Foto: Shutterstock
Laikam ritot, mode mainās un tas attiecas ne tikai uz apģērbiem un matu sakārtojumiem, bet arī suņu šķirnēm. Vaicāju Latvijas Kinoloģiskās federācijas (LKF) prezidentei Vijai Klučniecei, kuras 10 suņu šķirnes pašlaik Latvijā ir vispopulārākās un ar ko tās iekarojušas tik daudzu cilvēku sirdis. Izrādās, lai gan mode mainās, klasiskās vērtības paliek vienmēr – uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena kāpis vācu aitu suns.

Vija Klučniece palīdzēja portālam "MansDraugs.lv" izveidot Latvijā populārāko suņu šķirņu topu, pamatojoties uz LKF Ciltsgrāmatas statistiku, proti, skatoties, kuru šķirņu suņu tajā reģistrēts visvairāk.

"Dažādās valstīs un dažādos laikos kādas šķirnes popularitāte var samazināties vai palielināties. Piemēram, pēc filmas "101 dalmācietis" daudzās valstīs pieauga dalmāciešu popularitāte. Latvijā gan šī šķirne savus ziedu laikus piedzīvoja, sākot no 80. gadu beigām līdz 90. gadu vidum, tātad pirms kinoteātros parādījās populārā filma par dalmāciešiem," stāsta Klučniece.

1. Vācu aitu suns.

Foto: PantherMedia/Scanpix

1. Vācu aitu suns.

"Varētu teikt, ka tā ir suņu klasika. Neapšaubāmi visgudrākais suņu šķirņu vidū, labi piemērots gan dzīvei pilsētā, gan ārpus pilsētas. Viņa lieliskās sargāšanas spējas un iedzimtā vēlme darboties padara šo suni par lielisku kompanjonu un darba suni," stāsta Vija Klučniece.

"Sava ietekme ir arī populārajām filmām ar vācu aitu suni galvenajā lomā, kur gan filmējas vairāki desmiti attiecīgās šķirnes suņu, bet skatītājam rodas iespaids par vienu izcilu suni. Mēs mīlam to, ko redzam un kas mums liekas pazīstams, tāpēc popularitātes ziņā šī šķirne apsteidz citas."

2. Čivava

2. Čivava

"Savu popularitāti ieguva apmēram pirms septiņiem gadiem gan sava izskata, gan lieluma dēļ. Vismazākais sunītis pasaulē," stāsta Vija Klučniece.

"Īsts šķirnes pārstāvis, neskatoties uz savu mazo augumu, ir jautrs, drosmīgs suns, lielisks kompanjons, jo labprāt pavada savu saimnieku it visur. Mazais augums ir ļoti parocīgs ceļošanai, tāpēc suns savu popularitāti nezaudē."

3. Itāļu korso suns

Foto: Shutterstock

3. Itāļu korso suns (Cane Corso)

"Viena no salīdzinoši jaunākajām šķirnēm, lai arī tās pirmssākumi meklējami jau Senās Romas laikos. Darba suns, ļoti efektīgs izskatā, nav skaļš, viegli kopjams, jo apmatojums ir īss," Vija Klučniece uzskaita šķirnes plusus.

"Īsā apmatojuma dēļ gan mūsu klimatiskajos apstākļos nevar dzīvot ārā. Ļoti pieķeras savai ģimenei, ir veikls un paklausīgs, tāpēc stabili iemanto arvien lielāku popularitāti."

4. Špici

Foto: PantherMedia/Scanpix

4. Špici

"Špici, it visas šķirnes, ir vieni no efektīgākajiem suņiem ārējā izskata ziņā. Špica kucēns atgādina rotaļu lāčuku, arī pieaudzis punduršpics ir ārēji ļoti pievilcīgs," stāsta Vija Klučniece.

"Komunikabli, ļoti patīk darboties, tāpēc viegli iemācās dažādus trikus. Vilna ir viegli kopjama, tik ātri nesaveļas. Ilgdzīvotājs sava izskata un rakstura dēļ ir ļoti populārs, bet arī viens no dārgākajiem suņiem."

5. Labradors

Foto: Shutterstock

5. Labradors

"Šī suņa popularitāte saistīta ar tā bezgalīgi labsirdīgo dabu, lielo mīlestību pret saviem saimniekiem," pārliecināta Vija Klučniece.

"Vienlaikus suns arī spēj pildīt sarga funkcijas, bet nekad nenodarīs pāri savas ģimenes locekļiem. Tā kā labradori un viņiem pietuvinātā šķirne zeltainie retrīveri tiek izmantoti dažādās reklāmās, tad cilvēki bieži izvēlas šo šķirni, dažkārt aizmirstot, ka suns ir selekcionēts kā medību suns un viņam nepieciešama pietiekama fiziskā slodze, lai viņš aiz garlaicības nedemolētu māju."

6. Bernes ganu suns

Foto: PantherMedia/Scanpix

6. Bernes ganu suns

"Sargsuns un kompanjons, kurš turklāt vēl arī piesaista ar savu efektīgo izskatu – balto žabo, melno pamatkrāsu, koši rudajiem lāsumiem," stāsta Vija Klučniece.

"Suns lieliski var dzīvot ārā mūsu klimatiskajos apstākļos augu gadu, ir pietiekami līdzsvarots, arī labs sargs. Ļoti piemērota šķirne kanisterapijai, jo ir pacietīgs un universāls kā darba suns."

7. Papilons un falēne


7. Papilons un falēne

"Papilons un falēne ir vienas šķirnes variācijas, kas atšķiras ar ausīm. Papilonam tās ir stāvas, bet falēnei – nokarenas," skaidro Vija Klučniece.

"Šie sunīši ir visgudrākie mazo šķirņu suņu vidū. Lieliski kompanjoni. Bez īpašas mācīšanas saprot saimnieka pavēles un tām pakļaujas. Efektīgs ārējais izskats, jo lielās, ar vilnu apaugušās ausis atgādina tauriņa spārnus, no kurienes cēlies arī šķirnes nosaukums (no franču val. papillon – tauriņš).

Sunīša vilna ir bez pavilnas un viegli kopjama. Ļoti labs rotaļu biedrs bērniem, bieži tiek izmantots suņu sportā, jo ir ātrs, veikls un strādā ar lielu entuziasmu. Mazā izmēra dēļ viegli ar viņu ceļot."

8. Šnauceri

8. Šnauceri

"Ideāls darba suns un kompanjons. Var izpildīt gan sarga funkcijas, gan medīt grauzējus, gan labi startēt suņu sportā. Tā kā šnauceri ir triju izmēru, tad katrs var atrast sev piemērotāko," saka Vija Klučniece.

"Šnauceru vilna ir asa, tā jātrimē, bet vilnu suns nemet. Tie, kas turējuši šnauceri, parasti šķirni nemaina un vecā suņa vietā iegādājas tieši šo šķirni. Ilgdzīvotāji."

9. Jorkšīras terjers

Foto: Shutterstock

9. Jorkšīras terjers

"Savas popularitātes bumu piedzīvoja pirms desmit gadiem, jo bija pirmais mazās šķirnes pārstāvis Latvijā, tomēr joprojām ir daudzu cilvēku sapņu suns. Neskatoties uz mazo augumu un garo, zīdaino vilnu, suns ir tipisks terjers – drosmīgs, ietiepīgs, labs mednieks," stāsta Vija Klučniece.

"Viņa pareizi koptā vilna gan sagādā zināmas rūpes, tāpēc liela daļa īpašnieku izvēlas vieglāko variantu – glītu cirpumu. Tie, kas vilnu kopj, var būt gandarīti par apkārtējo uzmanību, kādu iemanto labi kopts Jorkšīras terjers. Tas ir rotaļīgs suns, kurš labprāt dodas ceļojumos kopā ar saimnieku un ir ērts līdzņemšanai mazā auguma dēļ."

10. Takši

Foto: Shutterstock

10. Takši

"Arī takši pieder pie suņiem, kuriem ir dažādi izmēri, tāpēc katrs var piemeklēt sev atbilstošākā lieluma suni. Alu suņi, mednieki, tomēr daudz biežāk šodien tiek turēti kā mājas mīluļi, jo īsta takša purniņa izteiksme ir ļoti pievilcīga," teic Vija Klučniece.

"Ļoti gudri un viltīgi, māk taisīt dažādas grimases, kas neatstāj vienaldzīgus saimniekus un tiek atalgotas ar kārumiem. Tas gan par labu nenāk un ne vienam vien taksim ir liekā svara problēmas. Takšiem ir trīs veidu apmatojums – garš, īss un ass. Katrs var atrast taksi tieši sev."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!