Foto: Shutterstock
Vai kaķis ir priecīgs? Varbūt viņš ir dusmīgs? Apvainojies? Kaķu saimnieki nereti prāto, ko viņu četrkājainie draugi domā un ko jūt. Vai kaķiem ir jūtas? Portāls "Catchannel.com" aptaujāja sešus dzīvnieku uzvedības ekspertus, kuri pārsvarā atbildēja apstiprinoši – jā, kaķiem ir jūtas.

Doktors Džons Vraits atbildi skaidroja ar to, ka kaķiem ir smadzeņu struktūra, kas darbojas līdzīgi kā cilvēkam. Tāpēc ir pamatoti domāt, ka kaķiem ir jūtas.

Arī speciālists Veins Hanthausens tic tam, ka kaķi tik tiešām jūt dažādas emocijas, lai gan paši kaķi cilvēku pieņēmumu, protams, apstiprināt nevar. Taču Hanthausens ir novērojis, ka kaķi noteiktās situācijās reaģē tā, kā tajās pašās situācijās reaģētu cilvēks, kas norāda uz kaķu kognitīvajām spējām. Taču mīluļu saimnieki gan ir neapskaužamā situācijā – proti, viņiem teju vienmēr ir jāspēj saprast, ko tieši ar savu uzvedību kaķis vēlas pateikt.

Savukārt kaķu uzvedības speciāliste Karole Vilbourna drīzāk piekrīt apgalvojumam, ka kaķiem ir jūtas. Prieks, skumjas, dusmas – to visu kaķi ir spējīgi izrādīt, turklāt attiecīgajās situācijās ir gatavi rīkoties tā, kā liek viņu jūtas. Piemēram, kaķa murrāšanu un atslābināšanos Vilbourna skaidro kā prieka pazīmi.

Dzīvnieku uzvedības speciālists Vorens Ekšteins gan nedaudz oponē, sakot, ka kaķi tomēr ne vienmēr reaģē tā, kā to darītu cilvēks, taču emocijas, ko jūt kā cilvēks, tā kaķis, tomēr ir līdzīgas.

Foto: Shutterstock
Taču šī problēma ir skatāma arī citādā aspektā, proti, cilvēki paši reizēm nezina, kā rīkoties, ja kaķis izrāda satraukumu vai atsvešinājuma pazīmes. Tāpat ne visi cilvēki, kas savā ģimenē ielaiž četrkājaino draugu, zina, ka arī mazajam dzīvnieciņam ir plašs emociju klāsts, ko viņš var izrādīt. Tāpēc saimniekam sava mīluļa izturēšanos un emocijas jāspēj pareizi iztulkot.

Speciāliste Suzanne Hetsa pieļauj, ka kaķiem ir emociju, bet par tām var tikai aptuveni nojaust no kaķa izturēšanās un darbībām. Turklāt nereti kaķiem cilvēki piedēvē īpašības un raksturus, kas dzīvniekiem nemaz nepiestāv un nav pamatoti. Ja saimnieks pieļauj, ka viņa mīlulim ir slikts raksturs un ka, piemēram, nedarbs ir radīts spīta dēļ, dzīvnieciņš var tik sodīts, kaut arī, iespējams, tas tā nemaz nav.

Savukārt Debra Horovica uzskata, ka kaķi daļēji jūt emocijas, bet tas nav jāsaprot tādā izpratnē, ka viņu emocijas ir līdzīgas cilvēku emocijām. Horovica pieļauj, ka kaķu darbībām ir emocionāls raksturs, bet tas nav absolūti precīzi nosakāms.

Cilvēka īpašību piedēvēšana dzīvniekiem ne vienmēr ir adekvāta, pat ja šķiet, ka mīlulis tik tiešām izturas kā cilvēks. Taču reizēm kaķu saimnieki novēro gan augstprātīgu, gan aizvainotu kaķa skatienu un izturēšanos, kas tik ļoti atgādina gadījumus no cilvēku dzīves. Turklāt nereti pie vainas ir tieši kaķa purniņa izteiksme un šķietamais smaids, kādu tas rada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!