laika zobs, tādēļ nav bijis iespējams veikt kaulu DNS analīzi un salīdzinošo analīzi ar Lizas bērnu mirstīgajām atliekām, kas jau senāk atrastas kādā Florences baznīcā.

Tāpat sievietes kapā pa šiem gadiem nav atrasts viņas galvaskauss, no kura varētu izveidot Džokondas sejas reprodukciju, taču arheologi, paļaujoties uz kaulu vecumu noteikšanas ekspertīzes datiem, ir pārliecināti, ka Monas Lizas kaps beidzot atrasts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!