Foto: Shutterstock
Vai kaķis, dzīvodams dzīvoklī, uztur sevi labākajā formā? Protams, liela nozīme dzīvnieka labklājībā ir viņa saimniekam, kuram jāspēj nodrošināt gan dažādas aktivitātes, gan apstākļi, kuri kaķim būs vislabākie. Taču nereti saimnieki izvēlas savu mīluli palaist arī pastaigās ārpus dzīvokļa. Kā atšķiras tie kaķi, kas dzīvo tikai dzīvoklī, no tiem kaķiem, kuri dodas pastaigās brīvā dabā?

Portāls "Pets4homes.co.uk" piedāvā dažus aspektus, kuru dēļ kaķu saimnieki mēdz savus mīluļus nelaist ārā no mājas, kā arī skaidrojumus par to, kādas ir šo aspektu priekšrocības.

Drošība

Foto: Shutterstock
Nereti kaķu saimnieki izvēlas nelaist savus mīluļus ārā tieši drošības dēļ. Saprotams, neviens četrkājainā drauga saimnieks nevēlas, lai viņa mīlulis pazūd vai, piemēram, sakaujas ar kādu citu kaķi, tāpēc dzīve tikai un vienīgi mājoklī var dzīvnieku no tā pasargāt. Tāpat tie saimnieki, kuri dzīvo pilsētā, apzinās, ka apkārtne un intensīvā satiksme var mīļajam dzīvnieciņam nodarīt pāri.

Protams, tas, ka kaķis dzīvojas arī pa āru, nenozīmē, ka viņš tūlīt tiks ievainots vai viņam kāds uzbruks. Dzīvojot brīvā dabā, kaķi iemācās izdzīvot, iepazīst apkārtni, līdz ar to tajā jūtoties droši, kā arī spēj par sevi pastāvēt. Taču, ticams, saimnieks, kas būs izvēlējies savu mīluli laist ārā, noteikti būs apsvēris visus plusus un mīnusus. Piemēram, ja dzīvoklim tuvumā ir kāds plašāks lauks, kur kaķis var izskrieties un pavadīt laiku, vēlams apsvērt, vai tiešām dzīve tikai mājoklī kaķim nekaitē. Tādos gadījumos var mēģināt kaķi pieradināt pie pavadas vai pat uz dažām stundām palaist mīluli brīvsolī.

Aktivitātes

Foto: Shutterstock
Tie kaķi, kas dzīvo tikai iekštelpās, noteikti pārrauga un pārzina daudz mazāku teritoriju nekā tie kaķi, kas teju visu dienu var pavadīt ārā. Līdz ar to mīluļi, kas nesēž vien četrās sienās, ir atlētiskāki par tiem kaķiem, kas dienu pavada, mierīgi gulšņājot gultā.

Taču arī mājas kaķim saimnieks var piedāvāt dažādas aktivitātes, piemēram, spēlējoties ar lāzerīti, kura sarkano punktiņu kaķiem tik ļoti patīk mēģināt notvert. Tāpat ir kaķi, kuri paši mēdz saimniekam atnest kādu bumbiņu vai rotaļu pelīti, lūdzot rotaļas. Tad saimnieks priekšmetu aizmet, un kaķis draiski skrien tam pakaļ, tādējādi gūstot vismaz nelielu devu fiziko aktivitāšu. Turklāt saimniekam jau iepriekš vajadzētu apdomāt, kā kaķis mājās tiks uzturēts formā un vai viņam būs īpašas rotaļlietas, ar kurām pakavēt laiku. Nereti aktivitāšu trūkums un pārlieku liels ēdiena daudzums izraisa aptaukošanos.

Dzīves kvalitāte

Foto: Shutterstock
Kaķis izsenis bijis savvaļas dzīvnieks, kurš pildījis dažādas un mums joprojām labi zināmas iemaņas, piemēram, medības un nagu asināšanu. Tas ir radies no dzīvnieka spējas dzīvot un izdzīvot dabā, un arī joprojām kaķim šie instinkti nav zuduši, lai arī, dzīvojot mājoklī, nav nepieciešams medīt, lai iegūtu pārtiku, jo dzīvnieku baro saimnieks. Ja četrkājainajam draugam ir iespēja baudīt laiku ārpus dzīvokļa, kaķim tiek dota iespēja teju vai atgriezties pie savām savvaļas saknēm un iepazīt, kā ir kāpelēt pa kokiem, medīt putniņus vai peles.

Dzīvokļa kaķim šos instinktus realizēt ir grūtāk, taču ne neiespējami. Ne velti daudzi saimnieki noteikti būs ievērojuši, ka kaķis nespēj palikt vienaldzīgs pret putniņu, kas lido gar logu. Tāpat arī kāpelēšana pa plauktiem un nagu asināšana pret dīvāna malu ir pazīmes, kas teju ik dienu atgādina par kaķa instinktiem. Saimniekam vajadzētu iesaistīties spēlēs ar savu kaķi, kā arī nodrošināt, piemēram, kādu skrāpējamo dēlīti, pret kuru dzīvnieks varētu asināt savus nagus. Arī spēles ar, piemēram, aizmestu bumbiņu, kas kaķim ir "jānomedī", kaķim patiks.

Veselība

Foto: Shutterstock
Arī veselības problēmas un dažādas slimības ir viens no iemesliem, kāpēc kaķu saimnieki savus mīļus cenšas pasargāt no ārpasaules. Protams, arī ērces ir viens no iemesliem, lai nelaistu savu kaķi āra pastaigās. Mājas kaķu imunitāte var būt vājāka, tāpēc dažādas kaites vieglāk sasniegs savu upuri. Tāpat mājas kaķis ir pasargāts no saskarsmes ar citiem kaķiem, kuri varētu pārnēsāt kādu slimību, un iespējamiem kautiņiem, kas varētu rasties dzīvnieku starpā.

Taču jāatceras, ka kaķis labi jūtas arī savvaļā, brīvs no telpām, līdz ar to dabiskos apstākļos nostiprinās arī mīluļa imunitāte. Jāatceras, ka kaķi vajadzētu arī vakcinēt, turklāt tas ir svarīgi arī gadījumos, kad kaķis dzīvo tikai dzīvoklī.

Stress

Foto: AFP/Scanpix
Jebkurš kaķis var izjust stresu, turklāt tas var rasties arī no salīdzinoši nekaitīgām darbībām, kuras cilvēki, iespējams, nemaz nenovērtē. Piemēram, gan jauna ģimenes locekļa, gan dzīvesvietas maiņas dēļ kaķis var izrādīt stresa pazīmes un just diskomfortu, ko saimnieki sapratīs, piemēram, pēc tā, ka mīlulis nokārtojas ārpus kastītes. Plašāk par to lasiet šeit.

Ja kaķis ir radis dzīvot vienā vietā, bet pārceļas uz citu, arī tas var radīt dzīvniekā stresu. Turklāt tas ir attiecināms arī uz kaķiem, kas sākotnēji dzīvojis brīvākos apstākļos, bet nu mitinās dzīvoklī. Saimniekam vajadzētu iepriekš konsultēties ar speciālistu, kas palīdzēs saprast, kā kaķis varētu justies un kā mīluļa pašsajūtu padarīt labāku. Turklāt reizēm kā lielisks palīgs cīņā ar stresu ir kartona kastes, kuras kaķi ir tik ļoti iecienījuši. Plašāk par to lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!