Veselības pamats ir dzīvesveids – labākā dziedniecības metode ir putra brokastīs un pašcepta maize uz galda, uzskata astropsiholoģe un litoterapeite Žanete Kode, skaidrojot, ka tā iespējams izvairīties no rūpnieciskā rauga izmantošanas, neskaitāmajām E vielām, izmantot tikai pilngraudus, izvēlēties cukura un sāls daudzumu pēc saviem ieskatiem, pievienot sēklas, garšvielas.

Jaunās "Dzīvesziņas gadagrāmatas", ko nule klajā laidusi izdevniecība "Lauku avīze", sadaļā "Augusts. Pilnbrieds" Žanete Korde dalās savā dzīvesziņā par graudu dziedinošajām īpašībām un maizes cepšanu. Piedāvājam izlasīt arī jums. Turpinājumā – Žanetes Kordes teksts.

Ēdiena asimilācija organismā atkarīga no Saules kustības, un katram produktu veidam mūsu uzturā ir diennakts laiks, kad tas tiek sagremots vislabāk. Graudaugu laiks ir no plkst. 11 līdz 14, un vislabāk, ja tie netiek kombinēti ar olbaltumvielu produktiem.

Piedāvāju savas maizītes recepti

Ieraugu var pagatavot pats vai sākumā palūgt no kāda gatavu, kam izdevies un labs. Senos laikos katras saimes ieraugs bija svēta lieta, jo tas kā dzīva radība pielāgojās tās raksturīgajai enerģētikai.
Diviem klaipiņiem nepieciešams kilograms miltu. Es jaucu speltas kviešus, pilngraudu rudzus (lielākā daļa), auzas (līdz 150 g) un kailgraudu miežus (ne vairāk kā 300 g).

Miltus sijā, lai bagātinātu tos ar gaisu, pievieno pa saujai vai divām ķimenes un dažādas sēklas (ķirbju, saulespuķu, sezama, linsēklas). Otrā traukā apmēram tikpat lielā daudzumā (1 l) viegli siltā ūdenī (var izmantot arī zāļu tējas, iegūstot niansētāku maizes garšu) izšķīdina tējkaroti sāls, aptuveni 150 g cukura vai medus – garšai (cepot tā uzturvērtība zūd) un 300 g ierauga (vismaz pusstundu istabas temperatūrā atdzīvināta). Veselīgāk cukuru un sāli pievienot pēc iespējas mazāk vai nemaz.

Miltus ar sēklām un šķidro masu sajauc un mīca traukā, kas ļaus tai dubultoties apjomā, tik ilgi, līdz tā "sāk runāt", t.i., purkšķināt, kad veidojas rūgšanai nepieciešamās gaisa kabatiņas. Tad apklāj ar dvielīti un liek siltā vietā uz aptuveni 10 stundām.

Mīklas rūgšanas process ir atkarīgs no astroloģiskā fona ("Dzīvesziņas gadagrāmatas 2017" kalendārijā atzīmētas maizes cepšanai piemērotākās dienas, kas attiecas arī uz ierauga gatavošanu).

Pirms cepšanas atliek 300 g mīklas slēgtā traukā ledusskapī ieraugam nākamajai reizei un lej mīklu ar rafinētu eļļu izziestās kēksa formās.

Liek līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 15 minūtēm, tad temperatūru samazina līdz 180 grādiem un cep stundu un 15 minūtes.

Siltu ietin dvielī. Uzreiz pēc izņemšanas no krāsns var garoziņu apziest ar sviestu vai eļļu, ja nepatīk cieta un kraukšķīga. Labāk lai maizīte dienu nostāvas.

Mana pieredze rāda – kad pirku maizi veikalā, ģimenei bija nepieciešama klaipiņš dienā, no rafinētajiem (baltajiem) miltiem pašceptā (kā sākumā to darīju) – klaipiņš divām dienām, šobrīd pilngraudu maize – divi klaipiņi nedēļā. Tā patiešām ir sātīgāka! Papildu labums – mīcot mīklu, rokas ik nedēļu tiek palutinātas ar koncentrētiem 20 grupu vitamīniem. Turklāt ar dabīgo ieraugu cepta maize nepelē!

"Paēduši, padzēruši,
Pateicieti Dieviņam!
Dieva galdi, Māras maize,
Mana paša sūra vara."
/LD 1479/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!