Foto: Shutterstock
Izteikta un palielināta ēstgriba jeb polifāgija dzīvniekam var rasties gan veselības problēmu, gan uzvedības dēļ. Ja kaķītis dienas laikā bieži viesojas pie ēdiena trauciņa un ja saimniekam šāda darbība šķiet pārāk uzkrītoša un nopietna, vērts apdomāt iemeslus, kāpēc dzīvnieks daudz ēd. Iespējamos iemeslus un risinājumus sniedz "Pet-Happy".

Protams, kā jau visāmuzvedības izmaiņām, arī ēšanas paradumu maiņai iemesls var būt veselības problēmas, piemēram, tārpi, diabēts, vēzis un citi. Saimniekam gan vērts ievērot, vai līdz ar palielinātu apēstā ēdiena daudzumu kaķīša svars nemazinās. Tādā gadījumā steidzami jādodas pie veterinārārsta, kas palīdzēs saprast, kas ir pie vainas un kā kaite ārstējama.

Tiesa, nereti gan lielāka apetīte saistāma ar visai saprotamiem un pat paredzamiem notikumiem. Piemēram, laba ēstgriba var būt kaķēniem un tikko dzemdējušai kaķu māmiņai, kurai, protams, jāuzņem visas vajadzīgās uzturvielas, lai spētu pabarot sevi un savus mazuļus.

Pirms minēt daudzus iespējamos iemeslus, kāpēc kaķis daudz ēd, saimniekam jāpadomā īpaši par vienu jautājumu: "Vai mans kaķis saņem pietiekami daudz ēdiena?" Iespējams, kaķītis gluži vienkārši ir izsalcis un nekad nav paēdis, tāpēc steidzas pie ēdiena bļodiņas biežāk, gaidīdams, vai tur nav parādījusies barība.

Foto: Shutterstock
Iespējams, ka saimnieks kaķītim dod mazākas ēdiena porcijas nezināšanas vai piesardzības dēļ, cerēdams, ka tādējādi pasargās dzīvnieku no aptaukošanās. Noteikti vērtīga būs konsultēšanās ar speciālistu, kas pastāstīs, kāda veida pārtika jādod murrātājam un cik lielām jābūt porcijām.

Ieteicams ēdienreizes ieplānot konkrētā laikā, tādējādi kaķis sapratīs, ka tiek barots nevis tad, kad prasa, bet gan tad, kad ir pienācis laiks. Protams, nevajadzētu dzīvnieku spīdzināt un atstāt neēdušu pusi dienas, tāpēc vēlams ēdienreizes nodrošināt vismaz trīs reizes dienā, norāda "Pet-Happy".

Atceries, ka savvaļā kaķi nesēž vis dīvānā un neguļ, dzīvnieki ir raduši pie aktivitātēm un medībām, savas brokastis, pusdienas un vakariņas sagādādami paši. Kaķi nomedī, piemēram, mazu grauzēju, apēd to, pēc tam mazgājas, paguļ, mostas un atkal sāk šo ciklu no jauna. Lai arī laiskošanās tajā ietilpst, zināms, ka katra medību reize prasa fizisko slodzi, kāda arī mājas kaķim ir nepieciešama. Tiesa, viņu vietā par ēdienu parūpējas cilvēks.

Kā mūsdienu kaķis ir iemācījies iegūt ēdienu? Murrājot un ņaudot saimniekam, tieši tik vienkārši! Taču arī pašam kaķim var ļaut pacīnīties par gardumiem un veicināt viņa iesaisti ēdiena ieguvē. Piemēram, ja sauso barību saimnieks glabā kādā bundžā vai kārbā, to var noguldīt guļus un ļaut kaķim ar ķepu "izzvejot" graudiņu pa graudiņam. Arī tas mudinās kaķi līdzdarboties pašam un izdomāt, kā lai barību dabū ārā.

Foto: Shutterstock
Daudzi saimnieki jau šobrīd izvēlas saviem mīluļiem atstāt ar sauso barību sapildītas bumbiņas. Kaķi, ripinot bumbu, var panākt, ka graudiņi birst ārā. Tādā veidā kaķis ir gan pielietojis savu spēku un attapību, gan arī panašķojies ar gardumiem. Turklāt barība nebūs iegūta uzreiz, bet gan ilgākā laika posmā, kas arī veicinās kaķa interesi līdzdarboties. Jāpiebilst, ka šāda nodarbe noteikti neatsver paša saimnieka kopā pavadīto laiku ar savu mīluli, tāpēc regulāra samīļošanās, rotaļāšanās un komunikācija joprojām ir nepieciešama.

Kaķis ņaud, bet saimnieks nevilcinoties viņam paklausa un jau atkal sniedzas pēc barības iepakojuma. Zināma situācija? Jā, kaķis atkal ir panācis savu, turklāt, iespējams, viņš ir iemanījies, ka tādā veidā var ērti iegūt kāroto. "Pet-Happy" iesaka kaķa ņaudēšanu ignorēt. Tiesa, saimniekam ir jāpārliecinās, ka kaķis ņaud, jo grib ēst, nevis tāpēc, ka viņam kas sāp.

Ja kaķis daudz ēd un pieņemas svarā, to nevajadzētu uztvert kā parastu darbību un domāt: "Tā jau kaķi dara." Protams, ja kaķītis ir kastrēts vai ja viņa izturēšanos ietekmē zināmi faktori, pieņemšanās svarā var būt gaidāma, taču citos gadījumos ēšanas paradumu izmaiņas nevajadzētu uztvert kā pašsaprotamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!