Foto: PantherMedia/Scanpix

Mūsdienās vairs nav iedomājams pavadīt dienu bez mobilā telefona kabatā, jo šķiet, ka tajā glabājam visu mums svarīgo informāciju. Tomēr nav ļaunuma bez labuma, jo, kā apliecina Elle, viedtālruņu lietošana no vienas puses padara mūsu dzīvi ērtāku un atvieglo saziņu, taču no otras - pakļauj dažādiem veselības riskiem.

Savilkti pirksti un sāpes muskuļos

Nemitīga ziņu rakstīšana, spēļu spēlēšana un telefona ekrāna ritināšana rada krampjus pirkstos un sāpes muskuļos. Tāpat nepārtraukta telefona spaidīšana var radīt vai pastiprināt iekaisumus cīpslās, kā arī padarīt nejūtīgu rokas gredzena pirkstu un pašu mazāko pirkstiņu. 

Ja tu nevari ne mirkli iztikt bez sava telefona, bet tā lietošana pirkstos rada tirpoņu, sāpes vai nejūtīgumu, ik pa laikam veic stiepšanās vingrinājumus, bet, ja sāpes turpinās, noteikti apmeklē ārstu.

Kakla muskuļu un muguras sāpes

Skatīšanās telefonā nodara kaitējumu tavam kaklam un rada sāpes muguras muskuļos, jo uz leju noliektā galva kakla muskuļiem ir radījusi papildus spiedienu.

Muguras sāpes var samazināt citāda ķermeņa poza, savukārt savilkumu kaklā atvieglos ierobežota telefona lietošana. Lai tev nerastos vajadzība ik pa laikam noliekt galvu uz leju, lai ieskatītos telefonā, kas ir tavā klēpī, labāj to turi acu līmenī - tas varbūt šķiet neērti, taču nenodara kaitējumu tavam kaklam.

Redzes problēmas

Lūkošanās nelielajā ekrānā un apjomīgas informācijas pārskatīšana var radīt sasprindzinājumu acīs, miglošanos,reiboņus un sauso acu sindromu. Turklāt, ja papildus miglainībai sāp arī kakls, itin viegli var rasties galvassāpes.

Lai tavas acis justos komfortabli, skatoties telefona ekrānā, uzliec tā burtiņiem lielāku izmēru. Turi telefonu vismaz 40 centimetru attālumā no sevis, neaizmirsti mirkšķināt un ik pa laikam palūkoties uz kādu citu vietu, ne tikai viedtālruņa ekrānu.

Viltus vibrēšanas sindroms

Vai arī tev kādreiz ir bijusi sajūta, ka telefons kabatā somā vibrē, taču patiesībā tā nav? Lai izvairītos no šīs viltus trauksmes, izslēdz viedtālrunim vibrozvana funkciju un apņemies tajā ieskatīties tikai konkrētos laikos. Ja ir svarīgi, lai telefons tev visu laiku atrastos blakus, labāk to novieto savā somā, nevis kabatā un centies to nepārbaudīt ik pēc piecām minūtēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!