Foto: PantherMedia/Scanpix
Labdien! Vēlos jautāt par tuberkulozi. Esmu devītajā grūtniecības nedēļā, un man ir neskaidra paaugstināta temperatūra jau pirms grūtniecības iestāšanās. Esmu bijusi uz vairākiem izmeklējumiem, kur viss bija kārtībā, bet ārsts izteica pieņēmumu, ka, ja man tomēr ir tuberkoloze, tad grūtniecība ir jāpārtrauc, ko es nevēlos. Vai var saglabāt bērniņu arī tad, ja ir tuberkoloze, un vai to var izārstēt esot grūtai?

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205; www.qprakse.lv

Labdien!

Tuberkuloze (TB) ir ārstējama infekcijas slimība, tās ierosinātāju – tuberkulozes bacili – apkārtējā vidē izdala ar plaušu tuberkulozi slims cilvēks, elpojot, runājot, šķaudot vai klepojot.

Slimība visbiežāk skar plaušas, taču ar asins vai limfas straumi var izplatīties organismā un attīstīties arī citās ķermeņa daļās, piemēram – nierēs, kaulos, limfmezglos, smadzenēs.

TB simptomi: klepus, kas nepāriet trīs nedēļas un ilgāk, asins piejaukums krēpām, ilgstošs nogurums, nespēks, svīšana naktīs, krišanās svarā, paaugstināta ķermeņa temperatūra, sāpes krūtīs.

Ja ir aizdomas, ka, iespējams, esat saslimusi ar tuberkulozi, noteikti apmeklējiet plaušu speciālistu (ftiziopneimonologu) Tuberkulozes un plaušu slimību centrā vai Rīgā, Nīcgales ielā 5, tālr. 67514433. Ārsts nozīmēs izmeklējumus - krēpu analīzi, ādas testu un iespējams arī plaušu rentgenoloģisku izmeklēšanu un nepieciešamības gadījumā nozīmēs Jums medikamentus, kurus var lietot grūtniecības laikā.

Krēpu analīze un ādas tests ir drošas un precīzas diagnostikas metodes grūtniecēm. Ja krūšu rentgenoloģiska izmeklēšana ir nepieciešama, ir pieejami speciāli "priekšauti", kuri pasargās mazo iegurni un auglīti no radiācijas kaitīgas iedarbības.

Vēl viena diagnostikas metode ir magnētiska rezonanse, bet to neiesaka izmantot 1.grūtniecības trimestrī.

Pasaules pētījumos nav pierādījumu, kuri liecinātu, ka TB ietekmē vai apgrūtina grūtniecības gaitu vai dzemdības, jo sievietēm ar TB un bez TB ir līdzīgs normālu, spontānu dzemdību skaits!

Lai Jums veicas!

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!