Foto: stock.xchng
Urīnceļu infekcijas bieži vien vairāk rada diskomfortu, nekā reāli ir dzīvībai bīstamas, taču dažos gadījumos neizārstētas infekcijas var novest pie nopietnām veselības problēmām, piemēram, sepsi, kas ir smaga slimība. Sepse var izraisīt akūtu nieru un aknu mazspēju.

Ja pastāvētu tehnoloģijas, kas minimālā laika posma varētu atklāt baktērijas, kas radījušas urīnceļu iekaisumu, saslimšanas risks samazinātos, jo laikus būtu iespējams uzsākt pareizo ārstēšanas kursu. Tieši pie šādas tehnoloģijas radīšanas pašlaik strādā pētnieki Vācijā un Īrijā.

Iepriekš bija nepieciešamas 24 stundas parauga satura identificēšanai, lai ārstiem būtu skaidrs, kuras baktērijas atbildīgas par radīto infekciju. Pētnieki norāda, kas šī vilcināšanās veicina antibiotiku rezistenci, vienkāršojot, ja antibiotika ir pietiekami ilgi lietota, parādīsies baktērija, ko šī antibiotika vairs nespēj nogalināt.

Tieši šī iemesla dēļ pētnieki attīsta jaunu tehnoloģiju, ar kuras palīdzību analīzes iespējams noteikt mazāk nekā divu stundu laikā. Tā ir viegli lietojama un nepieciešams minimāls urīna paraugs. To sauc par "Lab-on-a-Disc" platformu, uz tās atrodas mikroshēma, kas rotē pacienta urīna paraugā ar lielu ātrumu un, izmantojot īpašus kanālus, tiek noteikts katrs baktēriju veids, kas atrodas paraugā.

Pētnieki redz šo atklājumu kā lielu soli medicīnas attīstībā. Nākamais solis ir īstenot antibiotiku jūtības pārbaudes ierīces, un tad vēlāk ieplānots strādāt un attīstīt tehnoloģijas citu ķermeņa šķidrumu sastāva noteikšanai, vēsta medicaldiary.com.

Vairāk informācijas par jauno tehnoloģiju iespējams izlasīt šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!