Foto: Shutterstock
Labdabīga prostatas hiperplāzija (prostatas adenoma) vai priekšdziedzera adenoma ir slimība, kurai raksturīgs prostatas audu pieaugums, kuri aptver urīnizvadkanālu. Rezultātā notiek urīnceļu nosprostojums. Prostatas adenoma ir izplatīta slimība, katram otrajam vīrietim vecumā virs 50 gadiem ir tās simptomi, bet līdz 70 gadu vecumam – gandrīz katram vīrietim.

Mūsdienīgākā prostatas operatīvā ārstēšana ir prostatas Holmija lāzera enukleācija HOLEP. Operācija tiek veikta caur urīnizvadkanālu, bez griezumiem. Optisko instrumentu (endoskopa) urīnizvadkanāla caurskatē, ar lāzera stīgas palīdzību adenomas audi tiek izņemti pa veselām daivām. Pēc tam noņemtās daivas tiek evakuētas ar speciālu ierīci – morcelatoru, kurš, kā smalcināšanas mašīna lielākās audu daļas pārvērš mazos gabaliņos un ar spēcīga atsūcēja palīdzību, 100% redzamības kontrolē tiek evakuētas no urīnpūšļa.

Rīgas 1. slimnīcā operācijas ar Holmija lāzeri veic urologi Atis Karulis un Alvis Laukmanis. Operācija parasti ilgst ne vairāk kā 1,5 - 2 stundas. Anestēzija – spinālā vai vispārējā. Pacients tiek izrakstīts no stacionāra otrajā dienā pēc operācijas, pēc 5 - 7 dienām var doties uz darbu.

Tāpat Rīgas 1. slimnīcā pieejama plašākā diagnostiskā un ārstnieciskā palīdzība uroloģisko slimību gadījumā. Vadošie Latvijas urologi piedāvā urīnizvades sistēmas, vīriešu dzimumsistēmas (tai skaitā erektilā disfunkcija, androloģija un neauglība) slimību ārstēšanu.

Papildus attēldiagnostikas veidiem, uroloģijā izmanto funkcionālās diagnostikas izmeklējumus( urodinamika, uroflometrija) un endoskopiskas metodes (cistoskopija, fleksibla un rigida cistoskopija un ureteroskopija). Ārstēšanā konservatīvas metodes, operācijās izmanto vaļējās tradicionālās, endoskopiskās metodes (TURU - transuretāla rezekcija urīnpūslim, TURP - transuretāla rezekcija prostatai, visi kontaktlitotripsijas veidi), perkutānas metodes, laparaskopija (prostata, nieres) un HOLEP (Holmija lāzera prostatas enukleācija).

Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas 1.slimnīca” ir vecākā civilā slimnīca Latvijā, šodien sniedz ambulatoros un plānveida stacionāra pakalpojumus. Operācijas notiek jaunajā operāciju blokā, kurš kopā ar intensīvās terapijas nodaļu un sterilizācijas bloku tika atklāti vien pagājušā gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!