Foto: PantherMedia/Scanpix
Nav noslēpums, ka staipīšanās ir viena no svarīgākajām sportošanas sastāvdaļām, kas mazina ne tikai muskuļu sāpes, bet arī uzlabo lokanību un pasarga ķermeni no iespējamām traumām. Tomēr ne katrs šo procesu veic pareizi, tādēļ piedāvājam "Women's Health" apkopotās kļūdas, ko pieļauj gan iesācēji, gan nereti jau pieredzējuši sportisti.

Tu izlaid iesildīšanos

Pirms izlaid ierasto iesildīšanos, lai ķertos pie stiepšanās vingrojumiem, atceries, ka staipīšanās un iesildīšanās nav analogi.
Pirms sāc stiepties, ķermenim jābūt iesildītam, kā rezultātā paātrinās asinsrite un ķermeņa temperatūra. Tie ir svarīgi faktori, lai stiepšanās noritētu bez savainojumiem un sniegtu vajadzīgo efektu.

Tu sasteidz vingrojumus

Laika trūkums nav attaisnojums stiepšanās sasteigšanai – ikviena muskuļu grupa jāstaipa vismaz 15 līdz 20 sekundes, un, ja vēlies labus rezultātus un izvairīties no sporta traumām, aizmirstu par jēdzienu "Šodien pastiepšu tikai kājas!".

Tu ignorē sāpes

Angļu valodā populārā frāze "no pain, no gain" ir iesēdusies teju katra veselīga dzīvesveida piekritēja prātā, tomēr šāds moto var nodarīt kaitējumu veselībai.

Staipīšanās pamatā ir tikai maiga un pakāpeniska slodze, kas, piekopta ilgtermiņā, sniedz rezultātus un mazina traumu risku.

Tu nestaipies pēc treniņiem

Pēc treniņa ir svarīgi atsildīties, tā, atgriežot normālu sirdsdarbību, kā arī pakāpeniski samazinot slodzi. Savukārt pēc atsildīšanās noteikti jāveic stiepšanās vingrinājumi, kas palīdzēs arī mazināt muskuļu sāpes.

Tu staipies tikai treniņu dienās

Labākus rezultātus sasniegsi, ja staipīsies arī dienās, kad nedodies uz sporta zāli. Protams, nedrīkst aizmirst par nelielu ķermeņa iesildīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!