Foto: PantherMedia/Scanpix
AS "Veselības centru apvienība" ārsti aicina piesardzīgi lietot kondicionēšanas sistēmas birojos un automašīnās karstajā laikā, jo tas var izraisīt saaukstēšanos, ausu un kakla iekaisumus, pat galvassāpes un nervu kairinājumus.

Karstā laikā nereti veldzi meklējam gaisa kondicioniera atvēsinātās telpās vai automašīnā, kas var radīt nopietnas veselības problēmas, ja vēsāka gaisa radīšanas ierīci izmantojam neapdomīgi. 

"Ja gaisa temperatūra telpā, kur darbojas kondicionieris, un ārpus tās būtiski atšķiras (vairāk par 7 grādiem), tas izraisa strauju organisma temperatūras maiņu, kas savukārt novājina cilvēka imunitāti un provocē saaukstēšanos. 

Bieži gaisa kondicionieri sausina gaisu, kas padara sausu cilvēka ādu un gļotādas – tās kļūst infekcijuzņēmīgas," secina Jekaterina Kondratiško, VCA Medicīnas centra Jugla otolaringoloģe.

Ārsti brīdina, ka pārlieka aizraušanās ar gaisa kondicionēšanu var radīt visdažādākās saslimšanas, piemēram, aktivizēt herpes zoster vīrusu, kas ir jebkura pieauguša cilvēka veselā organismā. 

"Bieži vien vasaras periodā pie manis nāk pacienti ar trīszaru nerva kairinājumu un starpribu nervu sāpēm. Viens no biežāk pieminētiem cēloņiem ir ilgstoša auksta gaisa plūsma uz kādu noteiktu ķermeņa daļu. 

Tāpat kondicionēšanas iekārta tuvu cilvēka darba vietai var savilkt skausta muskuļus, kakla daļas muskuļus, pleca, elkoņa daļas muskuļus un saites, kas rada galvassāpes, kakla, pleca, elkoņa sāpes, iekaisumus," skaidro Leonīds Višķers, VCA medicīnas centra Elite neirologs.

Ārsti norāda, ka, saskaroties siltajam un aukstajam gaisam, kondicionierī rodas mitrums, kas ir labvēlīga vide dažādiem mikroorganismiem – tos ieelpojot, var rasties dažādas slimības. Šajā gadsimtā sadzīvē mums apkārt ir ļoti daudz dažādu alerģisku vielu, kas samazina imunitāti un kairina ādu, gļotādu, tādēļ cilvēki ir kļuvuši daudz uzņēmīgāki pret saslimšanām. 

"Centralizētie gaisa kondicionieri var izsaukt legionelozi, kas gan Latvijā nav bieži sastopama, jo gaisa temperatūra vasarā reti ir ilgstoši ļoti augsta. Tomēr par to jāatceras ceļojumu laikā, jo legionellas var izraisīt pneimoniju vai gripai līdzīgu saslimšanu. 

Tā ir akūta bakteriāla slimība, kuru ierosina gramnegatīvas obligāti aerobas baktērijas, kas pieder Legionellu ģintij. Tās var sastapt arī 30 līdz 35 grādu siltā ūdens vidē ūdensapgādes sistēmu iekārtās – tostarp gaisa kondicionētāju, dzesēšanas iekārtu, gaisa mitrinātāju, elpošanas sistēmas terapijas iekārtu ūdenī," pastāstīja Leonīds Višķers, VCA medicīnas centra Elite neirologs.

Ja tomēr pēc ražīgas darba dienas pēkšņi pasliktinājies veselības stāvoklis un nepieciešams mediķa padoms vai konsultācija, to varēs saņemt pie VCA dežūrārsta veselības centros "Pļavnieki", "Jugla", "Elite", "Pulss", "Vesels", "Aura-R" Rīgā un medicīnas centrā "Olvi" Daugavpilī vai pa Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!