Foto: Shutterstock
Tagad, kad bērniem skola beigusies, kalendārā redzams pirmais vasaras mēnesis un daudziem atvaļinājumi jau klāt, īstais laiks kopā ar ģimeni, draugiem vai vienam pašam, meklējot iedvesmu un atpūtu, doties dabā. Lai atklātu brīnumus, nav jābrauc tālu – vien jāatver acis un jāpaskatās apkārt, jo tepat ir gan klintis un avoti, gan brīnišķīgas upes, purvu ezeri, dabas takas un skatu torņi.

Pēdējā laikā atklāti arī daudzi jauni dabas tūrisma objekti – torņi, takas, piebraucamie ceļi un tiltiņi, ko vērts apmeklēt. Vairāk par tiem lasiet šeit.

Lai labāk izvēlētos brīvdienu maršrutu, iespējams, noderēs kāda no bezmaksas aplikācijām, kurās var gan izveidot maršrutus, gan atrast interesantus dabas objektus vai pārbaudīt savus atradumus.

Piemēram, jaunajā Dodies.lv aplikācijā pieejama karte, kas attēlo vietas, kur doties pastaigās pie dabas. Tur atrodamas pārgājienu takas, piknika vietas, telts vietas, putnu torņi un velomaršruti, teikts tās aprakstā. Kartē atzīmēti objekti ar aprakstiem. Daudziem pievienotas arī fotogrāfijas. "Pārsvarā ir iekļautas nekomerciālas vietas, izņemot, ja norādīts citādi. Vietām, kuras esam apmeklējuši paši, ir arī bildes un plašāks apraksts. Dati ievākti no dažādiem avotiem: Dabas aizsardzības pārvaldes, Latvijas valsts mežu, pašvaldību mājaslapām. Liela daļa ir pārbaudīta dzīvē, tās kartē un tabulā ir iekrāsotas zaļas," teikts aprakstā. Vairāk lasiet šeit.

Tāpat, ja vēlaties braukt uz kādu no dabas parkiem, varētu noderēt Dabas aizsardzības pārvaldes izstrādātā mobilā aplikācija "Dabas tūrisms", kas viedtālruņu un planšetdatoru lietotājiem būtiski atvieglos apskates objektu, piemēram, taku, skatu torņu, atrašanu dabā, kā arī sniegs detalizētu informāciju par objektu pieejamību un citiem tūrisma pakalpojumiem. Aplikāciju var atrast šeit.

Savukārt Vidzemes piekrastes pašvaldību tūrisma informācijas centri pērn sadarbībā ar "Karšu izdevniecību "Jāņa sēta"" sagatavojuši mobilo aplikāciju piekrastes novadu apceļotājiem – "Vidzeme Coast". Aplikācija pieejama latviešu, krievu un angļu valodā un tajā iespējams atrast informāciju par 676 objektiem un pakalpojuma sniedzējiem Alojas, Carnikavas, Limbažu, Salacgrīvas un Saulkrastu novados, informē tās izstrādātāji.

Bet, ja interesē mierīga dabas vērošana, noderēs putnu vērošanas torņu karte, ko izveidojis un pārbaudījis ceļotājs un dabas draugs Juris Smaļinskis. To meklējiet šeit.

Lai izvēlēties būtu vieglāk, esam apkopojuši interesantu un apskates vērtu objektu un maršrutu idejas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!