Foto: Shutterstock
Jebkurš kaķa saimnieks noteikti zina, ka mājas mīlulis diezgan ilgu laiku pavada, pucējot savu spalvu. Turklāt reizēm, šķērsojot istabu, kaķis var pat apstāties, lai pakasītu vai patīrītu saniezējušos ausi. Ko darīt, ja četrkājainais draugs pats sevi nemazgā, un kas tam var būt par iemeslu?

Portāls "Pets4homes" piedāvā piecus iemeslus, kāpēc kaķis sevi nemazgā. Turklāt to izraisītāji var būt dažādi, piemēram, vecums un veselības problēmas. Saimniekam gan jāspēj tās laikus novērot un konstatēt, lai varētu nodrošināt pēc iespējas labāku dzīvi savam četrkājainajam draugam.

Kaķis to nav iemācījies

Foto: Shutterstock
Kaķēna pirmās dzīves nedēļas ir īpaši būtiskas, jo to laikā mazais dzīvnieciņš, atrodoties pie mātes, iemācās spert pirmos soļus ceļā uz patstāvīgu dzīvi. Tāpēc ir svarīgi, lai kaķēns netiek par ātru nošķirts no mātes, citādi tiks ietekmēta ne vien spēja kaķēnam pašam par sevi parūpēties, bet arī pasliktināsies imūnsistēma.

Kad mazuļi ir tikko dzimuši un pavada pirmās nedēļas kopā ar savu māmiņu, pieaugusī kaķene savus kaķēnus mazgā pati, taču ar laiku paši jaundzimušie to iemācās darīt. To jaunie dzīvnieciņi apgūst no mātes, vērojot viņu un atkārtojot darbības.

Šī spēja var tikt atņemta kaķēniem, kas ir vai nu pārāk ātri nošķirti no mātes, vai arī viņus ir barojis cilvēks. Mazgāšanās prasmi kaķi var iemācīties arī no saviem sugas brāļiem, vērojot viņus, taču daži kaķi mazgāšanos var arī nesaprast un neiemācīties.

Locītavu problēmas

Foto: Shutterstock
Kad kaķis kļūst vecāks un mierīgāks, mazāk aktīvs, ir iespējams, ka dzīvnieka kauli var likt par sevi manīt. Viens no iemesliem var būt artrīts, kura izraisīto sāpju un diskomforta dēļ kaķim ir grūti pašam sevi mazgāt.

Turklāt, ja kaķis ir mazkustīgs, saimniekam jau laikus vajadzētu novērot, vai kaķis spēj sevi mazgāt un kā viņš to dara. Ja kaķis vairs nespēj mazgāt tās vietas, kuras agrāk regulāri ir mazgājis, vērts konsultēties ar veterinārārstu.

Sāpes locītavās var sarežģīt un padarīt nepatīkamu ne tikai mazgāšanos, bet arī citas darbības, piemēram, ielekšanu gultā, tāpēc ir ticams, ka saimniekam to vajadzētu pamanīt arī brīžos, kad kaķis savu spalvu nemazgā.

Liekais svars

Foto: Shutterstock
Kaķi, kas ēd pārlieku daudz un ir pieņēmušies svarā, saprotams, nevarēs sevi mazgāt tikpat labi, kā kaķis, kas ir slaidāks un lokanāks. Tā būs gluži vienkārši tāpēc, ka mājas mīlulis nespēs aizsniegt visas sava ķermeņa vietas.

Tāpat kritiski jāvērtē gadījumi, kad kaķim ir gan svara problēmas, gan arī, piemēram, kaulu slimības, kuru iespaidā kaķis var sevi nemazgāt vispār.

Saimniekam gan vajadzētu novērot kaķa ēšanas paradumus un izturēšanos, lai pēc iespējas vairāk atvieglotu mīluļa dzīvi. Ja kaķis vairs sevi nemazgā, saimniekam vajadzētu, piemēram, biežāk dzīvnieku ķemmēt, lai mājokli neklātu spalvu kamoli.

Problēmas ar zobiem

Foto: Shutterstock
Arī par kaķa zobiem saimniekam ir jārūpējas, lai arī tas nereti tiek aizmirsts vai arī gluži vienkārši netiek uzskatīts par svarīgu. Tiek vēstīts, ka ap piecu gadu vecumu kaķa mutē parasti parādās dažādas problēmas, tostarp zobu iekaisumi un zobakmeņi. Kaķiem kļūstot vecākiem, šīs problēmas var saasināties un par sevi likt manīt.

Slikta elpa un, piemēram, ēdiena izkrišana no mutes ir pazīmes, kas saimniekam būtu jāņem vērā. Ēdiena sagremošana un uzņemšana ir viena no svarīgākajām dzīves sastāvdaļām gan cilvēkam, gan kaķim. Ja kaķis to nespēj darīt, jāmeklē iemesls. Tāpēc četrkājaino draugu saimniekiem iesaka regulāri pārliecināties, ka kaķis barību spēj sagremot. Par problēmām var liecināt novērojums, ka daudz labprātāk un vairāk kaķis ēd tieši slapjo, nevis sauso barību.

Tāpat uz problēmām mutē un zobos var norādīt arī kaķa nevēlēšanās sevi mazgāt. Lai arī varētu šķist, ka kaķis savu kažoku tikai laiza, būtiska nozīme ir arī zobiem, kas palīdz atšķetināt kādu spalvu kamolu vai iztīrīt ķepu nagus.

Kaķim nav spalvas

Foto: Shutterstock
Protams, nevar mazgāt to, kā nav. Taču arī, piemēram, sfinksu saimnieki redzēs savu mīluli mazgājamies. Mazgāšanās nav saistīta tikai ar spalvu kopšanu, jo kaķis var sevi attīrīt arī no, piemēram, netīrumiem.

Savukārt kaķiem ar garu spalvu var veidoties lielāki un biezāki spalvu kamoliņi, turklāt kažoks biežāk var savelties. Tāpēc arī šādiem kaķiem ir daudz vairāk darba sevis mazgāšanā un savēlušos spalvu kušķu atšķetināšanā. Zinātāji stāsta, ka, piemēram, meinkūna spalva var savelties vietās, kurās spalva teju nekad nesaveļas mīluļiem ar īsāku kažoku.

Arī saimniekam vajadzētu palīdzēt savam četrkājainajam draugam, dzīvnieku regulāri ķemmējot, īpašu uzmanību pievēršot spalvām aiz kaķa ausīm, uz vēdera un arī muguras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!