Dara blēņas, acīs skatīdamies – vai kaķu saimnieki atpazīst šādu darbību? Daudzi četrkājainie draugi mēdz reizēm nogrūst kādu priekšmetu no galda, labi zinot, ka saimnieks viņu vēro un lūdz pat nedarbu tomēr neveikt. Kāpēc kaķiem patīk grūst dažādas mantas no galda?

Vietnē YouTube lielu popularitāti guvuši video, kurā kaķi dara nedarbus, nogāžot no galda pat plīstošus objektus. Protams, tos ir nofilmējuši četrkājaino draugu saimnieki, kuri ar interesi vēro, ko dzīvnieks izdarīs un vai tiešām viņš no galda nogrūdīs, piemēram, stikla glāzi. Kad kaķis tā ir izdarījis, blēņdaris skatās uz saimnieku, par nedarbu nelikdamies ne zinis.

Kā vēsta portāls Care2.com, kaķu ikdienā liela nozīme ir ķepām, ar kuru palīdzību dzīvnieks gan pārvietojas un, piemēram, uzlec uz gultas, gan arī spēlējas, saķerot kādu saimnieka mestu rotaļlietu. Daži no kaķiem pat ir iemanījušies gluži vai bez iemesla pacelt ķepas gaisā, piemēram, kaķenīte Atslēdziņa no ASV.

Tāpat kaķu saimnieki noteikti zina, ka četrkājainajiem draugiem patīk kustība, piemēram, pretī viņiem pavicināts striķītis vai nūjiņa. Mīluļi labprāt to centīsies satvert. Reizēm kaķi mēdz parotaļāties ar kādu uz grīdas atrodamu priekšmetu, piemēram, nokritušu auga lapu vai saimnieka atstātu plastmasas pudeles korķīti, ko dzīvnieks ar ķepu nedaudz pabakstīs. Redzot, ka priekšmets labi slīd, kaķis azartiski metīsies spēlēs.

Foto: Shutterstock

Zināms arī, ka kaķiem patīk gaismu spēles uz sienas, kas rodas, veidojot sauleszaķus. Kaķi, kas reaģēs uz gaismu, labprāt centīsies gaismas staru notvert, aizrautīgi lecot tam pakaļ. Savukārt cits kaķis sekos līdzi mājoklī ielidojušai mušai, cenšoties to ar ķepām satvert.

Taču kas ir tik vilinošs lietu nogrūšanā no galda? Pirmkārt, protams, jāmin neviltota interese par priekšmetu. Kaķi, gribēdami to iepazīt, liks lietā savas ķepas, ar tām maigi pabakstot nezināmo lietu. Ja kaķis redz, ka tā kustas, viņam var būt interese to turpināt darīt, lai redzētu, kas notiks. Tas tiek saistīts ar kaķa mednieka instinktiem un to, ka priekšmetu mīlulis var saistīt ar medījumu, proti, peli.

Kad kaķis spēlējas ar peli, mīlulis nereti mēdz peli atlaist vaļā un skatīties, vai grauzējs turpinās kustēties. Kaķis peli var arī pabakstīt, lai noskaidrotu, vai grauzējs vēl ir spējīgs kustēties. Tādējādi kaķī rodas azarts turpināt spēlēties ar medījumu.

Kad kaķis nogrūž lietu no galda, iespējams, viņu ir ieinteresējusi skaņa, kas rodas, kad lieta nokrīt, vai ātrums, ar kuru tā krīt. Nevar noliegt arī to, ka kaķis sagaida zināmu saimnieka reakciju, kas var būt gan dusmas, gan smiekli. Saprotams, ka saimnieks dzird, ka pret cieto grīdu saplīst stikla glāze, viņš tūdaļ steigsies saprast, kur un kāpēc tas ir noticis. Reizēm kaķi to var darīt speciāli, lai iegūtu tik nepieciešamo saimnieka uzmanību. Turklāt, ja dzīvnieks to nesaņem pietiekamā daudzumā un bieži, kaķis šādus nedarbus var darīt par spīti.

Foto: Shutterstock
Kā šīs darbības labot? Ja saimnieks ir ievērojis, ka viņa mīlulis sācis grūst no galda dažādus priekšmetus, tiek ieteikts turpmāk uzmanīties un īpaši plīstošus un asus priekšmetus uz galda neatstāt. Jāatceras, ka, piemēram, saplīsusī glāze var traumēt kaķa ķepas, līdzīgi kā citi asie priekšmeti.

Tāpat nevajadzētu kaķi biedēt, ja viņš ir uzlecis uz galda. Nav ieteicams uz dzīvnieku arī kliegt. Tā vietā vajadzētu novērst kaķa uzmanību, piemēram, pamest kādu rotaļu bumbiņu vai paspīdināt uz grīdas lāzerīti. Tas veikli novērsīs kaķa uzmanību no galda, īpaši tad, ja saimnieks zina, ka kaķim patīk spēlēties ar sarkano lāzera punktiņu.

Ja saimniekam ir brīvāks brīdis, kopā ar savu kaķi var veikt eksperimentu, lai noskaidrotu – kaķis ir labrocis vai kreilis. Tam nepieciešama vien kāda glāze un ēdiena graudiņi. Plašāk par to, kā veikt šādu eksperimentu, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!