Foto: Shutterstock
Drūmo noskaņojumu, kas laiku pa laikam mēdz pārņemt drēgnajās rudens dienās, var aizgaiņāt ceļojums ārpus ikdienas un jauni iespaidi. Nevajag pat doties tālu, lai sajustu citu zemju elpu un kaut nedaudz izrautos no ikdienas. Kāpēc gan brīvdienās neaizbraukt uz kaimiņzemi?

Piedāvājam starptautiskā pasažieru pārvadātāja "Lux Express" apkopotos ieteikumus par to, ko šogad aplūkot Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

Kinoteātris ‘Pasaka Cinema Boutique’

Īpašu vizuālo un kultūras baudījumu iespējams gūt kinoteātrī "Pasaka Cinema Boutique", kas ierīkots pašā vecpilsētas sirdī. Atšķirībā no tradicionālajiem kinoteātriem, kur, graužot popkornu, pārsvarā skatāmas jaunākās Holivudā veidotās filmas, šeit kino gardēžus priecēs īpaši atlasītas dažādu žanru un dažādu stilu alternatīvā kino filmas. Tā, piemēram, iespējams skatīties gan nekomerciālus mākslas darbus, gan pasaulē labākos un atzītākos reklāmu rullīšus to oriģinālvalodā.

Jau ēkas āriene, kurā ierīkots "Pasaka Cinema Boutique", atšķiras no ierastajām kinoteātru fasādēm – spožu neona gaismu un izkārtņu vietā iestādes sienu grezno stilīgs, sirreālistiskā noskaņā ieturēts gleznojums.

Tāpat par māksliniecisku un brīvu atmosfēru padomāts arī teātra iekšienē – skatoties filmas, iespējams malkot vīnu un par sēdvietu izvēlēties mīkstos un ērtos pufus. Ierastā filmas seansa cena šeit ir 4 eiro par biļeti.

Vairāk informācijas šeit.

Džeza festivāls ‘Vilnius Mama Jazz’

Festivāls norisinās no 15. līdz 19. novembrim, un tā laikā klausītājiem tiek piedāvāti dažādi džeza mūzikas stili un tendences. Festivāla pirmsākumi meklējami pirms 15 gadiem, un laika gaitā tam izdevies piesaistīt arvien vairāk un arvien lielākas mūzikas zvaigznes, kas, tāpat kā arī vietējie džeza meistari, veido koncertu programmas.

Starp džeza pasaules zvaigznēm, kas šogad piedalīsies "Vilnius Mama Jazz", minami tādi grandi kā Čiks Korea (Chick Corea), Džons Maklaflins (John McLaughlin), Bils Evanss (Bill Evans), kā arī vēl vesela virkne talantīgu un spilgtu mākslinieku no Eiropas, Amerikas un Āzijas. Festivāla laikā koncerti norisinās vairākās vietās – Kongresa zālē, Lietuvas Nacionālajā drāmas teātrī un Krievu drāmas teātrī. Tāpat arī katru dienu pēc koncertiem norisināsies džema sesijas (jam sessions) mūzikas klubā "Tamsta" un viesnīcā "Holiday Inn Vilnius".

Vairāk informācijas šeit.

Elpu aizraujošs skats un Fuko svārsts

Foto: Shutterstock

Viļņas Universitāte ir viena no Austrumeiropas vecākajām universitātēm. Tā izslavēta ar savu senatnīgo skaistumu un dažādo arhitektūras stilu sajaukumu. Vijoties lielākiem un mazākiem labirintiem, universitātes kompleksā apvienotas gan baroka manierē celtas ēkas, gan gotikas un klasicisma paraugi. Universitātes iekšpagalmā iekļaujas arī Svētā Jāņa baznīca, kas veido daļu no Viļņas Universitātes muzeja.

No šīs baznīcas paceļas visaugstākā (68 m) torņa smaile Viļņas vecpilsētā. Šeit iekārtots skatu tornis, no kura paveras elpu aizraujošs skats pār visu Viļņu.

Tāpat baznīcā iespējams aplūkot arī arhitektūras mantojumu un senas, pat 12. gadsimtā radītas, gleznas. Savukārt tās zvanu torņa 2. stāvā ierīkots Fuko svārsts – ierīce, ko izmanto, lai pierādītu Zemes griešanos.

Pirmais šāda svārsta demonstrējums notika 1851. gadā, bet mūsdienās tie uzstādīti vairākās universitātēs un zinātnes muzejos.

Dzintara muzejs-galerija

Foto: Shutterstock

Lai gan mums, Latvijā dzīvojošajiem, varētu šķist, ka par dzintaru zinām visu un viss ir redzēts, tā nebūt nav – par to iespējams pārliecināties Viļņas Dzintara muzejā-galerijā. Pirmkārt, jau pati muzeja atrašanās vieta ir uzmanības vērta – tas ierīkots skaistā baroka stila ēkā, kas celta 17. gadsimtā.

Un, protams, pati kolekcija – tajā ietilpst gan trīs kilogramu smagi dzintara gabali, gan zaļš un pat zils dzintars, tāpat arī citas šī "saules akmens" izpausmes formas. Papildus iespējams arī vairāk uzzināt par to, kā šis dabas veidojums radies, kā tas ticis izmantots gadsimtu gaitā, un vērot dzintara apstrādes procesu, ko turpat demonstrē mākslinieks.

Skaistuma meklētājiem

Foto: Shutterstock

Brauciens uz Viļņu var izvērsties arī par modes piedzīvojumu. Šeit atrodami gan lielu, zināmu zīmolu "outlet" veikali, gan arī mazi veikaliņi, kuros īpaši plašā klāstā pieejama kāda noteikta prece. Tā, piemēram, Trāķu (Trakai) ielā ir specializēti zeķu, cimdu, veļas veikali, tāpat šajā ielā atrodams arī dizaineru radītu kurpju "outlet" veikals, kur skaistus un kvalitatīvus apavus iegādāties par draudzīgākām cenām.

Arī tiem, kam laiku pa laikam patīk ieklīst kādā humpalu bodītē vai antikvariātā, Viļņa būs īstā vieta meklējumiem – šeit aizgājušo gadu šarmu iespējams noķert, gan iegādājoties antikvārus interjera priekšmetus, dažādu laikaposmu grāmatas un skaņu plates, gan savā īpašumā iegūstot retro modes preces.

Par klasiskajiem Viļņas apskates objektiem, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!