Foto: Shutterstock

Dzestrajos rītos un drēgnajos vakaros jaušamais rudens tuvums daudzus ir pārsteidzis nesagatavotus, - piloši deguni un sāpoši kakli ir teju neatņemami pavadoņi laikā, kad organismam ir jāiztur papildus slodze, pārslēdzoties uz rudens- ziemas režīmu.

Norūdīšanās, ingvera tēja, vitamīni, dzērveņu un ķiploku lietošana uzturā – tie ir tikai daži no ierastiem veidiem, kā iespējams uzlabot savu imūnsistēmu. Rodalenews.com izdevās mūs pārsteigt ar netradicionāliem ieteikumiem imunitātes uzlabošanai. Lasi un uzzini, kā sagatavoties gripas un saaukstēšanās sezonai.

Apmaldies mežā.

Japāņu zinātnieku veiktie pētījumi pierāda, ka "meža terapija" ir veids, kas vairumam cilvēku palīdz relaksēties un uzlabot imūnsistēmu. Pie šī atklājuma zinātnieki nonāca, secinot, ka vīrietim, kurš bija mežā nomaldījies un plānoto sešu stundu vietā pavadījis mežā divas diennaktis, ir paaugstinājies dabīgais šūnu aizsardzības līmenis, kurš atbild par imunitātes stiprināšanu. Piespiedu "pastaigas" efekts ilga veselu mēnesi. 

Pat, ja nevēlies savā plānotajā paredzēt vairākas dienas klaiņošanai pa meža brikšņiem, tu vari doties uz tuvāko pieejamo dabas nostūri. Tas var būt ari parks vai zaļojošs mājas pagalms. Dabas tuvums ir nepārspēt līdzeklis cīņā ar stresu un imūnsistēma tev pateiksies par relaksējošo pastaigu zaļumos.

Sit bungas.

Pagaidām gan vēl nav pierādīts, cik ilgstošs ir iegūtais efekts, bet kāda Pensilvānijas veselības centra un Kalifornijas medicīnas skolas apvienotais pētījums, pēc uzstāšanās pārbaudot perkusiju grupas veselības rādītājus, atklāja, ka tās dalībniekiem, salīdzinājumā ar klausītāju grupu, ir augstāki imūnsistēmu uzturošie rādītāji. Iespējams, ka šī ziņa tev liks sameklēt tuvāko perkusiju nodarbību vietu un sākt apgūt ritma mākslu. Bet, pētījuma autori apgalvo, ka līdzīgu efektu var sasniegt, ritmiski dauzot pa virtuves katliem un pannām. Nu, ko – lai kaimiņi saturas!

Ievies nerātnās pēcpusdienas.

Jā, tu tiešām vari iepriecināt savu partneri ar paziņojumu, ka sekss ir absolūti nepieciešams medicīniskos nolūkos. Pāris reizes nedēļā saīsini pusdienām paredzēto laiku, lai izbrīvētu to ātram "randiņam" ar savu mīļoto – tas palīdzēs organismam par 30% efektīvāk ražot imūnglobulīnu A, kurš ir būtisks gļotādas imūnaizsardzības faktors. Un, izrādās, ka, veselības uzlabošanas vārdā, savā dienaskārtībā ir vērts ieviest arī tādu patīkamu nodarbi kā komēdiju skatīšanos.

Kefīrs, rūgušpiens un jods ēdienkartē.

Raudzēto piena produktu fermentācijas process nodrošina to, ka to saturā ir augsts probiotiku daudzums. Regulāri lietojot uzturā raudzētus piena produktus, tu nostiprināsi sava organisma spēju cīnīties ar slimībām. 

Ir zinātniski pierādīts, ka viens no elementiem, kas būtiski piedalās enerģijas ražošanas procesos, ir jods. Būtiskākā un plašāk zināmā joda funkcija ir dalība vairogdziedzera hormonu sintēzē un hormonu endokrīnajā apritē. Tieši šie hormoni būtiski ietekmē mūsu pašsajūtu un enerģiju. Pieaugušam cilvēkam būtu nepieciešams diennaktī uzņemt ap 150 mikrogramiem joda. Vai zināji, ka, lietojot jogurtu, papildināsi arī sava organisma joda krājumus, kas palīdzēs tev iegūt rudens sezonā nepieciešamo enerģijas devu? Jodu saturoši produkti ir arī olas un piens, jūras augi un dzērvenes. Parasto vāramo sāli veselības vārdā būtu ieteicams aizstāt ar jūras sāli.

Dzer un ēd kaņepes.

Kaņepju sēklas ir vērtīgs uzturvielu avots un, aprakstot to labās īpašības, nāktos "izplūst" garā apcerējumā. Pietiks, ja zināsi, ka kaņepju sēklu eļļas sastāvā esošās taukskābes rūpējas par sirds un asinsvadu veselību un E vitamīns palīdz saglabāt asinsvadu sieniņu elastību, veicina holesterīna līmeņa un asinsspiediena normalizēšanos. Turklāt, katra sieviete priecāsies dzirdēt, ka kaņepju eļļa sastāv arī gamma-linolēnskābi, kura uzlabo ādas elastību un mitrināšanas procesus, tādejādi aizkavējot ādas novecošanu un grumbiņu veidošanos. 

Ja tev kādu iemeslu pēc ir aizspriedumi pret kaņepēm, slimību apkarošanai vari izvēlēties citus augu valsts sabiedrotos. Šiem nolūkiem lieliski noderēs aromātiskais rozmarīns vai timiāns, turklāt, to audzēšana piemājas dārziņā neradīs nekādus liekus jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!