Foto: Shutterstock
Tu pārnāc mājās, izņem produktus no iepirkumu maisiņa un pat nespēj attapties, kā četrkājainais draugs jau iekāpis celofāna maisiņā, apgūlies un sācis to grauzt. Pazīstama situācija? Kas maisiņos ir tik vilinošs? Atbildi rod "Vetstreet" un "Pethealthnetwork".

"Es bieži redzu kaķus, kuriem patīk grauzt plastmasu. Pārsvarā tie ir sadzīves priekšmeti," stāsta Eimija Paika, dzīvnieku uzvedības eksperte. Lielākoties kaķi grauž plastmasas pudeļu korķīšus, īsās stieplītes no maizes iepakojumiem, kā arī, protams, celofāna maisiņus. Daži kaķi pat grauž vadus, dažādas virvītes, papīru un audumu, un šī darbība nemaz nav tik parasta. Neēdamu lietu graušanu un ēšanu apzīmē kā perverso apetīti (angļu valodā – "pica"), kad kaķītis ēd ne tikai sev paredzēto barību, bet arī citus priekšmetus.

Kā iemeslu maisiņu graušanai Paika min ne tikai garlaicību, bet arī kaķa veselības problēmas, piemēram, zobu un mutes iekaisumus, kuņģa un zarnu trakta problēmas. Apēstie objekti un pat nelielas daļas no tiem var aizsprostot kaķa barības vadu, izraisot arvien nopietnākas veselības problēmas. Tāpēc, ja novērots, ka dzīvnieciņš ir nograuzis diezgan lielu daļu no maisiņa vai citas lietas un ja turpāk novērojamas, piemēram, izmaiņas kaķa ēšanas paradumos vai izkārnījumos, vēlams konsultēties ar veterinārārstu.

Dzīvnieku eksperte Mišele Bleika norāda, ka kaķi jūt ēdiena klātbūtni maisiņā, kurā tikko bijuši pārtikas produkti, tāpēc atpazīst gardo smaržu un vēlas tai tikt pēc iespējas tuvāk. Ja maisiņā ir bijusi svaiga gaļa, kuru kaķis ēd, un ja tās šķidrums ir iztecējis, ticams, ka kaķis to vēlēsies laizīt, iespējams, pat kost.

Foto: Shutterstock
Protams, Paika nenoraida iespēju, ka kaķītim gluži vienkārši ir garlaicīgi un maisiņš ir kārtējā jaunā lieta mājoklī, kuru jāizpēta. Arī Bleika pauž, ka kaķim var iepatikties čaukstošā maisiņa skaņa, kuras dēļ mīlulis vēlēsies atkal un atkal to atkārtot, graužot maisiņu. Tāpat graušana var būt lieliska alternatīva gadījumos, kad kaķītis ir stresā un uzvedas nemierīgi.

"Ja kaķis ir nemierīgs, maisiņa graušana var būt kā iespēja nomierināties un mazināt trauksmi," saka Paika. Maisiņu graušanu viņa salīdzina arī ar darbībām, kuras stresa gadījumos veic cilvēki. Vai esi ievērojis, ka brīžos, kad esi uztraucies, pirkstos virpini matu šķipsnu vai, piemēram, grauz nagus? Lūk, norāda Paika, tas cilvēku mierina, un līdzīgi ir arī ar kaķiem! "Ja iemesls nav nemiers, maisiņu graušana var būt tas, ko kaķiem vienkārši patīk darīt. Taču arī tad pastāv risks traumēt muti un smaganas, kā arī izraisīt kuņģa problēmas," paskaidro speciāliste.

Kā mazināt vēlmi grauzt maisiņus? Paika iesaka pašam saimniekam veltīt laiku spēlēm ar mājdzīvnieku. Tāpat var ieviest dažādas papildu nodarbes, kuras kaķītis varēs veikt pats, piemēram, iegādājoties attīstošās rotaļlietas. Tad četrkājainais draugs būs nodarbināts. Un, protams, jāpadomā arī par paša saimnieka lomu maisiņa graušanas veicināšanā. Vai atkal to atstāji uz krēsla vai grīdas? Viss, kas ir kaķa acu priekšā, dzīvnieku interesē. Ja nevēlies, lai kaķis jau atkal maisiņa malā atstātu savu zobu nospiedumus un pat izgrauztus caurumus, parūpējies, ka tas neatrodas uz grīdas un ir rūpīgi noglabāts atvilktnē.

Foto: Shutterstock

Jāpiebilst, ka perversā apetīte nesaistās ar maisiņu graušanu vien. Tā var izpausties arī, piemēram, vilnas, apavu auklu, dušas aizkaru graušanā, "Pets.WebMD" atgādina speciālists Nikolass Dodmans. Ir pat novērots, ka kaķi ēd savas kastītes smiltiņas. Visbiežāk perversā apetīte novērojama jaunākos kaķos, lai arī mīluļi pat cienījamā vecumā var būt naski uz neēdamu lietu graušanu un ēšanu. Tiek pat vēstīts, ka šāda apetīte var būt iedzimta, piemēram, Siāmas kaķis un Birmas kaķis biežāk grauzīs dažādus objektus.

Ja dzīvnieks intensīvi grauž kādu lietu, vēlams to aizstāt ar kaķiem paredzētajām rotaļlietām. Tādējādi mīlulis tiks radināts pie savām mantiņām. Taču var gadīties, ka saimniekam jābūt īpaši mundram un jāslēpj visas tās lietas, kuras, nonākdamas kaķa redzeslokā, kļūst par mīluļa mērķi un graušanas objektu. Ja saimniekam rodas šaubas par to, vai viņa mājdzīvniekam viss ir kārtībā un vai maisiņu un citu lietu graušana un apēšana nekaitē veselībai, jāvēršas pie veterinārārsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!