Foto: Shutterstock
Arī harmoniskākajās attiecībās laiku pa laikam iestājas rutīna, veidojoties nesaskaņām un liekot to dalībniekiem izvērtēt ne tikai savstarpējo sapratni, bet arī vienam otru. Gadījumā, ja esi nonākusi līdzīgā situācijā, kad šķiet – attiecības un kopdzīve ar partneri ir sevi izsmēlusi – pirms, iespējams, nepārdomātu un pārsteidzīgu lēmumu pieņemšanas izvērtē, vai attiecību saglabāšanas nolūkos darīts viss iespējamais.

Kopdzīvei ar mīļoto cilvēku mūsos jārada prieks un apmierinātība. Ja jūti, ka šīs tik svarīgās emocijas šķiet zudušas, mazinoties arī savstarpējai cieņai un lojalitātei, ņem vērā attiecību konsultantu un psihoterapeitu Ph.D. Džona Gotmana (John Gottman) un Nena Silvera (Nan Silver) ieteikumus attiecību saglabāšanā un uzlabošanā, kas izklāstīti autoru grāmatā The Seven Principles for Making Marriage Work.

Runājiet ne tikai ar vārdiem

Lai uzlabotu savstarpējo komunikāciju un sapratnes spējas, sarunu laikā savas domas un izjūtas paud ne tikai ar vārdiem. Aktīvi pielieto arī acu kontaktu, pieskārienus, noteiktas pozas un žestus – tātad ķermeņa valodu kopumā! Šādi ļausi partnerim labāk "nolasīt" savas izjūtas, šai prasmei lieti noderot arī ikdienā. Tāpat pievērs uzmanību arī viņa komunicēšanas veidam, iecienītākajiem žestiem, pozām un vārdu izvēlei, kā arī mīmikai! Kā zināms, tā bieži vien pasaka krietni vairāk nekā vārdi.

Vai atceries, kā jāflirtē?

Flirtēšana ir nozīmīga attiecību sastāvdaļa ne tikai to sākumposmā. Arī ikdienas dzīvē, neraugoties uz attiecībās pavadīto gadu skaitu, tai vajadzētu būt vienam no pāra komunikācijas veidiem. Protams, laikam ejot, flirtēšanas veidi var mainīties, taču koķetēšana, nelieli uzmanības apliecinājumi, zināma noslēpumainība un neparedzamība ļaus neapdzist tik nozīmīgajai attiecību kaisles uguntiņai.

Laiks pārmaiņām

Ja ikdienas rutīna ir kļuvusi nepanesami nomācoša, ievies tajā jebkādas pārmaiņas! Jaunas nodarbes un vaļasprieki, kam abi veltāt savu uzmanību brīvajā laikā, citu izklaides vietu apmeklēšana, neraugoties uz jau pazīstamo un tik patīkamo ierasto restorānu vai bāru, cita dienas kārtība, nelieli izbraukumi ne tikai brīvdienās, bet arī darba dienu vakaros… Tā ir tikai neliela daļa no veidiem, kā dzīvei piešķirt dažādību un vairot pozitīvas emocijas, kas stiprina pāra savstarpējo saikni.

Kopīgs noslēpums

Tas var būt vārds, kura nozīmi konkrētā kontekstā sapratīsiet vien jūs abi, vai kopīgs rituāls, kas attiecību ikdienu dara īpašāku. Rūpējieties, lai jums būtu kas savs, pašu radīts un jūs vienojošs, kas atgādinās, kāpēc esat kopā, kāpēc viens otru tik labi pazīstat un sajūtat. Kas tāds, kas atgādinās, ka par jūsu attiecībām un laimi nudien ir vērts cīnīties arī brīžos, kad neiet tik labi, kā gribētos.

Vai jūtat pateicību?

Nereti attiecībās sākam justies nelaimīgi tāpēc, ka aizmirstam, kas tieši mums licis iemīlēt mūsu otro pusīti. Laiku pa laikam vērts apzināti domāt par mīļotā cilvēka pozitīvajām īpašībām, kopīgajiem laimes brīžiem, nākotnes plāniem un lēmumiem, kas pieņemti kopīgi. Koncentrējoties uz pozitīvo, apmierinātība ar partnerattiecībām augs un savstarpējais lepnums vienam par otru, novērtēšanas spēja un pateicība par iespēju būt līdzās tik lieliskam cilvēkam kļūs par ikdienišķu attiecību sastāvdaļu, uzturot to dzirkstelīti.

Prasme sarunāties, nevis runāt

Ja nedalīsities savās izjūtās, piedzīvotajā, raizēs un mērķos, emocionālais attālums jūsu starpā arvien palielināsies, veidojoties nepārvaramai distancei un atsvešināšanās sajūtai. Attiecībās ir svarīgi attīstīt prasmi sarunāties. Ieklausieties viens otrā, atbildiet uz jautājumiem, ņemiet vērā atbildes un ieteikumus! Vien pārrunājot konkrētas problēmas, iespējams labāk iepazīt sevi, kā arī rast tām risinājumu.

Vai atceraties sākumu?

Ja šķiet, ka attiecības, neraugoties uz to saglabāšanā ieguldītajām pūlēm, tomēr arvien pasliktinās, taču vēlme tās nezaudēt vēl ir saglabājusies, atcerieties to sākumposmu! Iepazīšanās, pirmie randiņi, vienam otra jaunatklāšanas prieks… Šīs atmiņas raisīs arī siltas, sirsnīgas un patiesas emocijas tagad, ļaujot partneriem savstarpēji tuvināties un, iespējams, paraudzīties vienam uz otru no cita skatpunkta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!