Foto: Privātais arhīvs

Viena lieta ir ezotērika, garīgās prakses un gluži cita – dienišķā maize vai hamburgers? Nekā nebija – šīs abas jomas nav nodalāmas, un arī ēdiens nosaka to, kādās vibrācijās dzīvojam. Vienkāršāk – kā jūtamies, caur kādu prizmu vērojam sevi un pasauli. Par to uz sarunu aicinājām Svami Višvašaradaanandu, "Bhajan Cafe" saimnieku.

Kā izpaužas saikne starp pārtiku un vibrāciju, ko tā sevī nes?

Viss Visums ir veidots no enerģijas – katru lietu, priekšmetu, dzīvu būtni caurstrāvo šī enerģija. Tādējādi enerģija tiek gan uzņemta, gan atdota. Vispārzināms fakts, ka enerģija iedarbojas visos līmeņos: fiziskajā, mentālajā, emocionālajā un garīgajā.

Barību cilvēks uzņem, lai pārstrādātu to enerģijā, pateicoties kurai tiek darbināts mūsu ķermenis, tajā skaitā smadzenes. Tātad šī uzņemtā un pārstrādātā enerģija iedarbojas fiziskajā un mentālajā līmenī – un no tā pavisam loģiski izriet, ka arī emocionālajā un garīgajā.

Kolīdz zinām un pieņemam šo patiesību, tā automātiski saprotam, ka uzņemtā enerģija iedarbojas arī uz mūsu emocijām, sajūtām, noskaņojumu. Niknums, dusmas, bēdas, sāpes iedarbojas graujoši. Mīlestība, pozitīvas domas, miers, labestība – piepilda, nomierina, uzlādē labvēlīgi. Tāpēc svarīgi, kādos apstākļos pārtika radīta, radusies, bet vēl svarīgāka ir cilvēka tiešā ietekme uz tās gatavošanu, jo gatavošanas procesā jebkuru enerģiju var transformēt – gan pozitīvā, gan negatīvā.

Gatavojot maltīti satraukumā, dusmās, kaut arī izmantojot veselīgus, dabiskus produktus, daļa negatīvās enerģijas noteikti tiks nodota tam, kas to ēd. Protams, ja esam līdzsvaroti, mēs tiksim galā ar šo neharmonisko enerģiju un transformēsim to paši, tomēr ikdienā uzturēt līdzsvarā savu veselību visos līmeņos daudz vieglāk būtu, apzināti lietojot visos līmeņos maksimāli pilnvērtīgu barību.

Sliktā noskaņojumā nevajag ne gatavot, ne ēst?

Aicinu nebūt fanātiskiem un uz visu savā dzīvē skatīties ar veselīga saprāta mērauklu, taču piedomāt, vērot un analizēt sevi saistībā ar uzņemto pārtiku ir liels solis pretī laimīgākai, mierīgākai un pilnvērtīgākai dzīvei. Visas enerģijas Visumā un mūsos eksistē mijiedarbībā, līdzpastāv cita citai. Pozitīvais nevar pastāvēt bez negatīvā un otrādi. Taču jāpievērš uzmanība tieši līdzsvaram starp šiem abiem. Tāpēc pieturēties pie disciplīnas, attīstīt jutīgumu garīgajā praksē noteikti palīdzēs viegla, veģetāra, veselīga pārtika.

Citreiz – tieši otrādi – nepieciešams būt aktīvākiem, paveikt daudz praktisku lietu, un tad nepieciešams enerģijas lādiņš vai pat "piezemēšanās". Atkal to varam panākt ar konkrētu pārtiku, piemēram, iedzert apelsīnu sulu, kas uzmundrina, vai uzēst ceptus kartupelīšus, lai izietu no pārlieku meditatīva noskaņojuma.

Kādus produktus ēdot, mēs uzpildām labu – vērtīgu enerģiju? Kādi produkti dod graujošu enerģiju?

Produktus, kas auguši saulē, kas nav ne ķīmiski, ne ģenētiski modificēti, kas audzēti/gatavoti ar Mīlestību, tādi, kuri nav radīti vai radušies vardarbības ietekmē (dzīvnieku izcelsmes produkti).

Graujošu enerģiju sniedz ķīmiski, neveselīgi produkti, vardarbībā radušies un ar niknumu, dusmām, negatīvām domām, noskaņojumu, uztraukumu pagatavoti.

Piemēram, iesakām uzturā lietot mango. Tam piemīt maiga, augstas vibrācijas enerģija.

Kā var noteikt, ka ēdiens ir gatavots ar mīlestību? Jo teorētiski tā var reklamēties jebkura kafejnīca...

Tikai un vienīgi novērojot savas personiskās izjūtas pēc maltītes, kā arī maltītes laikā. Vērojot sevi, var sākt pielāgoties tam, ko priekšā saka ķermenis – kas viņam nepieciešams un ar ko viņš ir vai nav apmierināts. Mīlestību nav iespējams aprakstīt ar vārdiem vai izskaidrot racionāli – to var tikai sajust, izjust, pieredzēt. Tāpēc katra kafejnīca un restorāns var lietot vārdus "pagatavots ar mīlestību", bet tieši katra klienta izjūtas, ienākot šajā vietā, novērojot savu fizisko, mentālo, emocionālo un garīgo pašsajūtu ēdiena uzņemšanas laikā, kā arī pēc tam, norādīs sniegtās Mīlestības devu.

Tas tiešā veidā saistīts arī ar sāta sajūtu. Citreiz ēdam, bet nejūtam sātu vai it kā paēdam ļoti sātīgi, pat pārēdamies, bet pēc neilga laika atkal jūtamies izsalkuši. Tātad – esam apēduši enerģētiski tukšu, barību. Tieši tāpat arī ar smaguma sajūtu pēc ēšanas – vai nu esam apēduši tieši tajā brīdī nepiemērotu pārtiku, vai arī tā bijusi piepildīta ar smagu enerģiju.

Kādus īpašus, iepriekš varbūt nezināmus ēdienus varēs nobaudīt festivālā "Destiny's Gift"?

Īpaši un nezināmi ēdieni ir ļoti abstrakts jēdziens – tādēļ, ka šobrīd daudzi cilvēki aizraujas ar ēdienu gatavošanu, izmēģina dažādu tautu virtuves, lieto daždažādus eksotiskus produktus, garšvielas, ko viegli nopirkt arī Latvijā. Savukārt pārējos varam pārsteigt ar mums jau par ikdienu kļuvušām lietām – piemēram, Indijā populāro Chai Masala. Ja kāds no ēdējiem Chai Masala gatavo mājās – lai nāk padalīties ar saviem gatavošanas noslēpumiem!

Varu tikai teikt, ka mūsu galvenais mērķis ir pabarot festivāla apmeklētājus ar enerģētiski pilnvērtīgu ēdienu – uzdāvināt daļiņu Mīlestības. Piedāvāsim gan siltos ēdienus, gan saldumus, gan dzērienus.

Ievēroju, ka jūs vārdu "Mīlestība" rakstāt ar lielo burtu...

Jo mēs, "Bhajan Cafe", vēlamies uzsvērt tieši beznosacījumu Mīlestību. Mīlestību bez robežām, kura plūst un strāvo cauri ikvienam un it visam, neatkarīgi no dzimuma, tautības, reliģiskās piederības vai kultūras. Citi to sauc arī par Dievišķo Mīlestību – Mīlestību, ar kādu mūs mīl Dievs: pilnīgi visus un pilnīgi vienādi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!