Ja tieši pašlaik vēlies iegādāties kaķi, bet nekādi nevari izlemt, kuras šķirnes murrātāju izvēlēties, pieņemt lēmumu var palīdzēt Latvijā populārāko kaķu šķirņu tops, kuru portālam MansDraugs.lv palīdzēja izveidot Latvijas Felinoloģiskās asociācijas (LFA) "Felimurs" prezidente Vija Klučniece. Šīs kaķu šķirnes tautā kļuvušas iemīļotas ne bez iemesla.

Vija Klučniece populārāko kaķu šķirņu desmitnieku izveidoja, pamatojoties uz šogad Latvijā notikušo kaķu izstāžu statistiku, proti, raugoties, kuru šķirņu kaķi tajās pārstāvēti visvairāk.

LFA prezidente arī paskaidroja, ar ko katra šķirne izpelnījusies tik daudzu cilvēku simpātijas.

Britānijas īsspalvainais kaķis

Foto: Shutterstock

1. vieta – Britānijas īsspalvainais kaķis

"Neskatoties uz to, ka šīs šķirnes kaķenes mēdz būt atturīgas un neatkarīgas, šī šobrīd ir vispopulārākā šķirne, jo Britānijas īsspalvainie kaķi bieži tiek izmantoti kaķu barības un dažādās citās reklāmās – mēs mīlam to, ko redzam un pazīstam!" skaidro Vija Klučniece.

"Kaķis ir viegli kopjams, jo viņa vilna ir īsa un bieza, tāpēc nav jānopūlas ar biežu sukāšanu un mazgāšanu. Joprojām vispopulārākie ir zilas krāsas Britānijas īsspalvainie kaķi."

Skotu un Hailendas nokareno ausu kaķis

2. vieta – skotu nokareno ausu kaķis/ Hailendas nokareno ausu kaķis

"Šo šķirņu pārstāvji atšķiras tikai ar apmatojuma garumu: skotu nokareno ausu kaķis ir īsspalvains, bet tā Hailendas līdzinieks – garspalvains. Šie kaķi ir tuvi radinieki Britānijas īsspalvainajam kaķim, tikai mazās austiņas ir cieši piekļautas galvai un noliektas uz leju," skaidro Vija Klučniece.

"Šie kaķi piesaista ar savu izskatu – apaļā galva, lielās acis un noliektās ausis veido ļoti pievilcīgu, rotaļu lācēnam vai pūcītei līdzīgu ģīmīti, īpaši tas sakāms par pusgarspalvaino varietāti Hailendas foldiem. Tā kā šīm šķirnēm sastopamas visdažādākajās variācijas, tad katrs var izvēlēties sev piemērotāko.

Menas jenotveidīgais kaķis jeb meinkūns

3. vieta – Menas jenotveidīgais kaķis jeb meinkūns

"Meinkūni ir vislielākie savu sugas "brāļu" vidū. Ļoti iespaidīgi ar savu lielo augumu – kaķenes sasniedz 10, bet runči pat 14 kilogramu svaru. Ļoti mierīgi un maigi kaķi," stāsta Vija Klučniece.

"Pusgarais apmatojums, kas, protams, krāšņāks ir runčiem, ar bagātīgu apkakli un kuplām biksēm vēl tikai pavairo kaķa ārējā izskata efektivitāti. Cilvēkiem ļoti patīk kaķa šķietami draudīgā sejas izteiksme, kas savienota ar maigu un līdzsvarotu raksturu."

Devonas rekss

Foto: AP/Scanpix

4. vietas – Devonas rekss

"Vieni no komunikablākajiem kaķiem, kuri saglabā rotaļību līdz sirmam vecumam," stāsta Vija Klučniece.

"Kaķa īpatnēji veidotā galva ar izteiktajiem vaigu kauliem un lielās, labi atvērtās ausis piešķir kaķim eksotisku izskatu, kuru vēl papildina viļņotais kažoks. Kā zināms, tad eksotika vienmēr ir pieprasīta."

Burmas kaķis

Foto: PantherMedia/Scanpix

5. vietas – Burmas kaķis

"Šķirne piesaista gan ar savu ārējo izskatu – koši dzeltenajām acīm, plato ķīļveida galvu, noapaļotajām ķermeņa līnijām, gan raksturu – Burmas kaķi ir ļoti mīlīgi un komunikabli," saka Vija Klučniece.

"Burmas kaķi gan arī ir stipri temperamentīgi un nesterilizēti iezīmē teritoriju."

Skotu stāvausu kaķis

6. vietas – skotu stāvausu kaķis

"Izskata ziņā visai līdzīgi Britānijas īsspalvainajiem kaķiem, bet dzimst skotu un Hailendas nokareno ausu kaķu metienos. Kā jau to vēstī šķirnes nosaukums, atšķirībā no skotu un Hailendas nokareno ausu kaķiem, tiem ir stāvas ausis," skaidro Vija Klučniece.

"Tā kā šķirne vēl ir mazpazīstama, tad tās pārstāvji ir krietni lētāki par Britānijas īssplavainajiem, kas padara tos pievilcīgus pircējam. Īpaši runčuki ir ļoti mīlīgi, bet arī kaķenes ir komunikablākas par Britānijas kaķenēm."

Abesīnijas kaķis

7. vieta – Abesīnijas kaķis

"Ļoti efektīgi sava krāsojuma dēļ. Šāds krāsojums piemīt tikai šai šķirnei, kad katrs vilnas matiņš nokrāsots tādējādi, ka tumšāka krāsa mijas ar gaišu," skaidro Vija Klučniece.

"Ļoti kustīgi un rotaļīgi kaķi. Mīl skriet pakaļ dažādiem saimnieka aizmestiem priekšmetiem un tos atnest. Diemžēl daudzi īpašnieki kaķi tur tikai savam priekam, tāpēc šķirnes kaķēna iegāde jāplāno laikus, citādi var nākties ilgi gaidīt."

Kanādas un Donas sfinksi

8. vieta – Kanādas un Donas sfinksi

"Kaķi piesaista ar savu ārēji neparasto izskatu, jo viņiem nav vilnas, bet āda atgādina mīkstu samtu ( Kanādas sfinksiem) vai pat cilvēka ādu (Donas sfinksiem). Šie kaķi var ļoti patikt vai ļoti nepatikt, bet vienaldzīgu neatstāj nevienu," pārliecināta Vija Klučniece.

"Cilvēkiem patīk šādi "citplanētieši" ar milzīgām ausīm, citrona formas acīm un ādas krokām uz galvas un ķermeņa. Piesaista arī viņu "suniskais" raksturs – kaķi piedalās sava saimnieka ikdienā ļoti aktīvi, izrāda patiesu mīlestību, bet viņu ķepiņas ar lokanajiem pirkstiem tver visu un atgādina cilvēka rokas."

Persijas kaķis

9. vieta – Persijas kaķis

"Vispiemērotākie kaķi turēšanai dzīvoklī. Persijas kaķi ir bezgala mierīgi, tīrīgi, lielāko dienas daļu pavada guļot, bet tāpat spēj noķert gan kukaiņus, gan putnus un grauzējus," stāsta Vija Klučniece.

"Persijas kaķis bija vispopulārākā šķirne 80. gadu beigās, bet 90. gadu sākumā zaudēja savas pozīcijas, jo garā vilna ir jākopj – jāsukā un jāmazgā, bet nav nekā skaistāka par koptu Persijas kaķi. Viņa druknais, īsais ķermenis, lielā apaļā galva ar īso degunu un lielajām, atvērtajām acīm oranžā vai zilā krāsā piešķir tam neatvairāmu valdzinājumu."

Norvēģijas meža kaķis

"Viena no pusgarspalvainajām šķirnēm, kas ilgu laiku bija populārāko šķirņu trijniekā, lai gan īsti Norvēģijas meža kaķi patiesībā parādījās tikai pirms kādiem astoņiem gadiem," atklāj Vija Klučniece.

"Norvēģijas meža kaķi piesaista ar savu spēcīgo ķermeni, trijstūrveida galvu ar pilnīgi taisnu profilu un lielajām, labi atvērtajām ausīm. Krāšņs ir kaķa kažoks ar biezu pavilnu, pievilcīga ir kuplā aste. Labi mednieki, tāpēc arvien vairāk cilvēku izvēlas šo efektīgo kaķu šķirni."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!