Foto: Shutterstock
Eksotiskie citrusaugi noteikti ierindojas starp iecienītākajiem telpaugiem, jo tie ir gana dekoratīvi, itin labi piemērojas mūsu klimatiskajiem apstākļiem un arī to kopšana nav sarežģīta. Lai arī dārzkopības veikalos var iegādāties jau potētus apelsīnu kokus, noteikti lielāku gandarījumu sniegs augs, kas izaudzēts no tā sēkliņām paša spēkiem.

Augu audzēšana no sēkliņām, protams, ir laikietilpīgāks process, taču tiem, kam šādas nodarbes sagādā prieku, noteikti būs divtik liels lepnums pēc laika kopt jau izaudzēto kociņu. Dārzkopības portālos un forumos pieredzējušākie entuziasti stāsta, ka augu audzēšana no sēkliņām ne vienmēr var izdoties un tas lielā mērā atkarīgs no tā, cik spējīga izdīgt ir katra sēkliņa, taču ne mazāk svarīgi ir nodrošināt augšanai piemērotus apstākļus.

Apelsīna kociņu tik tiešām var izaudzēt arī no veikalā iegādāta augļa sēkliņām. Lai būtu lielāka iespējamība tam, ka kāda no sēkliņām izdīgs un to vēlāk varēs stādīt zemē, no citrusaugļa paņem vairākas sēkliņas, noskalo tās zem tekoša ūdens un liec kādā caurspīdīgā traukā, piemēram, plastmasas šķīvītī, kurā ieklāta samitrināta papīra salvete.

Tad pa virsu sēkliņām pārliec vēl vienu salvetes kārtu un apsmidzini to ar pulverizatoru. Šo trauku vēlams novietot siltā un gaišā vietā, piemēram, uz palodzes. Ik pēc dažām dienām apsmidzini salveti ar ūdeni, lai tā būtu viegli mitra, bet arī ne slapja, citādi sāksies puve. Ja salvete ar laiku kļuvusi smacīga, to var nomainīt pret jaunu.

Pēc divām, trim nedēļām no sēkliņām vajadzētu izdīgt asniem. Vienai sēkliņai tas var parādīties ātrāk, citai - vēlāk, bet vēl kādai neizdīgt nemaz, tieši tāpēc vēlams izlikt vairākas sēklas.

Izdīgušās sēklas jāiestāda augsnē, kas paredzēta citrusaugiem - pārsvarā visos dārzkopības veikalos pieejams šāds substrāts. Kā portālam TavsDārzs.lv atklāja Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne, tad augsnes izvēle ir viens no svarīgākajiem kritērijiem sekmīgai citrusaugu, tai skaitā apelsīnu kociņa, audzēšanā.

Šiem augiem noteikti jāizvēlas trūdvielām bagāta, skāba augsne ar pH 5,5 līdz 5,8. Iestādi sēkliņas puķu podā, kas piepildīts ar augsni, tā, lai virs sēkliņēm nebūt vairāk par centimetru augsnes. Pēc tam apsmidzini augsnes virskārtu ar pulverizatoru un atstāj podu uz palodzes, kur ir gaišs.

Svarīgi vērst uzmanību uz to, lai augsne visu laiku būtu viegli mitra, nepārspīlējot ar ūdens daudzumu un neapbižojot augu arī ar ūdens trūkumu. Vietas izvēlē viss atkarīgs no gadalaika. Rudenī un ziemā augu vēlams nolikt gaišākā vietā, bet pavasarī un vasarā - ne tik tiešos saules staros, jo tie var apdedzināt augam lapas. Pāris mēnešu laikā no sēkliņām būs izaudzis jauns kociņš ar zaļām lapām, bet arī šajā laikā svarīgi to pienācīgi kopt, lai augs neiznīktu.

Audzējot citrusaugļu kociņu no sēkliņām, jāņem vērā tas, ka reti izdosies sagaidīt arī augļus, bet skaistu, sulīgi zaļu lapotni, kas augs gana kupla, gan. Apelsīnu kociņam laika gaitā izveidosies ne tikai zaļas, spīdīgas lapas, bet arī balti, aromātiski ziedi. Kad puķu pods kļuvis augam par mazu, augu noteikti pārstādi uz lielāku, tāpat ņem vērā to, ka augam ik pēc laika nepieciešams mēslojums.

Vairāk par citrusaugu audzēšanu un kopšanu var izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!