Pastāv interesants paradokss. Pacienti ar izteiktu, smagu migrēnu, kuru nereti pavada slikta dūša, vemšana, nespēja veikt garīgu darbu pat vairāku dienu garumā, visretāk no visiem cilvēkiem, kuri cieš galvassāpes, griežas pie sava ģimenes ārsta pēc palīdzības un labprātāk izvēlas uzklausīt farmaceita vai radu un draugu padomus.
Taču ar migrēnu ir iespējams veiksmīgi sadzīvot, sekojot sava ģimenes ārsta un neirologa rekomendācijām.

Dr. E. Adijāne - ģimenes ārste, Veselības centrs 4

Nav tā, ka atnākot pie ģimenes ārsta, momentā un nešaubīgi tiek uzstādīta migrēnas diagnoze. Diferenciāldiagnostikas nolūkos ir jāveic virkne izmeklējumu, kas aizņem laiku, bet, kad galva vairs nesāp, tad arī vēlme noskaidrot savu ciešanu cēloņus vairs nav tik liela.

Migrēnas diagnozi būtu jāuzstāda tikai tad, kad ir izslēgtas visas pārējās slimības, kas izraisa līdzīgas galvassāpes.

Interesanti, ka

  • ...jo sausāks un dārgāks vīns, jo mazāka iespēja, ka pēc tā lietošanas sāksies migrēna.
  • ...biežākie provocējošie faktori ir stress, strīds, perimenstruālais periods (mēnešreižu laikā vai tuvu tam), alkohols.
  • ...pēdējie novērojumi liecina, ka pārtikas produkti praktiski neietekmē migrēnas rašanos. Līdz ar to nav nozīmes aizliegumam nelietot noteiktus pārtikas produktus: sieru, šokolādi un citus.
  • Migrēnas ārstēšana ietver sevī 2-3 mēnešus ilgu profilaktisko ārstēšanu un migrēnas lēkmes ārstēšanu. Ja migrēnas lēkme ir ļoti spēcīga, tad, protams, nevar būt runa par lēkmes kupēšanas uzsākšanu ar nesteroīdajiem pretiekaisuma līdzekļiem. Šādā gadījumā ārstēšana jāsāk ar triptāniem, kuri ir dārgāki, taču nereti ir vienīgie, kuri var pārtraukt mokošās sāpes.

    Jārunā arī par ārstu autoritāti un prestižu pacienta acīs, kas Latvijā tomēr visumā ir zems, tāpēc pacients nereti izvēlas lietot (dažreiz pat bezjēdzīgi) uztura bagātinātājus pēc radinieku un paziņu ieteikuma, nevis doties pie ārsta pēc pasaulē atzītiem migrēnas ārstēšanai un profilaksei lietojamiem medikamentiem.

    Profilakses nolūkos daudzi pacienti izmanto arī B grupas vitamīnus, magnija preparātus, zeltpīpenes ekstraktu, koenzīmu Q 10. Ja pacientam tie palīdz, šos preparātus var lietot, turklāt tie nav recepšu medikamenti. Ļoti būtu jāuzmanās lietot populārā Ginko biloba preparātus, jo tiem piemīt asinsvadus paplašinošas īpašības un migrēnas gadījumā tie var radīt pilnīgi pretēju efektu gaidāmajam.

    Ideāla migrēnas terapija

  • Sāpes pāriet divu stundu laikā
  • Sāpes neatkārtojas 2 – 24 stundu laikā
  • Nav nepieciešams cits pretsāpju medikaments 2- 24 stundu laikā
  • Ilgstošs bezsāpju periods – ideāls terapijas iznākums
  • Raksta autores: Dr. A. Bērziņa – neiroloģe, Jelgavas slimnīca, Dr. T. Timofejeva – neiroloģe, ARS, Dr. G. Baltgaile - neiroloģe, ARS. DOCTUS. 2006. gada marts.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!