Foto: Shutterstock
Kurš gan labāk zina, kā notīrīt piedegušu katliņu, nospodrināt spoguli, mazgāt aizkarus, ja ne pieredzes bagātās vecmāmiņas. Tieši tāpēc, lai šos vērtīgos padomus neaizmirstu un biežāk pielietotu ikdienā, apkopojām dažus joprojām noderīgus ieteikumus mājsaimniecības darbos.

Tā kā virtuvē visbiežāk gatavojam pannā, tad lieti atgādināt padomus to kopšanā. Ja iegādāta jauna panna, nevajadzētu uzreiz tajā šmorēt, tā labāk kalpos, ja to kārtīgi nomazgāsi, nožāvēsi un tad sakarsēsi, iesmērējot ar eļļu. Jo īpaši tas attiecināms uz čuguna pannām.

Ja katliņa apakšā kaut kas piededzis, noteikti nevajadzētu steigt to kasīt ar karoti vai lāpstiņu. Ielej ūdeni, pievieno sodu un liec uz uguns karsēties. Soda palīdzēs atmiekšķēt pat cieši piedegušus traipus. Ja mājās nav sodas, var izmantot arī veļas mazgāšanas pulveri, tas ar ūdeni jāuzvāra un jāatstāj uz nakti mērcēties, lai piedegums atmiekšķējas. Pēc tam katliņu rūpīgi izmazgā vairākas reizes.

Vērts atcerēties arī viedos padomus par trauku mazgāšanu, kur bijusi mīkla vai jēlas olas. Kā zināms, šādās reizēs bļodas nav nemaz tik viegli izmazgāt, bet svarīgi ņemt vērā, ka ar karstu ūdeni to būs vēl grūtāk izdarīt. Iesākumā traukus mazgā ar aukstu ūdeni un tikai pēc tam izmanto karsto ūdeni. To pašu var attiecināt uz traukiem, kur bijuši piena produkti. Vērtīgus ieteikumus mīklas nomazgāšanai no traukiem vari smelties arī šeit.

Glāžu spodrināšanā atceries, ka pēc mazgāšanas tās jānoskalo ar aukstu ūdeni, tad nebūs redzami pleķi un švīkas no ūdens.

Trauku mazgāšanā nevar nepieminēt ideālo mazgāšanas līdzekli – sodu, kas joprojām daudzu mājās izkonkurējis ķīmiskos līdzekļus. Soda neputojas, bet labi izšķīst ūdenī, nomazgā pat piekaltušus traipus, un trauki allaž būs spoži tīri.

Ja ledusskapī izveidojusies nepatīkama smaka, to var likvidēt ar dažiem virtuves skapītī atrodamiem produktiem, piemēram, kafijas biezumiem vai pupiņām. Tās ļoti labi uzņem aromātus, tāpēc ieliec nelielā trauciņā dažas karotes kafiju un atstāj uz nakti padarīt darbiņu. To pašu panāks citrons un soda.

Pavasarī ne viens vien noteikti pievēršas paklāja ģenerālajai tīrīšanai, un šeit der atcerēties, ka putekļi jāklapē no paklāja kreisās puses, bet labā puse jāiztīra ar putekļusūcēju. Paklāja traipu tīrīšanā var izmantot veļas mazgāšanas līdzekļa putas, ko pēc tam notīra ar drānu vai birsti.

Spoguļu spodrināšanā jāizmanto nevis slapju, bet viegli mitru drānu, un noteikti ne salvetes, kas pēc sevis atstās pūkainus nosēdumus. Vērtīgus ieteikumus logu spodrināšanā uzzini šeit.

Tā kā šajā laikā mājās par tīrāku skatu parūpējamies, mazgājot aizkarus, tad jāatceras, ka tie pirms mazgāšanas jāizpurina no putekļiem. Visdrošāk aizkarus mazgāt ar rokām, bet pirms tam tie divreiz jāizmērcē aukstā ūdenī, tad uz stundu vai divām var atstāt mērcēties siltā ūdenī, kam pievienots mazgāšanas līdzeklis. Aizkarus spaidot mazgā aptuveni 40 grādu siltā ūdenī, bet skalo vispirms siltā un tad aukstā ūdenī. Ja pēc ziemas mēnešiem mazgājami dažādi adījumi, padomus šo audumu mazgāšanā lasi šeit.

Atceries, ka koka mēbeles pavasara tīrīšanā var apslaucīt ar tīru un sausu drānu, noteikti ne slapju. Un putekļu slaucīšanā izmanto drānu ar antistatiskām īpašībām, jo tad putekļi tiks piesaistīti lupatiņai nevis aizpūsti pa gaisu.

Raksta tapšanā izmantota informācija no M. Kalniņa grāmatas ''1000 vērtīgu padomu'' (''Avots'' 1980).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!