Visos laikos un visā pasaulē enerģētiski spēcīgākais uzturlīdzeklis bijuši graudaugi. Folkloras krātuvēs nav neviena tik daudz pieminēta pārtikas produkta kā labība, graudi, putra un maize. Ar maizi tika pielabināts Mājas gariņš, iesvētīta jauna dzīvesvieta, ar ciemakukuli pavadīti ciemiņi. Tāpat arī, runājot par darbu, mēdz norēķināties graudā, pielīdzinot to naudas mēram.

Jaunās "Dzīvesziņas gadagrāmatas", ko nule klajā laidusi izdevniecība "Lauku avīze", sadaļā "Augusts. Pilnbrieds" Žanete Korde dalās savā dzīvesziņā par graudu dziedinošajām īpašībām un maizes cepšanu. Piedāvājam izlasīt arī jums. Turpinājumā – Žanetes Kordes teksts.

Graudi baro un dziedina

"Ir saule, debesis,
Un maize abrā rūgst.
Un bērni dzimst -
Nekā jau nepietrūkst."
/Imants Ziedonis/

Graudaugiem ir galvenā loma cilvēka uzturā, jo satur organismam nepieciešamās barības vielas pietiekamā daudzumā, lai varētu iztikt ar to vien. Senāk cilvēks gan nav pratis to izskaidrot, tomēr intuitīvi zinājis. Līdztekus graudu uzturvērtībai, no tiem paša gatavotam ēdienam piedēvētas maģiskas īpašības. Maize tikusi vārdota, tāpēc ir ticējums neņemt maizi no nepazīstamiem ļaudīm. Arī šodien ir vērts par to aizdomāties – no kurienes nāk un kā top ēdiens mūsu galdā? Ar maizes palīdzību veikti dažādi rituāli gan pie bērniņa dzimšanas, gan vecu cilvēku izvadīšanas, ar tās palīdzību ziemas Saulgriežos ļaudis zīlēja dzimtas nākotni. Maize ir viena no svētā sakramenta sastāvdaļām kristīgajā baznīcā un dienišķās maizes vārdā Tēvreizē ietverts visu laicīgās dzīves materiālo resursu kopjēdziens.

Graudi veikalu plauktos – kas ir veselīgi?

Pārejot pie mūsdienām – pašlaik veikalos esošā dažādu jaunu produktu un zīmolu pārbagātība bieži vien rada apjukumu, ja nepieciešams izvēlēties ko tik vienkāršu kā miltus vai maizi, un plauktā stāv vairāki desmiti vienas grupas produktu. Mēs dzīvojam interesantā laikā, kad vārda tiešā nozīmē nākas šķirot pelavas no graudiem. Tikpat pašsaprotami, kā tas, ka pilngraudu produktos ir grauda patiesais spēks un vērtība, jo tie satur visas grauda vērtīgās daļas – gan graudapvalku, klijas (tās ir neatņemama populārāko diētu sastāvdaļa, jo satur antioksidantus, šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas, minerālvielas un vitamīnus), gan pašu grauda dīglīti, kurā ir viskoncentrētākais bioloģiski aktīvo vielu sastāvs (kas tiek tirgoti kā uztura bagātinātāji), ir skumjais fakts, ka tieši grauda apvalciņš visvairāk cieš no vides toksīnu piesārņojuma un pesticīdiem.

Savukārt baltajiem (attīrītajiem jeb rafinētajiem) miltiem pievieno dažādus garšas pastiprinātājus, tāpēc to izstrādājumi šķiet garšīgāki, tomēr, tos lietojot uzturā, tiek veicināta aptaukošanās, diabēts un sirds asinsvadu slimības. Tie pārsvarā satur cieti un ļoti niecīgu daļu vitamīnu un minerālvielu. Nopērkami arī rupja maluma milti, tos nevajag jaukt ar pilngraudu, tie ir tikai rupjāk samalti. Jāpiemin veikalos šobrīd pieejamā speltas kviešu šķirne, šķiedrvielas tajos ir vienmērīgāk sadalītas nekā parastajos, tāpēc tie pat attīrīti pēc uzturvērtības pielīdzināmi pilngraudiem, satur ievērojami vairāk olbaltumvielas, proteīnus, B grupas vitamīnus un dzelzi un īpaši ieteicama cukura diabēta slimniekiem un veģetāriešiem. Tā ir labākā un arī dārgākā kviešu miltu izvēle.

Rudzi viennozīmīgi ir augstvērtīgāki nekā kvieši – tiem ir ievērojami vairāk šķiedrvielu (pat salīdzinot ar augļiem un dārzeņiem!) palīdzot liekā svara samazināšanai un regulējot žultskābju izdalīšanos (žultsakmeņu veidošanās profilaksei), tai skaitā lignīns, kas atvieglo menopauzi, labs osteoporozes, arī prostatas vēža profilaksei, tie izvada toksīnus, samazinot resnās zarnas vēža risku un daudz magnija un mangāna diabēta un sirds asinsvadu slimību profilaksei.

Latvijas klimatiskajos apstākļos vissenākā graudaugu šķirne ir mieži, vārds "maize" cēlies no "miezis". Mieži satur daudz šķiedrvielu, kas organismā cīnās pret ļaundabīgajiem audzējiem, cukura diabētu, regulē holesterīna līmeni un asinsspiedienu, aizsargā aknas. Šobrīd tirgū ienākušie kailgraudu mieži ir īpaši vērtīgs produkts, jo satur sēklapvalku un dīgli, kuras ir vērtīgākās grauda daļas, kas, miežus pārstrādājot grūbās un putraimos, bieži tiek zaudētas. Pēc dietologu atzinumiem, miežī ir vērtīgākie no Latvijā augošajiem graudaugiem. Uzturvērtības ziņā miežus ar lielāku aminoskābju saturu apsteidz tritikāle, kas ir kviešu un rudzu krustojums.

Auzas, kas sākotnēji tika izmantotas kā ārstniecības augi, ir jau gatavs uztura bagātinātājs un unikāli sabalansēts vitamīnu komplekss. Vieglāk būtu uzskaitīt, ko tās neārstē. Izcilas holesterīna līmeņa regulēšanā, sirds asinsvadu, aknu, nieru, gremošanas un nervu sistēmas slimību dziednieks, kā arī veselīgākais dietologs, jo nomierina, spēcina un veicina tauku sadalīšanos un vielmaiņu. Nav jāpērk ne skrubji, ne maskas – pietiek samalt auzu pārslas un pievienojot tām pienu, saldo krējumu, sviestu vai eļļu iegūt labākos kosmētiskos līdzekļus.

Dažādas dziednieku receptes no graudiem

Pret atkarībām

Auzu, miežu, rudzu un prosas graudus, visus pa 100 g, samaisa kopā un aplej ar litru ūdens, vāra 10 minūtes, lej termosā un diennakti atstāj ievilkties, tad izkāš un lieto pa 100 ml 3–5 reizes dienā pirms ēšanas, kamēr rodas nepatika pret smēķēšanu.

Ziedēšanas laikā vāktus, sasmalcinātus auzu stiebrus aplej ar degvīnu un atstāj tumšā vietā 10 dienas ievilkties, izkāš un dzer pa 15 pilieniem uz 100 g ūdens 2–3 reizes dienā pirms ēšanas.

Šis ekstrakts palīdz arī pie cita rakstura – alkoholisma, morfija un opiātu – atkarībām, pie smadzeņu darbības traucējumiem, pēc insulta, pēc smadzeņu satricinājuma, meningīta, kā arī pie dažāda rakstura miega traucējumiem.

Pret neauglību

No negataviem kviešu graudiem (kviešu dīgstiem) izspiež sulu, lai sanāk pusglāze dienā katram. Pa daļām izdzer 20 minūtes pirms ēšanas 2–3 reizes dienā (ieteicams to darīt abiem). Lieto arī nieru attīrīšanai.

Iekaisumi, mastopātija, olnīcu cistas, mioma, prostatīts

Gatavo rudzu miltu plāceni. Ņem 2 ēdamkarotes eļļas, 2 ēdamkarotes medus, rupja maluma rudzu miltus pēc vajadzības, lai sajaucot veidotos stingrs plācenis, kuru liek uz problēmas vietas uz 12 stundām (parasti uz nakti). No rīta plāceni noņem, tam pēc iespējas nepieskaroties (ar kailu roku), iznīcina, sadedzinot vai aprokot zemē. Katru dienu gatavo jaunu plāceni!

Sāpes locītavās

Gatavo maisījumu no sāls un rudzu miltiem (vai sadauzītiem graudiem) vienādās daļās. Karsē ūdens peldē labi sajauktus. Karstus ieber linu maisiņā (senos laikos bēra kreisās kājas kokvilnas zeķē). Karsto maisījumu liek pie problēmu vietas, silti satin vilnas šallē (vai uzliek spilvenu, lai neatdzistu) un notur pēc iespējas ilgāk. Katru dienu taisa jaunu maisījumu, noņemto iznīcina.

Hipotireoze (pavājināta vairogdziedzera funkcija)

1 glāze griķu putraimu, 1 glāze lobītu valriekstu, 1 glāze medus. Griķus un riekstus sasmalcina kafijas dzirnaviņās. Visu sajauc ar medu stikla burkā. Vienu dienu nedēļā ēd tikai maisījumu, dzer tikai tēju vai ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!