Foto: Shutterstock

Pirms suņa iegādes Purina Saimnieku skola iesaka vienmēr veikt izpēti. Piedāvājam mini ceļvedi šķirņu piedāvājumā. Saproti, kurš suns tev ir vispiemērotākais un vai spēsi pielāgoties mīluļa dzīvesveidam.

"Ir aptuveni 400 suņu šķirņu. Daudzas no tām vizuāli ir ļoti atšķirīgas, lai gan izcelsme ir no viena senča – vilka vai šakāļa. Bezšķirnes suns ir "liels nezināmais", jo arī šiem suņiem ir tieši tādas pašas veselības problēmas kā šķirnes suņiem, savukārt raksturs un iedzimtās īpašības nav nosakāmas. Bezšķirnes suni labāk ņemt pieaugušu, kad skaidri redzams gan raksturs, gan veselības stāvoklis. Šķirnes suņu vidū ikviens var atrast sev piemērotu dzīvnieku, jo audzētāji gadsimtiem ir strādājuši gan pie fenotipa, gan genotipa izveides un nostiprināšanas. Ir izveidotas šķirnes ar dažādu temperamentu, tomēr pirms iegādes vajadzētu noskaidrot visu par attiecīgo šķirni, lai nebūtu vilšanās un pārsteigumu," saka Vija Klučniece, Juglas dzīvnieku aizsardzības grupas valdes locekle.

Izvēlies četrkājaino draugu, ņemot vērā savu dzīvesveidu, raksturu un intereses. Noskaidro, kādiem mērķiem suns selekcionēts – varbūt tas palīdzēs tev izdarīt pareizo izvēli.

Ikviens suns var mitināties gan dzīvoklī, gan mājā, jo suns jūtas labi tur, kur atrodas viņa pielūgsmes objekts – saimnieks.

Tomēr esi kritisks, izvērtējot savas iespējas (gan dzīves veida un telpas, gan finansiālās). Mierīgs mazāka auguma, suns noteikti varētu būt piemērotāks dzīvoklim un mazākām telpām.

Dzīvoklī vai nelielās telpās iederas dekoratīvie vai rotaļu (toy breeds) sunīši. Tie ir maza izmēra, lai dāmas varētu mīluļus ērti pārvadāt un viegli turēt klēpī. Tie bieži vien tikuši augstu novērtēti un kļuvuši par simbolu dižciltībai un labklājībai, tādējādi iegūstot arvien lielāku popularitāti. Arī dekoratīvajiem sunīšiem vēlama socializācija un pamatapmācība, nav tik būtiskas fiziskās aktivitātes, bet drīzāk – rotaļas kopā ar cilvēku. Ja atstāsi savu sunīti vienu ilgāku laiku, tas var piedzīvot lielu satraukumu.

Ja apsver domu par mazāka auguma suni, tevi varētu interesēt, piemēram, tādas šķirnes kā:

Ja tev ir māja ar dārzu, tad vari apsvērt domu par suni, kas pildītu sarga funkcijas un kam patiktu dzīvot dārzā. Tie varētu būt, piemēram, rotveileri, dobermaņi vai viena no iecienītākajam šķirnēm Latvijā – vācu aitu suņi, kas ir otra populārākā suņu šķirne aiz Jorkšīras terjera (dekoratīvā sunīša). Lai gan sākotnēji veidots kā ganu suns, vācu aitu suns laika gaitā kļuvis par labu mājas sargu. Šie suņi ir līdzsvaroti un veikli. Ja izvēlies šo šķirni, rūpējies, lai tam būtu gana daudz fizisko aktivitāšu un iespēja izskrieties.

Ir vairākas suņu šķirnes, kam nepieciešamas regulāras fiziskās aktivitātes, kā arī ir izteikta vēlme rakt alas vai dzīties pakaļ citiem dzīvniekiem. Ja dzīvo lielā mājā ar plašu dārzu un sētu vai mitinies laukos, tev būs piemērota jebkura suņu šķirne – svarīgākais, lai dzīvnieks jūtas labi kopā ar tevi un tu ar dzīvnieku. Atceries – lai arī sunim ir daudz vietas fiziskajām aktivitātēm, svarīgas ir apmācības pie kinologa.

Iespējams, tevi varētu interesēt kāda no šīm šķirnēm

Terjeri. To dabā ir vajadzība rakt alas (lat. val. "terra" nozīmē ir "zeme"). Tas ir sīksts un izturīgs suns, zināms ar neatlaidību, kaislīgu dabu un reizē – stabilu raksturu. Uzmanies, ja mājās ir kaķis, trusis vai cits grauzējs – terjers var kaķi instinktīvi traumēt.

Kurti. Tie var šķist pārlieku dižciltīgi, atturīgi un vēsi, taču tikai līdz brīdim, kad iepazīsi viņus tuvāk.. Medībām piemēroti ir krievu kurti. Ņem vērā, ka kurtiem vitāli vajadzīgs atbilstošs daudzums fizisku aktivitāšu (galvenokārt skriešana). Tāpat arī atceries, ka šie suņi slikti sadzīvo ar kaķiem.

Kolliji ir selekcionēti, lai uzraudzītu un ganītu aitas, savukārt citi ganīja liellopus un lielākus mājlopus.

Milzīgie Pireneju kalnu suņi tika selekcionēti, lai aizsargātu ganāmpulku pret vilkiem un pat savvaļas lāčiem. Tiem nepieciešama laipna un rotaļīga apmācība, lai tie "neganītu" garāmgājējus, velosipēdistus vai pat automašīnas.

Darba suņi sākotnēji tika audzēti, lai palīdzētu saviem saimniekiem veikt visdažādākos uzdevumus. Darba suņi parasti ir liela auguma (vismazākais ir vācu pinčers), taču dažas šķirnes, piemēram, lielais vācu dogs un sanbernārs ir patiesi milži. Piemēram:

  • Dobermanis ir selekcionēts kā sava saimnieka – nodokļu inspektora Luija Dobermana sargs. 
  • Sibīrijas eskimosu suns ir kamanu vilcējsuns arktiskajām eskimosu ciltīm. 
  • Sanbernārs tika selekcionēts ar mērķi atrast Šveices Alpos nomaldījušos ceļotājus, kā arī lavīnas apraktos tādejādi glābjot cilvēku dzīvības. 
  • Lielais vācu dogs sākotnēji tika selekcionēts, lai medītu mežacūkas.
  • Rotveileru uzdevums bija ganīt un apsargāt lopu ganāmpulkus. 
  • Ņūfaundlendietis, zvejnieku suns, tika mācīts uzraudzīt ūdenī esošos tīklus.

Atceries! Ja tev interesē kāda mazāk sastopama šķirne, ir ļoti svarīgi noskaidrot tās izcelsmi un sākotnējos uzdevumus.

Piemēram, Sibīrijas eskimosu suns ir selekcionēts, lai skrietu un vilktu, tādēļ tam būs nepieciešama atbilstoša fiziskā slodze ik dienu, izmantojot pavadu un kaklasiksnu. Sargsuņus savlaicīgi jāsāk socializēt, lai suns neizaugtu bailīgs un agresīvs pret cilvēkiem un citiem dzīvniekiem.

Bezšķirnes suņi. Ņemot bezšķirnes suni, apzinies, ka būs daudz grūtāk paredzēt, kāds tas izaugs – kādas būs tā rakstura iezīmes un ārējais izskats. Pavisam noteikti lielākais ieguvums – katrs bezšķirnes suns ir unikāls un neatkārtojams, turklāt tiem esot labāka veselība nekā šķirnes suņiem.

Lai izvēlētos atbilstošāko suni savam dzīves stilam, konsultējies ar suņu audzētavu vai patversmi par raksturīgajām uzvedības iezīmēm un šķirnes vajadzībām. Sīkāk par šķirnēm vari uzzināt suņu audzētavās vai suņu audzētavu asociācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!