Foto: AP/Scanpix
Turīnas līķauts, kurā it kā bijis ietīts no krusta noņemtais mirušais Jēzus Kristus, atkal piesaistījis sabiedrības un mediju ievērību. Itāļu zinātnieku grupa veikusi vērienīgu analīzi, kurā noskaidrots, ka uz auduma gabala atrodami augu DNS no visdažādākajiem pasaules nostūriem.

Gēnu inženieris Džanni Barkača sadarbībā ar vairākiem kolēģiem veicis putekšņu un putekļu, kas savākti no Turīnas līķauta, DNS analīzi. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā Scientific Reports, un tie snieguši pārsteidzošus datus, kas radījuši vēl vairāk mīklu par auduma gabala autentiskumu un izcelsmes laiku.

Izdevums The Daily Mail, atsaucoties uz pētījumu, vēsta, ka, vadoties pēc DNS analīžu rezultātiem, iespējams izsekot līdzi, kādi augi un cilvēki laika gaitā nonākuši kontaktā ar mītisko līķautu.

Zinātnieki izveidojuši karti, kura sniedz ieskatu, kāds bijis līķauta ceļš līdz tā šī brīža atrašanās vietai Turīnā. Vadoties pēc pētījuma datiem, kuros izanalizēti augu DNS, kas atrasti uz auduma, secināts, ka līķauta materiāla izcelsmes vieta varētu būt Indija.

Vēlāk audums, protams, nonācis Jeruzalemē, kur tas kļuvis par mirušā Jēzus Kristus līķautu. Tāpat tas pabijis arī Tuvajos Austrumos - Turcijā. Tālāk ceļš vedis uz Franciju un citiem Eiropas apgabaliem, līdz beidzot nonācis Itālijā.

Tāpat jāatzīmē fakts, ka uz auduma atrasti augu, kas atrodami Amerikā, Ķīnā un Vidējos Austrumos, DNS. Kā paskaidrojis Barkača, tie, visticamāk, uz līķauta nonākuši pēc viduslaiku beigām, kad ļaudis no visas pasaules devušies to apskatīt savām acīm. Ar detalizētāku pētījuma izklāstu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!