Foto: Shutterstock

Svinot Lieldienas, teju katrā mājā noteikti notiks kaulēšanās ar olām un to ēšana. Ja mājās mīt arī kāds četrkājainais draugs, nereti arī dzīvniekam saimnieki mēdz iedot kādu gabalu olas. Vai tā dzīvniekiem ir veselīga? Cik daudz olu drīkst dot kaķim vai sunim? Lai rastu atbildes, vērsāmies pie speciālistiem.

Dr. Beinerta veterinārajā klīnikā skaidroja, ka kaķiem olas dot nevajadzētu, taču suņi šo produktu var ēst. "Protams, nevajag aizrauties," tā klīnikā, piebilstot, ka aptuveni viela ola dienā dzīvniekam nekaitēs.

Uz jautājumu par to, vai drīkst olas dot ar garšvielām, piemēram sāli, jo tādā veidā cilvēki paši mēdz uzturā lietot olas, klīnikā atbildēja – nekādā gadījumā.

Kādus simptomus kaķiem vai suņiem var radīt olas apēšana? Klīnikā skaidroja, ka tās var būt dažādas un atkarīgas no katra dzīvnieka, piemēram, alerģiska reakcija, izsitumi, vemšana. Lai mazinātu šīs pazīmes, klīnikā ieteica izmantot tās cilvēku zāles, kas var būt uzreiz pa rokai, piemēram, suprastīnu vai Tavegilu. Taču vislabāk ir uzreiz zvanīt uz veterināro klīniku, kuras ārsti vislabāk varēs palīdzēt.

Veterinārajā klīnikā gan nav konstatēti pacienti, kuri tur būtu nonākuši olu radītu veselības komplikāciju dēļ.

Foto: Shutterstock
Latvijas Lauksaimniecības universitātes Mazo dzīvnieku klīnikas veterinārārsts Jānis Baltkājs skaidroja, ka "samērīgos daudzumos, protams, drīkst" mājdzīvniekiem dot olas.

Vaicāts, vai olai klāt drīkst būt sāls, veterinārārsts Baltkājs atgādināja, ka sāli dzīvniekam vispār nevajadzētu dot. Tāpat dzīvniekam, līdzīgi kā cilvēkam, uzturā jāizvairās lietot mākslīgās krāsvielas. Taču mājdzīvniekiem var dot kā vārītu, tā jēlu olu.

Veterinārārsts stāstīja, ka ar mājdzīvniekiem ir līdzīgi kā ar cilvēkiem, jo gan vienam, gan otram var būt konkrēta produkta nepanesība. Lai arī viņš olu nenosauca kā vienu no alerģiju izraisošiem produktiem, tomēr var būt tā, ka rodas alerģiskas reakcijas. "Ja tā ir alerģiska izpausme, var būt nieze, apsārtums uz purna, ķepām un arī vēdera. Ja tā ir gremošanas nepanesība, var būt caureja, retos gadījumos arī vemšana," paskaidroja Baltkājs. Viņš gan piebilda: "Tas nav tikai no olām, bet gan no jebkuras neraksturīgas pārtikas, piemēram, ja ikdienā dzīvnieks lieto tikai sauso barību un pēkšņi dabū citu ēdienu."

Foto: Shutterstock
Arī LLU veterinārajā klīnikā nav novēroti gadījumi, kad olu lietošanas dēļ būtu saslimuši dzīvnieki. Veterinārārsts stāstīja, ka vairāk dzīvnieku klīnikā ierodas Ziemassvētku laikā, kad uzturā lietojuši gaļu vai kaulus, kas aizsprostojuši barības traktu.

Ja suns ir liels, viņš var apēst pat vairākas olas, taču mazs dzīvnieks apēdīs aptuveni vienu olu. Savukārt kaķi var apēst gan vienu veselu olu, gan arī daļu no tās.

"Jebkurš neikdienišķs produkts dzīvniekam, kam ir jutīgāks gremošanas trakts, var izraisīt caureju. Pārspīlēt nevajag," ieteica veterinārārsts Baltkājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!