Foto: PantherMedia/Scanpix
Pavasaris tuvojas un tas nozīmē, ka fitnesa centru apmeklētāju skaits strauji pieaug. Vai visi var cerēt uz apkārtmēra centimetru dilšanu un cerētajām auguma aprisēm? Nē, protams. Dažkārt cītīga fitnesa centru apmeklēšana var dot pat pretēju efektu, vēstī "Delfi.ua". Turpinājumā izplatītākās fitnesa cienītāju kļūdas, kā arī padomi, kā no tām izvairīties.

Kļūda nr.1 Piesardzīgais fitness bailēs no pārēšanās


Foto: Shutterstock

Tu nenodarbojies ar fitnesu pietiekami aktīvi un bieži, jo tev ir bail, ka pārāk aktīva darbošanās var novest pie vilka apetītes. Tas, savukārt, pie pārēšanās.

Faktiski visi otrādi. Vingrošana ir labākais veids apetītes kontrolei. Regulāri sporta zāles apmeklējumi palīdzēs ievērot diētu bez pārāk lielām pūlēm. Ja tevi pastāvīgi nomoka izsalkuma sajūta, tad pie vainas nav sporta zāle, bet gan tavs uztura plāns. Kad organisms nesaņem pietiekami daudz kaloriju, tas signalizē, līdz saņem prasīto.


Kļūda nr.2. Rīta sports tukšā dūšā


Foto: PantherMedia/Scanpix

Tu nodarbojies ar fitnesu no rīta tukšā dūšā, tādējādi cerot sadedzināt vairāk kaloriju.

Pētījumi liecina, ka visefektīvāk ir nodarboties ar fiziskām aktivitātēm dienā. Šajā laikā organisms ir jau iesilis, ķermenis beidzot pilnīgi pamodies, un jūs varat iesaistīties nodarbībās aktīvāk un ar mazāku piepūli. Turklāt būs vairāk jaudas darboties, jo esi pa šo laiku jau paspējusi uzēst. Galvenais noslēpums - režīms.


Kļūda nr. 3. Kas par ilgu, tas par skādi


Foto: PantherMedia/Scanpix

Tu pavadi sporta zālē vairāk nekā divas stundas, lai iegūtu no treniņa maksimumu.

Bet jēga nav tajā, cik daudz laika tu pavadi treniņā, bet gan - cik intensīvi tu to dari. Tāpēc ar tīru sirdsapziņu vari atstāt sporta zāli, ja jūti - treniņš ir bijis godam. Vienu un to pašu kaloriju skaitu var iztērēt stundā un divās stundās. Stundu ilga liekšanās būs mazāk produktīva nekā 20 minūtes uz stacionārā velotrenažiera. Starp citu, intensīvam treniņam ir vēl kāda priekšrocība - ķermenis turpina sadedzināt kalorijas vēl vairākas stundas pēc treniņa.


Kļūda nr 4. Vienmēr tas pats


Foto: Shutterstock

Jūs vienmēr izpildāt vienus un tos pašus uzdevumus un vingrinājumus.

Diemžēl cilvēks ātri pierod pie vienmuļības. Kā prātam ir smagāk jāpiestrādā, lai apgūtu kaut ko jaunu, tā arī ķermenim ir jāstrādā grūtāk, kad programmā parādās jauni elementi.

Ja pastāvīgi atkārto to pašu kustību kopu, viss progress apstāsies. Kā likums, noteikta vingrojumu programma darbojas aptuveni divas nedēļas, pēc tam to ir vērts modificēt, pamainīt, dažādot. Izmaiņām nav jābūt globālām - pietiks, ja, piemēram, hanteles tiks nomainītas pret stieni.


Kļūda nr. 5. Mukšana no spēka vingrojumiem


Foto: Shutterstock

Tu izvairies no spēka nodarbībām, jo baidies "uzkačāt muskuļus".

Svaru cilāšana var padarīt par Švarcenegera līdzinieku, bet tikai tad, ja nodarbību mērķis ir tiešām īpaši vērsts uz "masas audzēšanu".

Ja jūs trenējaties, lai būtu labā formā - tāds arī būs rezultāts. Muskuļu izmēru nosaka trīs faktori - ģenētika, dzimums (vīriešiem ir lielākas iespējas audzēt muskuļu masu) un treniņu veids. Ja lietojat vieglos svarus (piemēram, pusotra līdz četriem kg) un taisāt vairākus piegājienus (piemēram, divreiz pa 12-15 reizēm), pēc tam iegūsie t"gludus" muskuļus. Lai audzētu muskuļus, jādara otrādi - vingrinājumi jāveic lēnām, sajūtot saspringtus muskuļus.


Kļūda nr. 6. Nesāp? Treniņš nav izdevies


Vai jūs domājat, ka mācības bija veltīgas, ja pēc treniņa organisms nav cietis?

Zināms diskomforts un nelielas sāpes treniņu sākumposmā ir normāla parādība. Muskuļiem ir jāpielāgojas jaunajai darbībai. Tomēr hroniskas sāpes nebūt nenozīmē, ka treniņš pagājis lieliski. Tas nozīmē, ka organismam nav laika, lai atgūtos.

Ir vērts pārliecinātos, ka nejauc sāpes locītavās un muskuļu sāpes. Locītavu sāpes liecina, ka labāk atlikt vingrojumus un konsultēties ar ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!