Foto: Shutterstock
Vai kaķis aiziet prom no mājām, lai dotos mūžībā? Šis jautājums nodarbina daudzu kaķu saimnieku un citu cilvēku prātu. Tik tiešām – tie saimnieki, kuru mīlulis bijis jau gados, apstiprinās, ka viņu kaķītis visai burtiskā nozīmē devies mūžībā un aizgājis no mājām. Taču – vai tas tā tiešām ir?

Lai arī gribētos domāt, ka uz šo jautājumu ir skaidra atbilde, tā nebūt nav. Pat veterinārārstiem un dzīvnieku speciālistiem kaķa aiziešana no mājām joprojām ir mīkla. Protams, jāņem vērā, vai kaķis vispār var aiziet no savām mājām, jo, piemēram, no dzīvokļa to būtu daudz grūtāk izdarīt, bet lauku kaķim brīva piekļuve ārpasaulei ir teju visu laiku.

Angļu zoologs Desmonds Moriss grāmatā "Cat World: A Feline Encyclopedia" rakstījis, ka kaķi nāvi neuztver kā cilvēki, viņiem tā nav zināma. Protams, kaķi dzīves beigās un īpaši pēdējās tās dienās var justies slikti un mēģināt rast kādu vietu, kur atpūsties, taču tā zvēriņi dara, jo dabā vājākie pārstāvji ir īpaši apdraudēti, vēsta "Cat World". Tumšāka, nemanāma stūrīša atrašana kaķi var pasargāt no ļaunuma, un mīlulis instinktīvi nevar atļauties izrādīt vājumu un veselības problēmas. Kā līdzīgs piemērs tiek minētas kaķēnu dzemdības, kad māmiņa cenšas atrast vietu, kur viņai neviens netraucētu un kur varētu mierīgi laist pasaulē mazuļus. Tāpēc mazos peļu junkuriņus reizēm gadās atrast, dzimušus pašās neparastākajās vietās.

Iejūtoties kaķa ādā, ir pavisam saprotams, kāpēc mīlulis vēlas būt viens. Vai atceries, kā jūties pats, kad tevi nomoka kāda slimība, ir augsta temperatūra, sāp galva un pašsajūta nemaz nav tā labākā? Tu taču nevēlies atrasties draugu kompānijā un troksnī, tā vietā izvēloties gulēšanu dīvānā vai gultā un mieru. Iespējams, to pašu cenšas atrast arī kaķītis. Internetā rodamos forumos lasāms, kā kaķu saimnieki izsakās par savu mīluli. Mazāk ēd un dzer, kļūst apātiskāki, nemeklē kontaktu ar cilvēku, arī ņaud. Katrs gadījums gan ir atšķirīgs, un ne visi kaķi cenšas pazust no cilvēka acīm.

Foto: Shutterstock

Tieši tas, ka daudzi jo daudzi saimnieki ir redzējuši kaķa nāvi "vaigā", rada neticību apgalvojumam, ka kaķi aiziet no mājām, lai mierīgi dotos mūžībā. Tāpēc jāatceras, ka neatgriešanos no prombūtnes var ietekmēt arī daudzi citi faktori, īpaši, ja dzīvo laukos, taču tas var attiekties arī uz trauksmaino dzīvi pilsētā. Laukos vai piepilsētā, kur kaķītis tiek izlaists pastaigām svaigā gaisā, mīlulis var saskarties arī ar dažādiem šķēršļiem. Diemžēl daudzi mīluļi pastaigas laikā var arī pamatīgi ciest, piemēram, viņi var sadurties ar kādu automašīnu, saplēsties ar citu kaķi vai kļūt par upuri kāda suņa (īpaši klaiņojoša) nagos. Ja tā ir noticis un ja kaķītis pats saviem spēkiem vairs nespēj atrast ceļu uz mājām, protams, viņš savvaļā var pavadīt vairākas dienas, kuru laikā saimnieks jau noteikti prātā būs pārcilājis "Kaķītis aizgāja, lai nomirtu" iespējamību. Ja kaķītis ir pazudis ilgāku laiku, ticams, ka iespēja būs pārvērtusies par realitāti.

Viens no skumjākajiem aspektiem kaķa ilgajā prombūtnē un, iespējams, jau faktā, ka mīlulis devies uz citiem medību laukiem, ir tas, ka saimniekam nav bijusi iespēja no sava četrkājainā drauga atvadīties. Ja kaķītis mirst mājās, saimnieks viņa veselības stāvokļa maiņu var ievērot un, konsultējoties ar speciālistu, saprast, kā labāk rīkoties, lai atvieglotu mīluļa ciešanas. Iespējams, kāds saimnieks izvēlēsies par labu dzīvnieciņa iemidzināšanai, taču cits būs klāt brīdī, kad mīluļa sirsniņa pati pārstāj pukstēt. Taču tie cilvēki, kuru kaķītis pēdējoreiz redzēts vien tad, kad no rīta palaists kārtējā brīvsolī, pēkšņo zaudējumu var izjust ļoti sāpīgi. Dzīvnieku speciāliste Sjū Dosone "Your Cat" atgādina, ka kaķa aiziešana no mājām nav cilvēka vaina: "Ir svarīgi apzināties, ka šādu kaķa uzvedību viņa dzīves beigās neesat ietekmējuši jūs." Arī viņa to saista ar kaķu dabisko tieksmi pasargāt sevi, ja pašsajūta ir slikta, un mēģināt rast vietu, kur patverties.

Foto: Shutterstock

"Feline CFR" informē, ka paslēpšanās ir viena no pazīmēm, kas raksturo kaķīša dzīves beigas. Tuvojoties pēdējiem mirkļiem, mīlulis centīsies rast tumšu, ēnainu vietu, kur viņš ir grūtāk pamanāms. Saprotams, kaķiem, kas dodas pastaigās ārā, šādas vietiņas noteikti izdosies atrast, tāpēc saimniekiem varētu būt grūtāk viņus atrast. Taču šis ir faktors, kam jāpievērš īpaša uzmanība, proti, ja kaķītis ilgstoši nav nācis mājup, vērts apstaigāt tuvāko apkārtni, gravas, mežmalas, pat vietas, kuras redzot, saimnieks nosaka "Nē, diez vai viņš šeit būs!". Bieži vien, nevēloties pieņemt domu, ka kaķītis var būt devies mūžībā, cerība ir tā, kas saimniekus vēl kaut nedaudz iedvesmo meklēt savu kaķīti. Tāpēc par ļaunu nenāks arī tuvējo patversmju apmeklēšana, lai pārliecinātos, vai kaķītis gadījumā nav atrasts un nogādāts tur. Iespējams, ka kaimiņi kaķi ir manījuši, tāpēc nekautrējies apvaicāties.

Kaķīša zaudējums ir smags notikums, kas skar visus ģimenes locekļus. Mājas mīlulis, kurš kopā ar ģimeni pavadījis vairākus gadus, noteikti ir iekarojis īpašu vietu saimnieka sirsniņā, tāpēc, saprotams, pēkšņa kaķīša zaudēšana ir liels pārbaudījums. Taču saimniekam noteikti nevajadzētu sevi šaustīt un vainot pie tā, ka kaķītis palaists ārā no mājas. Lai arī ir dzirdēti stāsti par to, ka kaķis pārnāk mājās pat pēc vairākām nedēļām un mēnešiem, ne vienmēr tas tā notiek. Taču sāpēm par mīluļa zaudēšanu nevajadzētu nomākt sirsnīgās atmiņas par kopā pavadīto laiku un mīlestību, ko saimnieks un kaķītis sniedza viens otram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!