Patikt visiem jau no pirmā satikšanās mirkļa? Iespējams, tas skan pārāk labi, lai būtu patiesība. Un galu galā – vai tas vispār ir vajadzīgs? Tomēr tādās situācijās kā darba intervija, nozīmīgas biznesa pārrunas vai diskusija akadēmiskajā vidē ar profesionalitāti un jomas pārzināšanu ne vienmēr pietiek. Jāprot arī komunicēt tā, lai apkārtējiem tava klātbūtne būtu patīkama. Kā to izdarīt?

Satiekot kādu pirmo reizi, mēs mēdzam izdarīt secinājumus par to, vai mums šis cilvēks patīk. Kā portālā "Psychology Today" skaidro organizāciju psiholoģijas un līderības profesors Ronalds E. Rigo, daži pirmie saskarsmes mirkļi var būtiski ietekmēt, kā cilvēku uzver un kāda ir reakcija uz viņu. Būtībā – daži pirmie komunikācijas mirkļi var izšķirt, vai cilvēks dabūs darbu, iegūs, iespējams, nozīmīgu biznesa partneri vai draugu.

Neverbālās komunikācijas pētījumi ir atklājuši vairākus knifus, kas var palielināt iespējamību, ka nupat satiktais cilvēks jutīs simpātijas pret tevi, atklāj Rigo. Turklāt tie ir būtiski gan klātienes sarunu laikā, gan tad, ja pirmā tikšanās ir virtuālā vidē. Lūk daži no tiem.

Acu kontakts. Iespējams, tas ir dzirdēts jau iepriekš, bet acu kontakts patiešām ir viena no lietām, kas izraisa simpātijas pret sarunu biedru. Ja cilvēks skatās acīs, tas parāda ieinteresētību un vērīgumu.

Paliekšanās nedaudz uz priekšu un fiziskās distances ievērošana. Ja vēlies parādīt, ka tiešām klausies otra stāstītajā, nedaudz paliecies uz runātāja pusi un samazini fizisko distanci starp jums. Tomēr neliecies pārāk tuvu, necenties ielauzties tikko satikta cilvēka privātajā telpā.

Smaids. Lai arī, cik banāli tas neizklausītos, bet smaids patiešām palīdz radīt labāku pirmo iespaidu. "Insider" gan iesaka ar šo nepārspīlēt. Tev nav jāsmaida pilnīgi visu laiku. Satiekot jaunu cilvēku, vispirms paskaties uz viņu, tad pasmaidi. Citādi vari radīt pretēju efektu, jo cilvēkam nešķitīs, ka smaids veltīts tieši viņam.

Foto: Pexels

Dzīva mīmika un žesti. Mēs pozitīvi uzlūkojam cilvēkus, kas izskatās dzīvīgi un enerģiski, skaidrots "Psychology Today". Stīva, neekspresīva ķermeņa valoda var neatstāt vēlamo iespaidu. Būtisks ir arī balss tonis – tam jābūt siltam un laipnam. Cilvēkus piesaista cilvēki, kas izrāda emocijas un sajūtas gan ar žestiem, gan balsi.

Citi knifiņi. Atsevišķās situācijās arī pieskāriens var radīt pozitīvu pirmo iespaidu. Te gan jāpievērš uzmanība tam, vai pieskāriens ir situācijai piemērots. Nozīme ir arī pieskāriena veidam, piemēram, rokasspiediena piedāvāšana daudzās situācijās var atstāt diezgan labu pirmo iespaidu.

Mēģinot atstāt labu pirmo iespaidu, ļoti būtiski ir arī nepārspīlēt. Izvairīšanās no acu kontakta var būt tikpat neuzrunājoša kā pārspīlēta blenšana. Tāpat rūpīgi ievēro citu personīgās telpas robežas. To pārkāpšana raida ļoti negatīvus signālus. Nepārcenties arī ar ekspresīviem žestiem un pārspīlētu emociju paušanu.

Kā atrast zelta vidusceļu, gatavojoties, piemēram, darba intervijai? Protams, svarīgi, lai tev patiešām piemīt darbam nepieciešamās kompetences, bet, lai atstātu patīkamāka cilvēka iespaidu "Insider" piedāvā salīdzinoši vienkāršu tehniku. Tieši pirms tikšanās iztēlojies, ka tiecies ar senu un mīļu draugu. Tas palīdzēs radīt neapzinātu ķermeņa reakciju. Sejas izteiksme kļūs maigāka un ķermenis būs atbrīvotāks. Turklāt šai tehnikai ir vēl viens patīkams blakusefekts – ja tu iztēlojies, ka satiksi kādu, kas tev patīk, ir lielāka iespējamība, ka cilvēks tev tiešām labāk patiks un jums veidosies labāks kontakts.

Izvēloties darbavietu, ar vienkāršu sludinājumu vairs nepietiek – arvien lielāku uzmanību pievēršam kopīgām vērtībām, modernai darba videi, personīgajai izaugsmei un citiem faktoriem. Lai ļautu darba devējiem un darba ņēmējiem satikties, "Delfi" piedāvā platformu #darbavietas – ērtu, pārskatāmu un uzticamu vietni, kur iepazīt uzņēmumus un aktuālās vakances tajos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!