Foto: Shutterstock

Ja runājam par aktīvu dzīvesveidu un aktualitātēm fitnesa sektorā, pēdējā laikā aizvien biežāk tiek locīts vārds CrossFit. Kas tad slēpjas zem šī svešvārda?

Pētot internetā pieejamo informāciju par CrossFit, nereti nākas redzēt pārcilvēcīgus attēlus ar sportistiem, kā vīriešiem, tā sievietēm, ceļot lielus smagumus un izpildot sarežģītas ķermeņa svara kustības, piemēram, pastaiga uz rokām, stāsta CrossFit treneris Mārtiņš Druvkalns. "Nākamais solis ir video aplūkošana. Ārī tas pats – lieli muskuļi un cīņas karstumā saviebtas sejas. Tas viss gan ir augstākā līmeņa izpausmes šajā sporta veidā, kas prasa ne mazāk kā plānveidīgus divus treniņus dienā, pakārtojot visu savu dzīves ritmu rezultātu sasniegšanai, lai sekmīgi startētu sacensībās."

Tas, kas daudziem paliek neredzams un aiz kadra, ir "tautas CrossFit", kas ir neticami demokrātisks sporta veids. Tas paredz visaptverošu fizisko spēju attīstīšanu, un, ar to nodarbojoties pat ļoti regulāri, pateicoties lielajai vingrinājumu daudzveidībai, nerada rutīnas sajūtu, uzsver Druvkalns. Liela daļa CrossFit zāļu, kas koncentrējas uz skrupulozu perfekta un droša vingrinājumu tehniskā izpildījuma kontroli, ir lieliska vieta jebkura dzimuma un gadagājuma indivīdam, lai pilnvērtīgi piekoptu aktīvu dzīvesveidu.

Šāda tipa sporta zāļu masveidīga rašanās salīdzinoši īsā periodā visā pasaulē vienlaicīgi arī vairojusi pamatotu skepsi pret nodarbību drošumu, kvalitāti, kas nereti tiek upurēta par labu kvantitātei. Ieteikums ir izvēlēties vietu, kur nodarboties ar šo sporta veidu, pamatojoties tieši uz treniņu kvalitātes un drošības prioritizēšanu. Lai to pārbaudītu uz savas ādas, protams, jānotestē viss piedāvājums, kas šobrīd ir pieejams. Liela daļa CrossFit zāļu Latvijā organizē bezmaksas iepazīšanās nodarbības, kuru laikā varēsiet rast pirmo iespaidu gan par nodarbes telpu, kas gan šajā sporta veidā nevajadzētu būt noteicošajam vērtēšanas kritērijam, gan arī par personāla pieeju un kolektīvu. Bieži vien, pēc iepazīšanās nodarbībām vēl jāaizvada tehniskās apmācības nodarbības, lai vieglāk iejustos grupu nodarbībās, uzskata Mārtiņš Druvkalns.

Foto: Shutterstock

Pasaulē aizvien plašāk popularitāti gūst CrossFit nodarbības jauniešiem un bērniem, protams, pievēršot uzmanību kustību motorikai, neizmantojot smagus svarus. Un ne jau par velti – kvalificētu treneru pavadībā šis sporta veids iemāca efektīgāko un drošāko veidu, kā izmantot savu ķermeni funkcionāli, kas vēlāk var noderīgi pārnesties jebkurā dzīves situācijā. Ļoti liela uzmanība CrossFit nodarbībās tiek pievērsta jebkuras kustības mehānikai. Iespējams, uzzināsies kaut ko jaunu pat par tik vienkāršu vingrinājumu kā pietupiens. 

Tāpat programmas ietvaros satopami olimpiskās svarcelšanas elementi, no kā gan nevajadzētu bīties. Visa apmācība, sākumā notiek ar koka svara stieņu imitācijām un tehniski kontrolētas izpildes laikā dalībniekam iemāca pareizi celt smagumus, attīstot ne tik ļoti muskuļu apjomu, kā vairāk funkcionālās īpašības – jaudu, ātrumu, koordināciju. CrossFit nodarbībās vienlīdz liela vērība tiek pievērsta kā spēka, tā izturības treniņam, kas savukārt, nozīmē, ka papildus nebūs nedz jāiet skriet krosiņš, nedz "cilāt stienis", jo "pilnu komplektu" aptversiet šo nodarbību ietvaros. 

Liela daļa no uzdevumiem papildu motivācijas nolūkā tiek pildīti uz laiku vai rezultātu, taču intensitāte un elementu sarežģītība ir relatīva – pielāgojot katra indivīda spējām. 

Vēl viens faktors, kas padara CrossFit par savā ziņā unikālu nodarbi, ir patiesi draudzīgais komūnas gars, kas valda gandrīz katrā zālē. Ļoti svarīgi ir savā nodarbību telpā justies gaidītam un saprastam. Regulāra prakse ir saliedēšanās pasākumu organizēšana, kā arī kopīga svētku atzīmēšana.

"Nenobīsties no maldīgajiem stereotipiem un pamēģini! Varbūt tas kļūs par ko vairāk nekā tikai fiziskās formas uzturēšanu," aicina Mārtiņš Druvkalns.

Jāpiebilst, ka arī ar šo sporta veidu, tāpat kā daudziem citiem aktīvās atpūtas veidiem varēs iepazīties jau šajā nedēļas nogalē, no 27. līdz 29. martam, Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā izstādē "Atpūta un sports 2015".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!