Foto: PantherMedia/Scanpix

Augsts asinsspiediens palielina sirdslēkmju un insulta, kā arī vēl citu kaišu risku. Kamēr medikamenti asinsspiedienu var pazemināt, tie vienlaikus var radīt arī dažādus blakusefektus, piemēram, krampjus, nelabu dūšu un bezmiegu. Par laimi, lielākā daļa no mums augstu asinsspiedienu var pazemināt arī dabīgā ceļā. Lai uzzinātu, kā to izdarīt, ieskaties prevention.com sagatavotajos padomos.

Aktīvs dzīvesveids

Fizisku aktivitāšu laikā sirds tiek apgādāta ar lielāku skābekļa daudzumu, tādēļ tai vairs nav tik smagi jāstrādā, lai sūknētu asinis. Lai tev nebūtu problēmas ar augstu asinsspiedienu, kas var novest pie dažādām citām kaitēm, centies katru dienu 30 minūšu garumā izpildīt enerģiskus kardio jeb aerobos vingrinājumus. Laiku pa laikam pamaini treniņa intensitāti, lai sirdij būtu lielāks izaicinājums strādāt.

Dziļa elpošana

Lēna, dziļa elpošana un dažādi meditācijas veidi, piemēram, joga, var samazināt stresa hormonu izdalīšanos, kas paaugstina renīnu, nieru enzīmu, kas, savukārt, paaugstina asinsspiedienu. Katru dienu no rīta un vakarā mēģini atslābināties – dziļi ieelpo un ievelc vēderu, pēc tam izelpo un atbrīvo savu ķermeni no spriedzes.

Lieto uzturā kāliju

Asinsspiediena pazemināšanai ir svarīgi savā ēdienkartē iekļaut dārzeņus un augļus, kuru sastāvā ir daudz kālija. Ar to bagātināti ir tomāti, apelsīnu sula, kartupeļi, banāni, pupiņas, zirņi un žāvēti augļi, piemēram, plūmes un rozīnes.

Nelieto sāli

Lai pazeminātu asinsspiedienu, ieteicams samazināt ikdienā uzņemto nātrija daudzumu, tas nozīmē – ierobežot sāls daudzumu uzturā. Sāls vietā bagātini ēdienu ar garšvielām, zaļumiem, citronu un garšvielu maisījumiem.

Melnā šokolāde

Tumšā šokolāde satur flavanolu, kurš padara elastīgākas asinsvadu sieniņas. Kādā pētījumā rezultāti uzrādīja, ka cilvēkiem, kuri katru dienu ēda melno šokolādi, pazeminās asinsspiediens, tādēļ arī tev šīs problēmas risināšanai ir ieteicams katru dienu nelielā daudzumā uzņemt melno šokolādi – tikai pārliecinies, ka tā satur vismaz 70 procentus kakao.

Sojas lietošana

Kādā pētījumā atklāja, ka tad, ja rafinētie ogļhidrāti tiek aizstāti ar produktiem, kuros ir augsts sojas vai olbaltumvielu saturs, piemēram, zema tauku satura piena produktiem,  ir iespējams pazemināt asinsspiedienu.

Lieto kafiju bez kofeīna

Viens no faktoriem, kas paaugstina asinsspiedienu, ir kafijas dzeršana. Kafijas ietekmē mums sašaurinās asinsvadi, kā arī paaugstinās stress – kad esam trauksmes stāvoklī, mūsu sirds sāk pumpēt vairāk asinis, paaugstinot asinsspiedienu, bet kafija šo efektu vēl tikai pastiprina. Ja tev garšo kafija, tad centies ierobežot tās daudzumu uzturā vai, vēl labāk, savas sirds veselībai lieto kafiju, kura nesatur kofeīnu.

Dzer tējas

Dzer dabīgās tējas, kuru sastāvā ir hibisks. Hibiska tējā jeb karkādē ir dažādas fitoķimikālijas, kas ir atbildīgas par asinsspiediena mazināšanos.

Centies strādāt mazāk

Lai saglabātu normālu asinsspiedienu, ir svarīgi veselīgi ēst un nodarboties ar sportu. Nereti mēs par to aizmirstam, jo, piemēram, aizsēžamies darbā.

Mūsdienu pasaules skrējienā var būt visai sarežģīti darbam veltīt mazāk laika, tomēr būtu vērtīgi, ja tu no tā vismaz aizietu tik agri, lai vēl varētu veltīt laiku sportošanai vai veselīgas maltītes pagatavošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!