Foto: Shutterstock
Ātri apēdot gardu un atvēsinošu saldējumu, nereti iesāpas galva, īpaši piere un priekšējā galvas daļa. Šo darbību mēdz saukt arī par "smadzeņu sasalšanu". Vai tā notiek arī kaķiem?

Zināms, ka četrkājainie draugi labprāt pacienājas ar kādu gardu saldējumu. Daudzu kaķu saimnieki pat nofilmējuši viņu mīluļu izteiksmi, ēdot vēso gardumu. Vienā brīdī dzīvnieciņš kāri laiza saldējumu, bet otrā – jau no tā novēršas, izrādīdams teju vai pārsteigumu un sāpes. Lai arī tā novērojama vien pāris sekundes, kaķa neparastā izturēšanās raisa saimnieka smieklus. Vai šī darbība tiešām ir tik nekaitīga?

"Washington Post" raksta, ka "smadzeņu sasalšana" novērojama gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem, turklāt četrkājainie draugi pat var izdvest neparastas skaņas, tiklīdz aukstums ir iedarbojies viņu galviņā. Neirozinātnieks Dveins Gudvins sacījis, ka nav daudz pētījumu, kuru centrā būtu aukstuma ietekme uz cilvēka smadzenēm, taču viņš paskaidro, kā aukstums iedarbojas: "Aukstums ietekmē aukslējas un artērijas rīkles aizmugurē."

Zema temperatūra, kas, saprotams, ir arī atvēsinošajā saldējumā, ietekmē priekšējo smadzeņu artēriju – vienu no tām, kas smadzenes apgādā ar asinīm. Temperatūras izmaiņu ietekmē artērija izplešas, tādējādi smadzenēs nonāk lielāks daudzums asiņu, izraisot spiedienu, kas cilvēkam izraisa sāpes. Gudvins paskaidro, ka smadzenēm nav sāpju receptoru, tāpēc nepatīkamās sajūtas var izraisīt smadzeņu apvalks.

Veterinārārste Eimija Kuzīno neatbalsta cilvēku izvēli mērķtiecīgi dot kaķim saldējumu, lai tikai redzētu, kā dzīvnieciņam "sasalst smadzenes", paskaidrojot, ka efekts ir līdzīgs kā cilvēkiem – nepatīkams un sāpīgs. Arī veterinārārsts Ēriks Dohertijs piekrīt, ka, lai gan arī par aukstuma ietekmi uz kaķa smadzenēm nav veikti daudzi pētījumi, ticams, ka efekts uz murrātājiem nav atšķirīgs no tā, kāds novērojams cilvēkam. Dohertijs vērš uzmanību nevis uz aukstumu, bet uz kaķu laktozes nepanesību. Proti, daudzi saldējumi, kā arī jogurti, kas mīluļiem garšo, satur pienu, un šī pārtikas produkta patērēšana var kaķos izraisīt caureju un citas kuņģa un zarnu trakta problēmas.

Tiesa, speciālisti gan saprot, kāpēc cilvēki var vēlēties savu mīluli pacienāt ar saldējumu. "Daži cilvēki jūtas slikti, jo viņu kaķi katru dienu ēd vienu un to pašu ēdienu, un domā, ka kaķiem vajag dažādību. Daži cilvēki kaķiem dod cilvēku ēdienu, lai tādā veidā nodibinātu īpašu saikni," tā Dohertijs.

Veterinārārste Sāra Tamasa atgādina, ka saldējumā ir daudz vairāk kaloriju, nekā kaķim vispār ir nepieciešams. Tāpēc, ja saimnieks tiešām grib kaķi pacienāt ar saldējumu un, iespējams, mīluļa reakciju nofilmēt, iesakāms dot ne vairāk par vienu ēdamkaroti saldējuma dienā. Cukura patēriņš kaķītim kaitēs vairāk nekā "smadzeņu sasalšana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!