Foto: Shutterstock
Kad ausīs nāk vārdu savienojums "koku apskāvējs", tas bieži asociējas ar savā pasaku pasaulē dzīvojošiem puķu bērniem vai citiem dīvainīšiem. Taču – stop! Pirms visgudri pavīpsnāt, ir vērts iepazīties ar zinātnieku viedokli šajā jautājumā. Jo, raugi, ir zinātniski apstiprināts, ka koku apskaušana uzlabo mūsu veselību vairākos veidos. Faktiski palīdz pat vienkārša atrašanās koka tuvumā!

Metjū Silverstona grāmatā Blinded by Science apkopotie pētījumi rāda: šī senā prakse spēj uzlabot veselību – paaugstināt koncentrēšanās spējas un reakcijas ātrumu, mazināt depresiju, pieaugušo uzmanības deficīta sindromu un citas garīgās saslimšanas.

Pētījumos secināts, ka īpaši bērniem novērojami jūtami psiholoģiskie un fiziskās veselības uzlabojumi, kad viņi mijiedarbojas ar kokiem un dabu. Precīzāk sakot, bērni emocionāli labāk darbojās un bija radošāki zaļajā vidē. Būtība ir tajā, ka savienošanās ar to, no kurienes mēs nākam, un atkāpšanās no mūsu drudžainās dienaskārtības palīdz koncentrēties un uzlabot noskaņojumu.

Bez šaubām, vairums no mums atviegloti uzelpo, dodoties brīvā dabā, bet Silverstons parāda, ka šis atvieglojums noskaņojumā ir ne tikai kaila teorija – tā ir reģistrējama vibrācija. Tas, ka viss ap mums vibrē, nozīmē, ka dažādas vibrācijas frekvences ietekmē bioloģisko uzvedību. Koka svārstību īpašības ir atšķirīgas no mūsējām, un, kad mēs kokam pieskaramies, tas uzsūc mūsu negatīvo enerģiju, kamēr mēs no tā varam uzņemt pozitīvas īpašības.

Eksperimentos pierādīts, ka izdzerot glāzi ūdens, kas saņēmis 10 Hz vibrāciju, mainās asins recēšana. Pieskaroties kokiem, vibrācijas ir mazliet atšķirīgas, un tās ietekmē mūsu organisma bioloģiskos procesus.

Koku apskaušana ir sena tradīcija, kas praktizēta visā pasaulē. Var sastapt uzskatu, ka dažos mežos, piemēram, Somijas Koli nacionālajā parkā, ir vairāk garīguma nekā baznīcā. Japānā cilvēki praktizē meža peldes, kuru laikā viņi pavada ilgāku laiku senajos mežos, lai uzsūktu gudrību un stimulētu imūnsistēmu. Damanhuras kopienā Itālijā ir laboratorija mežā, kas piedāvā skaistu dziedošo koku kori. Pamatiedzīvotāji dzīvo starp augiem un dzīvniekiem, zinot, kurus augus var droši ēst un ar kuriem izārstēt konkrētu slimību. Lai atceramies arī mūsu pašu dainu par pieglaušanos ābelei....

Foto: Shutterstock

Arī šodien cilvēki darbojas ar koku enerģētikas apgūšanu. Dao meistars Mantaks Čia māca saviem skolēniem meditāciju ar kokiem, lai atbrīvotos no negatīvajām enerģijām. Savā Kosmiskajā koku dziedināšanas ciguna metodē meistars Čia māca saskaņot savu ķermeni ar koka auru (enerģētisko lauku). Viņš skaidro, ka koki nodrošina dabisku pamatu, kas var palīdzēt pārveidot ķermeņa slimo vai negatīvo enerģiju pozitīvā un vitālā dzīvības spēka enerģijā. Daoisti praktizē meditācijas, koncentrējoties uz koku smalkajām enerģijām – "sarunājoties viņu valodā".

Atvēlot laiku, lai savienotu savu enerģiju ar koku, cilvēks spēj veicināt savu fizisko un emocionālo dziedināšanu. Saskaņā ar daoistu un citu ezotēriķu mācībām, tas tā notiek, jo koki stāv rāmi, un saknes tiem palīdz labāk uzsūkt zemes enerģiju un Visuma spēkus. Visi koki un augi spēj uzņemt saules gaismas frekvences un pārveidot tās par savu barību, kā arī atdod mums enerģiju elpojamā skābekļa veidā. Šī spēja transformēt enerģijas ir apbrīnas cienīga!

Ņemot vērā laikmeta slimību izplatību, kas saistīta ar mūsu dzīvesveidu, komunicēšana ar dabu un koku apskaušana iegūst patīkamas un vērtīgas formas uzturēšanas aprises. Tādēļ, ja nav iespēju pabūt mežā, izej parkā vai dārzā, vērsies pie tuvākā koka un nekautrējies to apskaut!

Raksta tapšanā izmantoti materiāli no Consciouslifenews.com un Ewao.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!