Foto: Shutterstock
Cilvēkam mūža nogalē bieži rodas vēlme pēc četrkājainā drauga, jo bērni ir izauguši un līdz ausīm iekšā katrs pats savā dzīvē. Kādas šķirnes suni vislabāk izvēlēties, jautājām kinologam Leonam Markelovam.

"Man negribētos nevienam uzspiest, ka jāņem tieši tādas vai citādas šķirnes suns. Varu tikai ieteikt suņus, kas labi pielāgojas saimnieka dzīvesveidam un aktivitātes līmenim. Seniori ir ļoti dažādi, tādēļ arī suns katram var patikt pilnīgi citāds," skaidro kinologs.

"Pilnīgi iespējams, ka kāds seniors izvēlēsies kaukāzieti un tieši tas viņam šķitīs vislabākais suns, kāds vien var būt. Ja Kaukāza aitu suns netiek piesiets ķēdē, kas ļoti sabojā ikviena suņa raksturu, un tiek pareizi audzināts – kāpēc ne?!"

Leons Markelovs skaidro, ka suņa izvēle ir atkarīga no cilvēka dzīvesveida, aktivitātes līmeņa, veselības stāvokļa un daudziem citiem faktoriem.

Kinologs senioriem iesaka izvēlēties kucīti, jo tās pašas par sevi ir mierīgākas, nosvērtākas un arī jūtīgākas, varētu pat teikt, cilvēciskākas. "Ar kucīti senioram noteikti būs vieglāk. Un, ja nav plānots gādāt kucēnus, vislabāk mīluli sterilizēt. Arī tas padara suni rāmāku."

"Tikai nevajag pirkt sunīti savai sirmajai māmuļai vai tētiņam, pirms tam nepakonsultējoties ar cilvēku. Diemžēl gadās, ka bērni uzdāvina suni, bet vecais cilvēks mājdzīvnieku nemaz nav gribējis, jo labāk izvēlas paslinkot pa māju. Vēl trakāk, ja vecītis vai večiņa nemaz nespēj par dzīvnieku pienācīgi parūpēties. Jāatceras – suns tas ir kompanjons vismaz uz 15 gadiem. Par viņu jārūpējas, jāaudzina, jāved ārā," aizdomāties aicina kinologs.

"Tajā pašā laikā jāatzīmē, ka ir zinātniski pierādīts – suns ievērojami pagarina cilvēka mūžu. Vismaz par pieciem vai desmit gadiem. Sirdsdarbība un asinsrite ir labāka, jo suns liek kustēties. Ikviens cilvēks pēc būtības ir slinks, labprātāk vakarā iekārtojas pie televizora, nevis iziet pastaigāties svaigā gaisā. Suns to piespiež darīt vismaz trīs reizes dienā.

Manam draugam bija trīs infarkti, taču tad sieva viņam uzdāvināja suni. Tagad jūtas labi, problēmas ar sirdi vairs nav atkārtojušās. Domāju, ja viņam nebūtu tas suns, cilvēks, iespējams, jau būtu zem zemes."

Leons Markelovs iesaka, pirms iegādāties kādas šķirnes suni, ievākt par to pēc iespējas vairāk informācijas. Uzzināt, cik aktīvs ir suns, kāda kopšana tam nepieciešama, vai tas, piemēram, nerej pārāk skaļi un daudz.

Bulterjers

Foto: Shutterstock

Bulterjers

"Kādu varbūt pārsteigs mana izvēle, jo šiem suņiem nav tā labākā slava, tomēr gribu ieteikt bulterjeru. Šis suns ir ļoti mīlīgs un pacietīgs pret cilvēkiem, ārkārtīgi komunikabls. Riktīgs buču mīlis!" saka kinologs Leons Markelovs.

"Gudrs suns, kas vajadzības gadījumā aizsargās tevi. Bulterjeram gan nepatīk citi suņi, bet tā jau ir cita lieta. Man pašam ir bijuši bulterjeri, tādēļ varu apgalvot – tas tik tiešām ir īsts draugs! Protams, ar vienu nosacījumu – ja suns ir pareizi audzināts! Ja suni neaudzina, tad, protams, ir, kā ir.

Draugs savai mātei, kura jau ir gados, uzdāvināja šīs šķirnes suni. Tagad abi laukos kopā ēd "bļinus" un skatās televizoru. Arī viņa saka – labāka suņa par bulterjeru nav! Viena no bulterjera vērtīgākajām īpašībām – viņam ir izcilas pielāgošanās spējas. Ja sportosi, viņš arī sportos. Ja sēdēsi pie televizora un ēdīsi pankūkas, viņš labprāt darīs to pašu."

Taksis

Foto: Shutterstock

Taksis

"Lai gan taksis pēc būtības ir medību suns, tādu īstu mednieku ir palicis ļoti maz. Lielākā daļa takšu, ko redzu, pārtapuši kārtīgos pilsētas un klēpja suņos," stāsta kinologs Leons Markelovs.

"Parkā bieži gadās redzēt vecāka gadagājuma cilvēkus tieši ar taksīšiem. Esmu jautājis: "Vai tad suns medībās neiet?" Saka: "Ko jūs! Nekur neiet! Dažreiz tikai dārzā parokas, pamedī peles." Protams, jāņem vērā, ka taksis ir suns ar raksturu, pietiekami neatkarīgs suns, tomēr seniori parasti ir ļoti apmierināti ar šīs šķirnes suņiem."

Špics

Foto: Shutterstock

Špics

"Špics ir uzticības kalngals, vienalga – lielais, mazais vai punduršpics," stāsta kinologs Leons Markelovs.

"Šīs šķirnes suņi ļoti pieķeras saimniekam. Jāņem gan vērā, ka špica kažokam nepieciešama rūpīga kopšana, citādi suns ne pēc kā neizskatīsies. Viņš jācērp, jāsukā – tas, protams, prasa ieguldīt gan laiku, gan naudu.

Pluss vēl ir tāds, ka šis suns nesiekalojas. Nav skaļš, tātad ar riešanu kaimiņiem netraucēs."

Pūdelis

Foto: Shutterstock

Pūdelis

"Atceraties Artemonu no stāsta par Buratino? Pūdelis ir ļoti smuks, graciozs un gudrs suns. Manā jaunībā pūdeļi tika uzskatīti par dienesta suņiem. Man šķiet, tagad tie mazliet netaisnīgi ir ielikti pie dekoratīvajiem suņiem, jo tiešām ir ļoti gudri un viegli apmācāmi," stāsta kinologs Leons Markelovs.

"Ir lielie, mazie un pundurpūdeļi. Par visiem varu teikt – ļoti pieķeras saimniekam, ir ārkārtīgi uzticīgi. Pūdelis ir no tiem suņiem, kam ir ļoti vajadzīgs cilvēks. Tam gan, tāpat kā špicam, nepieciešama kažoka cirpšana un kopšana.

Žēl gan, ka lielos pūdeļus Latvijā vairs tikpat kā neredz. Ļoti skaisti suņi, taču tagad laikam vairs nav modē."

Kollijs vai šeltijs

Foto: Shutterstock

Kollijs vai šeltijs

"Kollijs ir ļoti skaists suns – to, domāju, jums pateiks jebkurš cilvēks! Ar krēpēm gluži kā lauvai, pievilcīgu, garu purniņu un gudrām acīm. Ļoti pacietīgs, mierīgs un gudrs, ar nosvērtu raksturu. Kollijs ir suns, kam vajadzīgs cilvēks.

Visi suņi intelekta ziņā ir daudz maz līdzīgi, taču ir tādi, kas vairāk piemērojas cilvēkam, un ir tādi, kas mazāk. Kollijs ir viens no tiem, kas ļoti labi piemērojas. Ja aizraujies ar fiziskām aktivitātēm, kollijs labprāt sportos kopā ar tevi. Ja patīk makšķerēt, kollijs sēdēs blakus un skatīsies. Tā ir ļoti vērtīga īpašība.

Var izvēlēties arī kollija augumā mazāko līdzinieku šeltiju. Arī rakstura ziņā tas ir līdzīgs, tikai mazliet ātrāks un aktīvāks par salīdzinoši smagnējo kolliju. Borderkolliju gan neieteiktu izvēlēties – tas senioram noteikti ir pārāk aktīvs suns.
Vienīgais kollija un šeltija mīnuss, kas man nāk prātā, ir tāds, ka kažoks ir rūpīgi jākopj – regulāri jāķemmē, jāskatās, lai nesaveļas."

Suns no patversmes

Suns no patversmes

"Tagad daudzas patversmes piedāvā atbraukt un izvest pastaigāties kādu no suņiem. Tas, manuprāt, ir lielisks veids, kā izvēlēties sev draugu," saka kinologs Leons Markelovs.

"Vecāks cilvēks pastaigas laikā var arī pārbaudīt, vai viņam būs pa spēkam ar suni tikt galā. Ja ar patversmē izraudzīto labi saproties, viss patīk – ņem tik uz mājām!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!