Foto: Privātais arhīvs/DELFI

Dailes teātra aktrise Dārta Daneviča otrdien savā "Instagram" profilā publicējusi paziņojumu, ka ir "izsmēlusi visas likumā noteiktās iespējas" vērsties pret Rīgas bāriņtiesu, tāpēc nolēmusi problemātikai pievērst Valsts prezidenta uzmanību. Daneviča apmeklējusi Valsts prezidenta kanceleju.

Kā zināms, aktrise jau ilgstoši cīnās par tiesībām audzināt dēlu, kura tēvs ir bijušais Saeimas deputāts un aktieris Artuss Kaimiņš. Kopš pāra šķiršanās viņu starpā valda nesaskaņas, kas skar mazā zēna labbūtības jautājumus. Daneviča arī publiski vairākkārt runājusi par "bāriņtiesu subjektivitāti". Par viņas pieredzi vairāk lasāms šajā rakstā.

Mazuļa tēvs Artuss Kaimiņš izvēlējies publiski vispār nekomentēt notiekošo starp viņu, bijušo draudzeni un bērnu.

Turpinoties šai cīņai, Daneviča savā jaunākajā ierakstā uzskaita visas nebūšanas, ar ko saskārusies bāriņtiesas kontekstā. Aktrise uzskata, ka Rīgas bāriņtiesas darbā konstatēti ētikas, kompetences un tiesību normu pārkāpumi.

"Sākot no pašas bāriņtiesas pieaicināto speciālistu nosacījumu ignorēšanas atzinumu sniegšanā tiesai, darbinieku klajiem ētikas pārkāpumiem, neievērojot neitralitāti, centieniem regulāri ietekmēt tiesu ar subjektīviem vērtējumiem un apvainojumiem, līdz pat klajiem tiesību normu pārkāpumiem administratīvu aktu pieņemšanā un pamatošanā. Ar līdzīgām problēmām saskaras neskaitāmas mātes mūsu valstī, daudzas no kurām nav spējīgas ilgstoši izturēt šīs pretlikumības, nespēju tās pārsūdzēt vai pārsūdzības procesu ilgumu un dārdzību. Likumā noteiktā pašvaldību iejaukšanās funkcija daudzās pašvaldībās de facto vienkārši nedarbojas. Vēl arvien gaidu arī Rīgas domes atbildi un/vai reakciju, kā to paredz Bāriņtiesu likums," savā ierakstā pauž Daneviča.

Tāpēc viņa nolēmusi problēmai pievērst arī prezidenta Edgara Rinkēviča uzmanību: "Jo bērnu tiesību aizsardzība galu galā ir visas valsts prioritāte, kas nepelnīti atstāta bez nepieciešamās uzmanības un pārraudzības," uzskata viņa. Aktrise arīdzan sola "turpinājumu".

Kā zināms, Danevičas un Kaimiņa attiecības izjuka 2022. gada janvāra beigās, abiem šķietami vienojoties par saskarsmes tiesībām ar dēlu, taču vēlāk attiecību drāma izvērsās plašumā.

Šovasar intervijā "Delfi" aktrise pauda cerību, ka divus gadus ilgā tiesāšanās ar bijušo dzīvesbiedru drīz beigsies, un tiesa būs taisnīga.

Tāpat viņa izteicās, ka tiesvedību ierosinājis Kaimiņš, nevis viņa: "Es nevēlējos tiesāties. Attiecīgi šajā brīdī, pēc gadu ilgas tiesāšanās, sapratu, ka man ir jāpieņem spēles noteikumi. Es sapratu, ka nevaru visu laiku lūgties un ar asarām acīs aicināt to izbeigt, ja viņš neieklausās un vienkārši to nedara. Man jāpieņem šī jaunā realitāte un jāpielāgojas. Paldies atkal manai profesijai, ka es to visu spēju izdarīt un spēju iejusties dažādās situācijās. Šobrīd esmu vienkārši pieņēmusi viņa diktētos noteikumus, ka mēs lietas risinām caur tiesu. Jā, tas nav labi, bet viņš tā vēlas, tad risināsim tā. Vienmēr esmu uzsvērusi: ja viņš būs gatavs dialogam, tad esmu tam gatava jebkurā brīdī. Un būšu par to vairāk nekā laimīga."

Pilna intervija izlasāma šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!