Foto: PantherMedia/Scanpix
Strauji tuvojas vasaras izskaņa - tas ir īstais laiks, lai novērtētu, vai organisms ir gatavs rudens un ziemas sezonai, paspētu vēl stiprināt imunitāti un atbrīvotos no vasarā iegūtām infekcijām. Viena no visbiežāk iegūtajām infekcijām ir kāju pēdu sēnīte, kā arī citas pēdu problēmas. Kā atpazīt pēdu sēnīti un cīnīties ar to? Padomos un informācijā dalās klīnikas "Premium Medical" dermatoloģe - veneroloģe Ludmila Čigorevska.

Pēdu sēnīšu infekcijas pazīmes un simptomi

Vasaras laikā mūsu pēdas ik brīdi nonāk tiešā saskarē ar sauli, smiltīm, putekļiem. Kāju un nagu sēnīšu infekcija ir izplatīta, kā arī nepatīkama un traucējoša slimība, tādēļ, rūpējoties par savu kāju veselību profilaktiski, iespējams sev aiztaupīt liekas raizes.

Galvenie simptomi kā atpazīt pēdu sēnīti ir apsārtusi pēdu āda, plaisas kāju pirkstu starpās, ap kurām var veidoties mazi pūslīši, kas var plīst un radīt ādas eroziju. Parasti šīs pazīmes rada nepatīkamu diskomfortu, un, infekcijai ilgstot nedēļu vai vairāk, apsārtušajā un saplaisājušajā ādā var vairoties baktērijas un rasties strutas, kas sāpes palielina.

Piemēram, sportistiem, kuri regulāri valkā sporta apavus, nereti ir "snaudošā" jeb latentā pēdu infekcija, kuras simptomus atpazīt ir grūtāk. Citreiz tie var izpausties kā nelielas plaisas ar apsārtumu un ādas sabiezējumiem, taču galvenais, kā norāda daktere,ir laicīgi ieraudzīt problēmu un attiecīgi rīkoties – kopt pēdas un rūpēties par infekcijas novēršanu, jo pretējā gadījumā pēdu sēnītes infekcija var izplesties arī uz nagiem.

Pirmā palīdzība

Ja ir radušās aizdomas par sēnīšu infekciju, protams, vislabāk būtu apmeklēt dermatologu. Svarīgi ir atcerēties, ka dodoties pie ārsta nav ieteicams divas vai trīs dienas pirms vizītes lietot spēcīgus pretsēnīšu un dezinfekcijas līdzekļus, jo diagnozes precizēšanai speciālistam būs nepieciešams paņemt paraugu, kurš varētu būt neprecīzs, ja lietoti dezinfekcijas līdzekļi, kas iznīcina baktērijas.

Tomēr, arī pirms vizītes var veikt dažas "pirmās palīdzības" aktivitātes, lai mazinātu sāpes un iekaisumu. Vislabāk būtu doties uz aptieku un konsultēties ar farmaceitu, lai viņš ieteiktu piemērotākos dezinfekcijas un antiseptiskos līdzekļus, kas paredzēti baktēriju un sēnīšu infekciju profilaksei. Pret pēdu sēnīti labi palīdz jodu saturošie preparāti, tinktūras, pulverīši, spreji un smēres.

No tautas līdzekļiem daktere iesaka izmantot zilo graudiņu šķidruma vanniņu, kumelīšu tējas vai ozolu mizu novārījumus, kas sniedz atvēsinošu un sāpju mazinošu efektu, savukārt mentolu un tējas koka eļļas saturošās smēres gan dezinficē, gan noņem sāpes.

Kā sevi pasargāt

Kāju sēnīti pārnēsā cilvēki, tādēļ to var iegūt gan mājās, gan sabiedriskās vietās. Infekcijas baktērijām patīk vairoties tādās mitrās un siltās vietās kā vannās, dušās, saunās, kā arī SPA centros, akvaparkos, pludmales pārģērbšanās kabīnēs, sporta zālēs un citās telpās, kur ik dienas uzturas daudz cilvēku. Sabiedriskās vietās noteikti būtu jāvalkā atbilstoši apavi, kas var aizturēt infekcijas baktēriju nonākšanu uz pēdām, tāpat būtu jālieto arī kāju dezinfekcijas līdzekļi.

Lai sevi un tuviniekus pasargātu no kāju sēnīšu infekcijas mājvietā, nepieciešams regulāri uzkopt grīdas, ūdenim nedaudz pievienojot dezinfekcijas līdzekli. Tāpat jāievēro elementāras higiēnas normas – katram ģimenes loceklim jālieto savs dvielis, švamme, pumeks, birstīte un citi higiēnas piederumi. Savs dvielītis jāparedz arī bērniem un zīdaiņiem.

Apavu izvēle un kāju veselība

Pēdas no infekcijām labi pasargā gumijas apavi, tomēr tos noteikti nevajadzētu lietot regulāri. Vispiemērotākie apavi pēdām būs gatavoti no dabīgiem materiāliem, bet arī tos vajadzētu kopt ar atbilstošiem dezinfekcijas līdzekļiem.

Apavus ir nepieciešams mainīt, jo pretējā gadījumā var rasties kāju apsārtums un nepatīkams aromāts. Tāpat jārūpējas arī par kājām un pēdām – ieteicams lietot krēmus, kuru sastāvā ir urīnviela, tējas koka vai smiltsērkšķu eļļa, bet vakarā, ja redzams, ka āda ir sasprēgājusi, tad nepieciešams to dezinficēt, piemēram ar zilo graudu vanniņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!