Foto: DELFI
Viļņa ir iecienīts īsu brīvdienu pavadīšanas galamērķis latviešiem, bet daudzi, iespējams, nemaz nezina, ka turpat pilsētas pievārtē ir brīnumskaists dabas parks ar vēsturiskās izziņas taku, atpūtas parku un iespaidīgajiem Pūčkoru atsegumiem, kuru nosaukums nedaudz atgādina vietvārdus stāstā par Hariju Poteru.

Uz dabas parku ērti nokļūt ar privāto auto vai arī ar sabiedrisko transportu – 74.autobusu. Jābrauc no Zaļā tilta (Žaliasis tiltas) pieturas Viļņas centrā līdz Paviļņas reģionālajam parkam (Pūčkorių atodanga). Izkāpjot nedaudz jāpaiet atpakaļ, kur ir Pūčkoru vēsturiskās izziņas takas sākums.

Kā teikts Viļņas tūrisma informācijas centra mājaslapā, taka ir četrus kilometrus gara, un galvenais apskates objekts šeit ir Pūčkoru atsegumi. Krauja Viļņas upes ielejā ir iespaidīga – 65 metrus augsta (173 metri virs jūras līmeņa) un 260 metrus plata. Šeit izveidots arī skatu laukums, no kura paveras iespaidīgs skats uz straujās upītes izgrauzto ieleju, Lietuvas krāšņāko krauju un apkaimes mežiem. Šis unikālais dabas objekts 1974. gadā tika pasludināts par ģeoloģisko dabas pieminekli. Pūčkoru atsegumu izveidojuši pēdējie ledāji un Viļņas upes straume. Ejot pa taku, nomaldīties nevar, jo ik pēc 100 metriem ir laukakmens, uz kura ir atzīmes par noietajiem ceļa posmiem un virzienu, kurp jādodas tālāk.

Taka arī tālāk ved gar straujo upi, un iespējams atsegumus aplūkot no apakšas.

Foto: DELFI

Viļņas upītes līkuma labajā krastā 19. gadsimta vidū francūzis Karols de Vims uzbūvējis brīnišķīgas mūra ūdensdzirnavas ar visām iekārtām, kā arī citas ražošanas un saimniecības ēkas. Mūsdienās te iekārtots grandiozs atpūtas un izklaides centrs "Belmonto dzirnavas", kas ir iecienīta pilsētnieku atpūtas vieta. Tur ir gan brīnišķīgi ūdenskritumi, gan kanāli, dīķīši un jauks atpūtas parks, kas īpaši vasarā ļauj pavadīt laiku gan iekštelpās, gan ārtelpās. Arhīva avoti teic, ka atseguma pakājē Pūčkoru (Puškarņas) muiža pastāvējusi jau 14. gadsimtā, taču līdz šodienai saglabājies tikai 18. un 19. gadsimta sākuma muižiņas ēku komplekss, kas izvietojies abpus Viļņas upei. Pie upes ir arī saules pulkstenis.

Foto: DELFI

Takas nobeigumā atrodas Pūčkoru pilskalns – no tā arī paveras gleznains skats.

Taka atrodas Paviļņas reģionālajā parkā (Pavilnių regioninis parkas). Līdzās tai iekārtoti atpūtas laukumiņi ar soliņiem un informācijas stendi. Ziemas prieku cienītājiem noderēs informācija, ka parkā ir arī slēpošanas trase "Liepkalnio slidinejimo trasa". Šī ir Viļņas iedzīvotāju iecienītākā aktīvās atpūtas vieta ziemā.

Vairāk informācijas: vilnius-tourism.lt

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!