Foto: Shutterstock
Nereti suņu vai kaķu saimnieki izvēlas rīkoties tā, kā ir pieņemts sabiedrībā vai kā cilvēki ir dzirdējuši citus sakām. Tādējādi nostiprinās mīti, kas nebūt nav patiesi, taču saimnieki joprojām turpina tiem ticēt. Tāpēc "Care2" un "Vetstreet" apkopoti pāris mīti par mājas mīluļu veselību.

Pietiek vien ar pāris atblusošanas reizēm siltā laikā

Lai arī ne vienmēr suns vai kaķis būs pakļauts siltiem laikapstākļiem, kad blusas, ērces un citi kaitēkļi pamostas un apdraud kā cilvēkus, tā dzīvniekus, speciālisti iesaka par sava mīluļa pasargāšanu padomāt jau visa gada garumā.

Foto: Shutterstock

Jā, mazie kaitēkļi lielā daudzumā rodas pavasarī un vasarā, taču tas nenozīmē, ka arī turpmāko mēnešu laikā par atblusošanu var aizmirst. Iesakāms nepieciešamos medikamentus lietot visu gadu. Nav nemaz tik viegli paredzēt, ka, piemēram, ziemā nepastāv nekādi riski mīluļa veselībai. Turklāt reizēm kaitēkļi tiek ienesti no ielas ar apaviem, apģērbu un citām lietām.

Turklāt parazīti var ietekmēt mīluli pat tad, ka kaķītis vai suns dzīvo iekštelpās. Ja vēlies būt pilnībā pārliecināts par sava četrkājainā drauga veselību un esi gatavs uzzināt visu nepieciešamo informāciju par to, kā saglabāk kaķa vai suņa veselību labākajā kārtībā, konsultējies ar veterinārārstu.

Suņa kastrēšana padarīs viņu par mīkstmiesi

Foto: Shutterstock

Tiek vēstīts, ka suņu saimnieki bieži vien baidās kastrēt savu mīluli, domājot, ka suns pēc tam izturēsies dīvaini, zaudēs suņiem raksturīgās īpašības un nepavisam vairs nebūs tas jaukais suns, kāds bija agrāk. Īpaši tad, kad kastrēts tiek šķirnes suns, saimnieki uzskata, ka, piemēram, medību suns zaudēs savu dziņu un spēju kritiski vērtēt situācijas.

Taču speciālisti uzkata, ka laikus veikta operācija var pat samazināt suņa agresivitāti, taču nekādā veidā neietekmēs pārējās sunim raksturīgās darbības un īpašības.

Suņa kastrēšana var pat palīdzēt samazināt prostatas problēmas un vēža iespējamību.

Ārpus kastītes kaķi nokārtojas tāpēc, ka ir ietiepīgi

Foto: Shutterstock
Vai esi kādreiz aizdomājies, ka "dāvaniņa", ko kaķis aiz sevis atstājis tavā gultā, ir tādēļ, ka mīlulis ir riebīgs un iespītējies? Ja tā, tad apdomā arī tādu iespējamību – kastīte ir palikusi netīrīta jau labu laiciņu, vai kaķim ir veselības problēmas.

Lai arī reizēm tiešām kaķi urinējot iezīmē savu teritoriju, ne vienmēr nokārtošanās gultā un citās nepiemērotās vietās nozīmēs, ka kaķis izrāda savu raksturu. Pie vainas var būt arī veselības problēmas, piemēram, nierakmeņi, grūtības urinēt un citas.

Ja šādu darbību – nenokārtošanos kastītē – novēro ilgstoši, vērsies pie veterinārārsta. Ja viņš apstiprinās, ka ar veselību viss ir kārtībā, padomā, vai kaķīti neietekmē citi faktori, piemēram, jauna ģimenes locekļa (bērna vai cita dzīvnieka) parādīšanās. Arī tad, ja ģimene kopā ar savu mīluli pārceļas uz jaunu dzīvesvietu, var rasties stress, kā ietekmē kaķītis nokārtosies visur citur, izņemot kastītē.

Un, protams, atceries, ka kastīte regulāri jātīra. Kaķis noteikti negrib atrasties vidē, kas allaž ir netīra.

Plašāk par to, kāpēc kaķi nenokārtojas kastītē, lasiet šeit.

Nav nepieciešams regulāri tīrīt mīluļa zobus

Foto: PantherMedia/Scanpix
Jā, šis nu ir pienākums, ar kuru suņu un kaķu saimnieki, šķiet, grēko visvairāk. Vai tiešām jātīra kaķa zobi? Bez tā taču var iztikt. Izrādās, tā nemaz nav, un zobiņi būtu jātīra, vēlams, katru dienu.

Arī kaķa un suņa zobiem, līdzīgi kā cilvēkam, var izveidoties aplikums, zobiņi var iekaist, un vecumdienās kaķītis var būt jau teju vai bez zobiem. Turklāt, ja laikus neparūpējas par mutes dobuma higiēnu, var rasties problēmas ne tikai ar zobiem, bet arī smaganām.

Protams, kaķim ne vienmēr patīk, ja saimnieks pieskaras viņa mutei, kur nu vēl mēģina iebarot kādu vitamīnu, tāpēc jāatzīst, ka zobu tīrīšana arī var nebūt visai patīkams pasākums. Taču, ja to sāk darīt jau no kaķa mazotnes, ar laiku mīlulis kļūs tolerants un šo darbību pacietīs.

Vislabākais veids, kā izrādīt mīlestību, ir piebarot četrkājaino draugu

Foto: Shutterstock
Aizkustinošais acu skatiens, žēlabainā ņaudēšana, murrāšana un staigāšana gar kājām – vai tas uzreiz liecina, ka laiks pusdienām? Lai arī reizēm šķiet, ka gan suns, gan kaķis allaž ir izsalkuši, patiesībā viņu ēdienkartei cītīgi jāseko līdzi.

Ja pārāk daudz barosi savu mīluli ne tikai ar brokastīm un pārējām ēdienreizēm, bet arī ar našķiem, nebrīnies, ja suns vai kaķis pieņemsies svarā. Aptaukojušies dzīvnieki var iedzīvoties vēl lielākās veselības problēmās, kuras savas labās sirds dēļ būsi radījis pats. Ja nezini, kā pareizi barot savu mājdzīvnieku, konsultējies ar veterinārārstu vai, ja tas ir šķirnes dzīvnieciņš, audzētāju, kas vislabāk spēs pateikt, kāda veida barību sunim vai kaķim dot un cik reizes dienā tas jādara.

Bieži vien našķus saimnieks dod tad, kad suns, retāk arī kaķis, izdara ko labu, piemēram, izpilda saimnieka komandu. Taču, ja našķi kļuvuši jau par uzstājīgu suņa vēlmi paēst, apsveriet iespēju reizēm našķa vietā suni gluži vienkārši paslavēt. Nesenā pētījumā noskaidrots, ka suņi cilvēka uzslavas pat vērtē augstāk par našķiem. Tādā veidā būsi suni iepriecinājis un pasargājis no veselības problēmām.

Suns kasa ausis tāpat vien

Foto: Shutterstock
Lai arī reizēm iemesls auss kasīšanai var būt šķietami nevainīga nieze, ja novēro, ka mīlulis to dara uzkrītoši bieži, noteikti pievērs sunim uzmanību. Iespējams, auss niez tāpēc, ka tajā ir radusies infekcija.

Ausu ērcīte, vidusauss iekaisums, alerģija, baktērijas un citas problēmas var izraisīt niezi, un tāpēc suns tik naski cels augšā kāju un kasīs ausi. Kā to vērst par labu? Noteikti nerīkojies viens. Labāk konsultējies ar veterinārārstu, kurš noteiks, kas tā ir par kaiti, un ieteiks labākos medikamentus problēmas ārstēšanai.

Būtiski ir jau laikus pamanīt, ka suns intensīvi kasās, lai infekcijas nevērstos plašumā. Tādējādi tās būs ērtāk un, iespējams, ātrāk ārstējamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!