Foto: Shutterstock
Iestājoties vēsākam laikam un sākoties slēgto apavu sezonai, jāsāk atcerēties par pareizu apavu kopšanu. Pēdas ne tikai spēj noturēt vertikāli visu cilvēka ķermeņa svaru, bet tajās ir neskaitāmi nervu receptori un aktīvie punkti, kas atstāj iespaidu uz visu pārējo organismu. Sāpes un diskomforts pēdās bojā ne tikai pašsajūtu, bet arī gaitu, tāpēc ir svarīgi rūpēties par to veselību, ne tikai izvēloties pareizus un ērtus apavus, bet arī ievērojot pareizu higiēnu. Par to, kā pareizi apstrādāt slēgtos apavus, lai kājas būtu drošībā, ar padomiem nāk talkā "Euroskor" veikalu vadītāja Līga Matīsa.

Maiņas apavi

Katram apavu pārim ir nepieciešama atpūta. It īpaši tas attiecas uz siltajiem apaviem, piemēram, ziemas zābakiem, tādēļ noteikti vajadzētu sarūpēt vismaz divus pārus, lai tos var nēsāt ik pārdienu un ļaut kārtīgi izžūt. Par maiņas apavu nepieciešamību ir svarīgi atcerēties arī darbā, jo staigāšana mitros apavos ne tikai krietni saīsina to kalpošanas laiku, bet ir arī ļoti neveselīga kājām.

Īpaša uzmanība jāpievērš tam, maiņas apavi būtu bērniem skolā - nedrīkst visu dienu pavadīt tajos pašos apavos, ar kuriem brien pa lietu un sniegu. Ja kājas visu dienu atrodas mitrumā, var iedzīvoties sēnītēs.

Laiviņas, zandales un izņemamas zoles

Gan darbā, gan skolā maiņas apaviem jābūt pēc iespējas dabīgākiem un elpojošākiem. Dāmām noderēs ādas laiviņkurpes, bērnudārzniekiem zandales, bet skolēni droši var telpās vilkt arī auduma apavus.

Ziemas zābakiem bieži ir izņemamas iekšzoles, tās vakaros vajadzētu izņemt un kārtīgi izžāvēt. Ja zābakos šādas iekšzoles nav, vajadzētu tās nopirkt atsevišķi. Veikalos ir plašs to piedāvājums – ādas, antibakteriālas, ar ortopēdisku izliekumu, sporta, siltās ar kažociņu vai kazas vilnu - atliek tikai izvēlēties.

Dezinficēšana

Ja apavi kādu laiku nav pareizi kopti un paspējuši iegūt nelāgu aromātu, jādodas uz aptieku vai apavu veikalu pēc specialiem līdzekļiem, kas ne tikai noņems nepatīkamo aromātu, bet arī dezinficēs apavus.

Sportojot noteikti jāatceras, ka pastiprināti svīst ne tikai ķermenis, bet arī kājas, tāpēc uzreiz pēc treniņa jāizņem izžāvēt apavu iekšzoles un jānomaina zeķes. Kad iekšzoles izžuvušas, tās vajadzētu sapūst ar antibakteriālajiem līdzekļiem.

Atceries - nēsājot slēgtos apavus, uzmanība jāpievērš arī zeķu izvēlei – jo to sastāvā vairāk kokvilnas, jo kājas mazāk svīdīs un tām tiks nodarīts mazāks kaitējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!