Foto: Shutterstock

Ikviena no mums jau piedzimst ar noteiktu ķermeņa formu, kuru nav iespējams izmainīt. Tomēr, izpildot savam ķermeņa tipam atbilstošus vingrinājumus un lietojot pareizu uzturu, tu vari uzlabot to, ko tev devuši gēni. Tādēļ nepretojies mātei dabai un iepazīsties ar allwomenstalk.com sniegto informāciju, ar kādiem vingrinājumiem zaudēt svaru, balstoties uz tavu ķermeņa tipu.

Ķermeņa tipi

Kopumā ir trīs ķermeņa tipi - mezomorfais jeb atlētiskais un muskuļotais tips, ektomorfais jeb garais un slaidais tips, kā arī endomorfais - apaļīgais tips. Tu vari pārstāvēt kādu no šiem tipiem, taču ir iespējamas arī kombinētas variācijas, kuru gadījumā vienai ķermeņa daļai ir nepieciešams veikt vienus vingrinājumus, bet otrai - citus.

Lai zinātu, kāds ir tev piemērotākais veids, lai zaudētu svaru, vispirms ir svarīgi saprast, kādu ķermeņa tipu tu pārstāvi, jo atkarībā no tā tiek noteikti nepieciešamie treniņi un uzturs.

Mezomorfiem

Mezomorfā tipa cilvēki ir atlētiski un viņu muskuļu masas īpatsvars ir lielāks par tauku īpatsvaru. Šī ķermeņa tipa pārstāvji ātri var zaudēt svaru, tajā pašā laikā saglabājot muskuļotu ķermeni, taču tikpat ātri to var atkal uzņemt, tādēļ ir svarīgi trenēties regulāri.

Ja esi mezomorfā tipa pārstāve, tev ir jāizveido kombinēta treniņu programma, kura ietver sirds un spēka vingrinājumus. Savukārt, runājot par uzturu – mezomorfiem visas dienas garumā ir ieteicams ieturēt sešas nelielas ar proteīniem bagātas ēdienreizes.

Ektomorfiem

Ektomorfā tipa pārstāvji ir gari, tievi un ar ļoti ātru vielmaiņu. Ektoformiem ir jāuzmanās, lai treniņu laikā netiktu sadedzināti muskuļi un jālieto uzturā veselīgi ēdieni, kuri satur maz tauku, tomēr tajā pašā laikā reizi pa reizei drīkst arī panašķoties.

Ja esi ektomorfā ķermeņa tipa pārstāve, tev nepieciešams veikt spēka vingrinājumus kombinācijā ar sirds izturības treniņiem. Ideālā variantā – četras dienas nedēļā nodarbojies ar spēka treniņiem, bet divas dienas nododies kardio jeb aerobiem vingrinājumiem.

Endomorfiem

Endomorfā tipa pārstāvjiem ir tendence viegli pieņemties svarā, turklāt parasti tauki uzkrājas gurnu un jostas vietas līnijā. Šiem nedaudz apaļīgajiem formas pārstāvjiem ir ļoti grūti nomest svaru, taču ar pareizu diētu un vingrojumiem to ir iespējams panākt.

Ja tev ir endoformā ķermeņa tips, tu vari uzlabot tā formu, dienā ēdot sešas nelielas maltītes un vienu stundu dienā, vismaz sešas dienas nedēļā izpildot kardio vingrinājumus.

Sabalansēts uzturs un labs miegs

Neatkarīgi no tā, kāda tipa vai tipu kombinācijas pārstāve tu esi, lai zaudētu svaru, ir vitāli svarīgi lietot sabalansētu uzturu, kurā būtu iekļauti dārzeņi, augļi un sēklas.

Tāpat neaizmirsti, ka svara zaudēšanu ļoti ietekmē miegs. Ja tu diennaktī gulēsi vismaz 7 līdz 9 stundas, tev ir lielākas iespējas zaudēt svaru un uzvarēt pašai savus gēnus, kuru dēļ tev ir konkrētais ķermeņa tips.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!