Foto: Publicitātes foto
Ģimenes četrkājainā drauga pazušana ir satraucošs brīdis, kura laikā saimnieki nereti nezina, ko darīt, kam zvanīt un kur noklīdušo mīluli meklēt. Eksperti skaidro, kur iespējams ievietot informāciju par pazudušo mājdzīvnieku un kā rīkojas patversmes, kad pie viņiem nonāk dzīvnieciņš.

Protams, katrs pats jau iepriekš var parūpēties par to, lai pazušanas gadījumā viņa mīlulis būtu atpazīstams un saimnieks – viegli sazvanāms. Tajā var palīdzēt gan kakla siksniņā iestrādāts dzīvnieka vārds un saimnieka kontakttālrunis, gan, protams, mikročips, kuram veikta arī reģistrācija, norādot saimnieka koordinātes. Ja tomēr dzīvnieks ir noklīdis un nav atrodams uzreiz, ir jārīkojas ātri.

Lūk, vienkārši ieteikumi, kā rīkoties, ja pazudis mīlulis vai atrasts svešs:

  • Uzreiz pēc pazušanas fakta konstatācijas doties apgaitā tuvējā apkaimē. Kaķi aiz pārbīļa nereti paslēpjas tiešā māju tuvumā. Savukārt suns klaiņo, meklēdams atgriešanās ceļu.
  • Noteikti jāaptaujā un jāinformē tā dēvētās "kaķu tantes", kuras labi pazīst visus apkaimes kaķus un spēj atpazīt pieklīdušu dzīvnieku.
  • Arī suņa pazušanas gadījumā vēlams aptaujāt citus suņu saimniekus, jo tieši viņi lielāko vērību pievērš citiem un īpaši – klaiņojošiem suņiem.
  • Ja īsā laikā neizdodas dzīvnieku atrast, noteikti ir vērts uzreiz reģistrēt pazušanu www.dzivniekupolicija.lv. Noformējot sludinājumu, to iespējams arī izdrukāt. Tieši sludinājumu lapiņu izlīmēšana pazušanas apkārtnē bieži atzīta par efektīvāko veidu, kā dzīvnieku atrast.
  • Vēlams par pazušanas faktu informēt arī apkārtnes dzīvnieku patversmes, lai dzīvnieka uzņemšanas gadījumā patversmes pārstāvji būtu lietas kursā par iespējamo saimnieku. Ir gadījumi, kad pazudis dzīvnieks ilgstoši uzturas patversmē, jo tur saimnieks to nav meklējis.
  • Apzvanīt visas tuvējās veterinārārstu prakses, aprakstot pazudušā dzīvnieka izskatu un atstājot savu kontaktinformāciju. Saimnieks var viņiem e-pastā nosūtīt detalizētu informāciju par pazudušo mīluli.
  • Ja esi pamanījis noklīdušu un klaiņojošu suni vai kaķi, nofotografē dzīvnieku un ziņo par to www.dzivniekupolicija.lv vai dodies ar dzīvnieku uz tuvējo veterinārklīniku, kurā būs iespējams pārbaudīt, vai dzīvniekam ir reģistrēts mikročips. Veiksmes gadījumā, proti, ja tiks nolasīts mikročips un tajā ievadītā informācija būs aktuāla, varēs sazināties ar saimnieku.

Parūpējies par mīluļa drošību, laikus veicot mikročipēšanu un čipa reģistrāciju, norādot saimnieka koordinātes. Tas pasargās mīluli un pašu saimnieku no liekiem satraukumiem nākotnē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!