Foto: Shutterstock
Kamēr uz pavasara atnākšanu un lapu koku mošanos pumpuros vēl kādu brīdi jāgaida, varam doties uz mežu pēc pirmajiem pavasari vēstošajiem – priežu pumpuriem. Priežu pumpuri ne vien stiprina organismu un stimulē tā izvadfunkcijas, bet arī palīdz atkopties un spēcina pēc garās ziemas. Tā nu izlocīsim kājas, ieelposim fitoncīdiem bagāto priežu meža gaisu un iegūsim veselībai tik derīgu dziedniecisku izejmateriālu.

Pumpurus ievāc ziemā vai agrīnā pavasarī, kamēr tie nav sākuši intensīvi augt, vēl nav uzbrieduši un atvērušies. Ievācot pumpurus, vislabāk izvēlēties sānu zarus!

Pumpurus pušķos pa 4–5 nogriež ar asu nazi kopā ar 3 mm garu pārkoksnētā zara daļu, izber plānā slānī un žāvē vēsās, labi vēdināmās telpās 3–4 nedēļas. Tos nedrīkst žāvēt bēniņos, kurus sasilda saule, jo no priežu balzama var iztvaikot ēteriskā eļļa un segzvīņas var atvērties – tāda droga vairs nebūs derīga! Pumpuri ir izžāvēti, kad tie liecot lūst, nevis liecas. Droga sastāv no pumpuriem, kas atrodas pa vairākiem kopā un vidējais ir lielāks par pārējiem. Atsevišķu pumpuru drogā nedrīkst būt vairāk par ceturtdaļu!

Pumpuru tēja

Tēja no priežu pumpuriem palīdzēs cīņā pret klepu un augšējo elpceļu saslimšanām, arī kā atkrēpošanas un dezinfekcijas līdzeklis pie hroniska bronhīta, plaušu saslimšanām. Pumpuru tēja der arī profilaksei – pasargā bērnus no saaukstēšanās un vīrusu saslimšanām, uzlabo imūnsistēmas darbību. Divas ēdamkarotes pumpuru aplej ar litru ūdens un 10 minūtes vāra noslēgtā traukā uz lēnas uguns. Nostādina 30 minūtes. Bērniem ieteicams lietot pa 1/5 glāzes 3 reizes dienā, pusaudžiem pa ceturtdaļglāzei. Lai dažādotu garšu, tējai var pievienot citrona, apelsīna miziņu, un/vai citas tējas, sulas. Lietošanas kurss – no divām nedēļām līdz diviem mēnešiem.

Vitamīnu dzēriens

50 g viengadīgo skuju galotnīšu saberž, aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj tumšā vietā stundu ievilkties, pievieno citrona sulu un medu pēc garšas, izkāš un tūlīt izdzer.

Vanna

Svaigas skujas un pumpurus izmanto vannu peldēm – tās lieliski nomierina nervu sistēmu. Dažādībai priedes drogai var pievienot arī piparmētru. Augus vāra nelielā ūdens daudzumā 10 minūtes, nostādina un izkāš. Novārījumu pievieno vannas ūdenim. Peldes ilgums 10–15 minūtes.

Aromātiska un spēcinoša vanna iznāk no priežu pumpuriem, melisas, pelašķa, vībotnes vai vērmeles, raudenes, piparmētras un smaržīgās kalmes lapām. Ņem no katra auga pa divām ēdamkarotēm un 10 minūtes vāra uz lēnas uguns noslēgtā traukā 10 litros ūdens. Nostādina un pievieno vannai.

Krūšu tēju maisījumi pret klepu, garo klepu, astmu

Maisījumam ņem vienādās daļās priežu pumpurus, salvijas lapas, anīsa augļus, alteju saknes un lakricu saknes. Ēdamkaroti drogu maisījuma aplej ar glāzi auksta ūdens, atstāj divas stundas ievilkties un tad vāra 5–10 minūtes.

Maisījumam ņem četras daļas Islandes ķērpja laponi, divas daļas gaiļbiksīša sakneņa un vienu daļu priežu pumpuru. Ēdamkaroti maisījuma aplej ar verdošu ūdeni, uzvāra un ļauj 20 minūtes ievilkties.

Novārījumu izkāš un dzer siltu vairākas reizes dienā pa pusglāzei līdz divām glāzēm.
Iemeslu atgriezties pie dziedinošās priedes ilgi nebūs jāgaida – jau pavasara beigās varēsim doties pēc tās ziedputekšņiem, kas sajaukti kopā ar medu, ir īstas spēka zāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!