Foto: Reuters/Scanpix

Lai samazinātu krūts vēža risku, Holivudas aktrise Andželīna Džolija veikusi mastektomiju, otrdienas rītā vēsta raidsabiedrība BBC.

Džolija nolēmusi veikt dubulto mastektomiju, jeb visu piena dziedzera audu izņemšanu, lai izvairītos no krūts vēža riska. 37 gadus vecā aktrise, sešu bērnu māte, laikrakstam "New York Times" sacījusi, ka uz šo soli viņu pamudinājušas prognozes saslimt ar vēzi.

Mediķi prognozējuši, ka aktrisei ir 87% risks saslimt ar krūts vēzi un 50% - olnīcu vēzi. "Es nolēmu rīkoties un šo risku samazināt līdz minimumam," sacījusi Džolija.

Džolija sacījusi, ka krūts vēzis diagnosticēts arī viņas mātei, un viņa tādēļ mirusi 56 gadu vecumā. Aktrise pauda, ka nevēlas, lai viņas bērni pārdzīvo mātes pāragru zaudēšanu un tas palīdzējis izšķirties par šo soli.

"Tā ir mana realitāte," sacījusi Džolija, norādot, ka pie vainas ir gēni, kuri palielina krūts un olnīcu vēža riskus. Pēc dubultās mastektomijas viņa saslimšanu ar šo nāvējošo slimību samazinājusi no 87% uz 5%.

Aktrise uzsvēra, ka viņas dzīvesbiedrs, aktieris Brets Pits, viņu atbalstījis. "Es jutos tiesīga izšķirties par šādu solu un tas nekādā veidā nemazinās manu sievišķīgumu," uzsvērusi aktrise, kura daudzās aptaujās atzīta par pievilcīgāko sievieti pasaulē.

Džolija aicināja sievietes nebaidīties izšķirties par šo soli, jo nereti tas var izglābt dzīvību. "Es vēlos mudināts ikvienu sievieti, kurai ģimenē bijuši vēža gadījumi, apsvērt savas opcijas, lai samazinātu saslimšanas risku," sacījusi aktrise.

Aktrise sacīja, ka procedūra sākās februārī un aprīlī pabeigta.

Par mastektomiju iepriekš ir izšķīrušās arī citas slavenas sievietes, piemēram, mūziķa Ozija Osborna sieva Šārona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!